/ EĞİTİM

Sınav Kaygısıyla Baş Etmenin Yolları?

31 Ekim 2019

Kaygının oluşumunu ortaya çıkmasında ki ana etken vücudumuzun stres altındayken salgılamaya başladığı adrenalin hormonudur.Terlemenin başlaması, kalp çarpıntısı, hızlı nefes alıp verme gibi fiziksel belirtilerle kendini belli eder.Kaygı belirtilerinin derecesi kişiye göre hafif veya şiddetli olabilir. Sınav kaygısı, büyük oranda sınav performansını etkiler.

Kaygının genel bir problem olarak hayatınızdan çıkmasını ya da en az seviyeye inmesini istiyorsanız, sınava hazırlık dönemi içinde, yaşam tarzınızda bir takım değişiklikler yapmanız önemlidir. Örneğin, vücudunuza aldığını kafein miktarını azaltmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem vermeli ve kendinize yeterli dinlenme süresi ayırmalısınız.Ek olarak, haftada birkaç kez tempolu yürüyüş veya koşu gibi aerobik aktiviteler de kaygı düzeyinin azalmasına destek olacaktır.

Uyumadan önce yapılacak ufak tekrarlar; beynin dinlenme aşamasında, edindiği bilgileri işlemesine ve hafızada tutmasına yardımcı olacaktır.

Eğer çalışmayı erteleme alışkanlığında biriyseniz, çalışma programınızı küçük küÇük adımlara bölerek günü gününe devam ettirmeye özen gösterin. Çalışmanızı zamana yayarak ve günü gününe devam ettirmek, sınav zamanı yaklaştıkça daha çok kaygıya kapılmanıza engel olacaktır. Yapılacak çalışmaları ertelemek, kaygı düzeyinin artmasına ve zaman kaybettiğinizi düşünmenize yol açar.

Düşünceleriniz önemlidir; testte başarılı olduğunuzu düşünmek sizi olumlu motive edecektir.Ancak negatif mesajlar, performansınızı olumsuz etkileyebilir. Eğer kendinizi olumsuz düşünceler mücadele ederken buluyorsanız ( bu sınavda başarılı olamayacağım, süre yetmeyecek gibi.) bu düşünceleri doğru ve olumlu düşüncelerle değiştirin (çalıştım ve elimden geleni yapıyorum, yapacağım, başarabilirim! gibi.).

Hatalarınızı mutlaka kabullenin; her insan hata yapar.Yapılan hatalar bir öğrenme stilidir. Önemli olan yapılan tekrarlamamaya çalışmaktır.

Kendinize iyi bakın; her zaman, hayatta ki en değerli varlığınız kendinizdir. Kaygı düzeyiniz normalken, düzenli olarak yapılan nefes egzersizleri, vücudunuzun rahatlamasını sağlayacaktır. Yeteri kadar çalıştığınızı hissettiğinizde, kendinizi motive edecek, ufak ödüllendirmeler iyi gelecektir.

Sınav kaygısı ne yazık ki bir döngüdür. Kişi olumsuz noktalara odaklanmayı sürdürdüğü sürece, kaygı da aynı oranda artış gösterir.Aklı rahatsız edici düşünceler ve korkularla dolu olan kişi, test esnasında paniğe kapılarak sınavın gidişatının kötü yönde etkiler.Sınav esnasında içinizde ki olumsuz konuşan sesi durdurun.Yaptığınız çalışmalarınız ve gösterdiğiniz fedakârlıklarınızı aklınıza getirerek başaracağınıza emin olun. 

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 718835
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.