/ EKONOMİ

İsteğe bağlı sigortalılık:Çalışmadan emeklilik hakkı!

06 Şubat 2020

Sosyal güvenlik sistemine tabi çalışmayanlar aylık 941 lira ödeyerek, isteğe bağlı sigortalı olup, emekliliğe hak kazanabilir. İsteğe bağlı sigortalılıkta en az ödenecek prim, brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar. 2020’de asgari ücret 2.943 lira olduğuna göre bunun yüzde 32’si 941.76 lira ediyor. İsteğe bağlı sigortalılıktan emekliliğe prim günü yetmeyenler de yararlanabilir. 

Kimler, isteğe bağlı sigortalı olabilir?

Öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor .Herhangi bir sosyal güvenlik sistemine bağlı olmadan çalışanlar, öncelikle ev hanımları olmak üzere herhangi bir işte çalışmayanlar, sigortalı olarak çalışmakla birlikte bir ay içinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortalı olup, belirli dönem prim ödeyip, emekliliğe hakkı kazanabilirler.

İsteğe bağlı sigortalı olunduğunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlıymışsınız ve zorunlu sigortalıymışsınız gibi her ay düzenli ve eksiksiz primleri öderseniz; süre sonunda emekli olup, emekli aylığı alabiliyorsunuz.

İsteğe bağlı sigortalılıktan geçmişte çalışıp, ara vermiş, bundan dolayı da prim gün sayısı eksik olanlar da yararlanabiliyor. Böylece eksik prim gün sayılarını tamamlayıp emekli olabilir, emekli maaşı alabilir, sağlık hizmetinden de yararlanabilirler.

İlk kez isteğe bağlı sigortalı olacaklar, SGK’nın, isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini doldurup, ikamet ettikleri ildeki SGK merkezine başvurabilir. Başvuru ile birlikte, SGK’nın kaydına girdikten sonra artık sigortalı oluyorsunuz.

İsteğe bağlı sigortalı olmanın bir avantajı da genel sağlık sigortası kapsamına girilmesi. Sigortalı olunduğunda otomatik genel sağlık sigortalı da olunuyor ve devletin sunduğu tüm sağlık hizmetlerinden faydalanılıyor.  06.02.2020

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 891573
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.