/ EĞİTİM

Cezaevi İçerisindeki İlk Adalet Mesleki Eğitim Merkezi Açıldı

14 Ağustos 2020

Törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Selçuk, Adalet Bakanlığı ile 9 Mart'ta cezaevlerinde lise ve mesleki eğitim merkezleri açılmasına imkan veren "Eğitim ve Öğretim İş Birliği Protokolü"nün imzalandığını hatırlattı. Protokol kapsamında kurulan Adalet Mesleki Eğitim Merkezinin açılmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Selçuk, mesleki eğitim merkezinin ceza infaz kurumları tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. 
 
Merkezde 9 meslek alanında 15 dalda eğitim verileceğini anlatan Selçuk, alınan eğitimler sonrasında belgeler verileceğini, bunun da iş yapma imkanını beraberinde getireceğini dile getirdi. Mesleki eğitim merkezine toplam 467 hükümlü ve tutuklunun kayıt yaptırabileceğini anlatan Bakan Selçuk, hükümlü ile tutukluların meslek sahibi olmalarını önemsediklerini belirtti.
 
Selçuk, "Millî Eğitim Bakanlığı, 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde mesleki eğitimi yüksek düzeylere taşıma gayreti içerisinde. Bu sene Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 41'i birinci tercihlerinde bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine yerleşti. İlk üç tercihlerinde yer alan bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine yerleşen çocuklarımızın oranı yüzde 82'ye yükseldi." bilgisini paylaştı.
 
Ziya Selçuk, mesleki eğitime sınavlı ve sınavsız yerleşen öğrenci sayısının da geçen seneye göre yüzde 40 oranında arttığının altını çizdi. Eğitime erişimin nerede olursa olsun her yurttaşın hakkı olduğuna işaret eden Selçuk, cezaevlerindeki eğitim hizmetlerinin çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması için de iş birliği içinde çalışmalar yürütüldüğüne değindi.
 
Türkiye için bir model
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında kurulan Adalet Mesleki Eğitim Merkezi'nin Türkiye için bir model olduğunu söyledi. Cezaevlerinde eğitim alanlarında yapılanları anlatan Gül, temel amacın hükümlü ve tutukluların infaz sonrasında eğitimli, meslek sahibi olarak topluma kazandırılması olduğunu vurguladı. Gül, cezaevlerinden bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na 10 bin 833 kişinin katıldığını, 58 bin 481 kişinin cezaevine girdikten sonra eğitim kurumuna kayıt yaptırdığını bildirdi.
 
Ceza İnfaz Kurumlarındaki 324 İş Yurdu Müdürlüğünde de 180'den fazla iş kolunda mesleki eğitim verildiğini aktaran Gül, infazı bitenlerin meslek sahibi olmalarının sağlanmasında da önemli başarılar elde edildiğini dile getirdi. Abdulhamit Gül, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında hükümlü ve tutukluların 24 milyon maske ile 110 ton kolonya ürettiğini anlattı.
 
Adalet Mesleki Eğitim Merkezi'nde eğitimlerini tamamlayanlara diploma verileceğini bildiren Gül, 101 müstakil mesleki eğitim merkezinin daha açılacağını, 216 bağlı mesleki eğitim birimi oluşturulacağını, böylece 317 cezaevindeki okullaşma çalışmalarını 2023 sonuna kadar tamamlamanın hedeflendiğini belirtti. Bakan Gül, suçu önleme adına cezaevlerinden çıkanların ıslah ve topluma entegre olmasının önemli olduğunun altını çizdi.
 
Konuşmaların ardından Bakanlar Selçuk ve Gül, Adalet Mesleki Eğitim Merkezi'ni inceledi, eğitim alanlarla görüştü.

Kaynak:http://www.meb.gov.tr/cezaevi-icerisindeki-ilk-adalet-mesleki-egitim-merkezi-acildi/haber/21434/tr

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 418743
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.