/ EKONOMİ

Araç satarken bu 2 kurala dikkat!

17 Şubat 2020

KİMLİK NUMARASI VE EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLULUĞU

İkinci eldeki kayıt dışı satışlarının büyük oranı; her gün yüz binlerce kişinin giriş yaptığı online kanallar üzerinden gerçekleştiriliyor.

Sadece 2019 yılı içerisinde girilen ilanlara bakıldığında ise 300 bin kişinin 3'den fazla araç satış ilanı girdiği görülüyor.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS)  ikinci el araç ilanlarına yönelik bir takım isteklerini Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşerek ilettiler.

Bakanlık yetkilileri ile koordineli bir çalışma yürüten İMAS yetkilileri; internet sitelerine verilen ilanlara TC kimlik numarası ve ekspertiz zorunluluğu getirilmesini istiyor.

Bakanlığın online kanallar üzerinden kim kaç ilan girmiş?, Ne satmış?, Kaç adet satmış? gibi tüm bilgileri geriye dönük isteme hakkı olduğuna da dikkat çeken İMAS yetkilileri, ilgili bakanlıkların daha geniş kapsamlı bir çalışma içerisinde olduğunu çok yakında detaylarının netleştirileceğini belirtiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre, ikinci el otomobil satışları 2019 yılında yüzde 14 artış kaydetti. Otomobil ve hafif ticari araç satışları da dahil olmak üzere, ikinci el sektöründe 2019 yılında 7 milyon 614 bin 301 adetlik satış gerçekleştirildi.

Öte yandan Maliye ise bir yıl içerisinde üçten fazla ikinci el araç alıp satan komisyoncuları takibe almış durumda. Banka, noter ve emniyet kanalları üzerinden elde edilen bilgiler ışığında yapılan incelemeler sonucunda alım satımları ticari amaçla yaptığı tespit edilenlere geriye dönük para cezaları çıkarılıyor.
Yapılan incelemeler sonucunda 10 araç alıp satan bir kişiye geçtiğimiz günlerde 50 bin liralık vergi çıkarıldı.

YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU 1 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

İkinci el otomobil alım satım işiyle uğraşan kişilere getirilen yetki belgesi zorunluluğu ise 31 Ağustos 2020 itibariyle başlıyor. Söz konusu belge olmadan bahsedilen tarihten itibaren tacirler araç alış satış işlemi gerçekleştirilemeyecek. İkinci el araç satışı yapılan yerleri, ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını da düzenleyen yönetmelik ile çok ciddi cezalar da uygulamaya alınacak. 

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 671002
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.