/ SAĞLIK

Hamileliğin İlk Haftalarında Bebek Gelişimi Nasıldır

31 Mayıs 2020

 Bu günlerde hamileliğinizde en önemli olaylardan biri başlıyor: Emplantasyon: Yani bebeğiniz, hafta hafta anne karnında bebek gelişimi yolculuğuna başlamak için rahminize yerleşiyor.

Embriyo rahminize yerleştiğinde, küçük top hücreler ikiye bölünür. Bir parçası embriyoyu ve diğer parçası da plasentayı oluşturacaktır. Hamilelik hormonlarıyla beraber değişen metabolizmanız ve rahminiz birlikte çalışarak yeni oluşmaya başlayan embriyoya ve plasentaya oksijen ve besinleri taşıyacak olan sistemi oluşturmaya başlamıştır bile.

Hamileliğin 4. haftasına doğru, vücudunuz meşhur hamilelik hormonlarının üretmeye başlayacaktır. Bu hormonlar, hamileliğinizin ilerleyen haftalarında en belirgin hamilelik belirtilerini de göstermenizde sorumlu olacaklar. Hamilelik hormonu olarak bilinen HCG, aynı zamanda evde yaptığınız hamilelik testinizde çift çizgiyi görmenizi sağlayacak olan hormondur. Bu haftanın sonunda küçüğünüz yüzlerce mikroskobik hücre tarafından oluşturulmuş olacak.

Hamileliğin ilk haftalarında yaşanan belirtiler nelerdir

Vücut sıcaklığında yükseliş:

 Ovülasyon (yumurtlama) sürecine girerken vücut sıcaklığınız düşer, fakat ovülasyon tamamlandıktan sonra tekrar yükselir. Bu ısı değişiminin nedeni, aylık döngülerinizi düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Döllenen yumurta, rahminize yerleşebilmek için belirli bir sıcaklığa ihtiyaç duyar ve hamilelikle birlikte yükselmeye başlayan hormonlar, vücudunuzdaki gerekli ısıyı üretebilmek için çalışmaya devam ederler.


Yumurta akı yoğunluğunda akıntı:

 Geçen hafta rahim mukozanız incelmişti ve bulutumsu bir görüntüye sahipti. Bu hafta ise çok ince, çok esnek ve şeffaf denebilecek ölçüde açık renkli; kısacası spermin yumurtaya doğru gelmesi için tüm yolculuk koşulları mükemmel.


Alt karın ağrısı:

 Her dört kadından biri acı veya alt karın bölgesinde yani yumurtlamanın olan tarafta bir dizi kramp hisseder. Yumurtalıklardan serbest bırakılan ve rahmen doğru yolculuğuna başlayan döllenmiş yumurta, bu hafif krampların sebebidir.


Halsizlik, yorgunluk ve bulantı: 

 Birçok anne adayı hamileliğin ilk haftalarında kendilerini çok halsiz hisseder. Vücudunuzda meydana gelen ve çok hızlı bir şekilde ilerleyecek olan değişimler göz önüne alındığında, böyle hissetmeniz tamamen normaldir. Fırsat buldukça dinlenmeye çalışın ve bulantıları engellemek için de sık sık ve küçük öğünler halinde yemek yemeye çalışın.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 748955
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.