/ TEKNOLOJİ

1 MİLYON TL’YE Kadar Dijitalleşme Desteği

07 Nisan 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ’lere 1 milyon TL’ye kadar dijitalleşme desteği vereceklerini açıkladı. KOSGEB’in bugün itibarıyla “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” temasıyla 3’üncü çağrıya çıktığını duyuran Bakan Varank, “Akıllı dijital teknolojileri geliştiren veya bunları imalat süreçlerinde kullanan KOBİ’leri destekleyeceğiz.” dedi. Varank, pandemi ile birlikte KOBİ’lerin iş süreçlerine dijitalleşmeyi entegre etmeye başladığına işaret ederek “Dijital teknolojilerin yerli üretimini ve ticarileşmesini sağlayarak güçlü bir dijital ekosistem oluşturmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

 

KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’nın "İmalat Sanayinde Dijitalleşme" çağrısını kamuoyu ile paylaşan Varank, şunları kaydetti:

 

ODAK ALANLAR: İmalat sanayisinde dijital dönüşüm, 11’inci Kalkınma Planımız ve 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programımızın odak alanları arasında yer alıyor. Biz de dijital teknolojiler ile verimliliğin artmasını, standartlara tam uyumlu ve kaliteli ürünlerin üretilmesini ve böylece KOBİ’lerimizin rekabet gücünü arttırmayı hedeflerimiz arasına koyduk.

 

DİJİTALLEŞME TETİKLENDİ: Bildiğiniz gibi içinde bulunduğumuz pandemi süreci, bütün iş yapma biçimlerimizi değiştirdi. Bu dönemde birçok yeni kavram hayatımıza girdi. İmalat sektörü olarak baktığımızda salgın ile birlikte dijitalleşmenin tetiklendiğini görüyoruz. KOBİ'lerimiz iş süreçlerine dijitalleşmeyi entegre etmeye başladı. İmalat sanayimiz, artık dijital dönüşümün ne kadar önemli olduğunu daha iyi kavradı.

 

3’ÜNCÜ ÇAĞRI: KOSGEB olarak KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı "İmalat Sanayinde Dijitalleşme" temasıyla yeni bir çağrıya çıkıyoruz. Bu temayla üçüncü kez çıktığımız bu çağrımız ile yine akıllı dijital teknolojileri geliştiren veya bunları imalat süreçlerinde kullanan KOBİ’leri destekleyeceğiz. Dijital teknolojilerin yerli üretimini ve ticarileşmesini sağlayarak güçlü bir dijital ekosistem oluşturmaya devam edeceğiz.

 

FARKINDALIK OLUŞTURDUK: “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” temayla ilk çağrıya 2019'da çıkmıştık. Toplamda 258 KOBİ’ye 71,5 milyon liralık desteği onaylamıştık. 2020 yılında ikinci çağrıyı ilan ettik. Artan farkındalık ve talep doğrultusunda 396 KOBİ'mizin 158 milyon liralık destekten faydalanması yönünde karar aldık. Bu çağrılarımızla sanayide dijitalleşme konusunda KOBİ'lerde farkındalık oluşturduk.

 

TOPLAM 1 MİLYON TL: İlk ikisinde olduğu gibi bu yeni çağrımızda da KOBİ’lerimize 300 bin liraya kadar geri ödemesiz, 700 bin lira kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Böylece yerli ve yetkin dijital teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin sayısını artırmayı sürdüreceğiz. Başvuruları, 17 Mayıs’a kadar alacağız. KOBİ’lerimiz çağrıya e-Devlet üzerinden başvurabilir. Çağrı sonuçlarını da Temmuz ayında açıklamayı planlıyoruz.

 

NİTELİKLİ PERSONEL VE YAZILIM LİMİTİ ARTTI

KOSGEB, ilk iki çağrıda KOBİ’lerden gelen geri dönüşleri de dikkate aldı. Akıllı dijital teknolojileri geliştiren KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları en önemli kaynağın nitelikli personel olduğu tespitinden hareketle personel desteği üst limitini, 90 bin TL’den 300 bin TL’ye çıkardı. Akıllı dijital teknolojileri kendi iş süreçlerine adapte edecek imalatçı KOBİ’lerinin yazılım desteği limiti de 100 bin TL’den 300 bin TL’ye yükseltildi.

 

ERKEN ÖDEME İMKANI

İmalat Sanayinde Dijitalleşme temalı çağrıda geri ödemeli destek tutarının yüzde 50'ye kadar olan kısmı, "erken ödeme" olarak verilebilecek. KOBİ'ler çağrı kapsamında en az 8 ay, en fazla 16 ay içinde projelerini tamamlayabilecek.

 

8 BAŞLIKTA DESTEK

"Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi ve İmalat Sanayinde Kullanımı", "İmalat Sanayinde Nesnelerin İnterneti", "İmalat Sanayinde Endüstriyel Robot Teknolojileri", "İmalat Sanayinde Akıllı Sensör Teknolojileri", "Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri", "İmalat Sanayinde Siber Güvenlik", "İmalat Sanayinde Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri" ve "İmalat Sanayinde Sanal Gerçeklik/Artırılmış Gerçeklik" başlıklarında 8 alandaki projeler desteklenecek.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/1-milyon-tlye-kadar-dijitallesme-destegi

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 296451
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.