/ EKONOMİ

Cari Açığa Teknoloji Freni

31 Ağustos 2020


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan 40 fabrikanın, Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu alanlarda gerçekleştirilecek yerli ve milli üretimle cari açığın kapatılmasına önemli katkı sunması bekleniyor.

Dünyada yatırımların hız kestiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde 32'si İMES OSB'de, 8'i de Makine İhtisas OSB'de bulunan 40 fabrikanın açılışı Kocaeli'de yapıldı. Dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim üssü olan MESS Teknoloji Merkezi'yle aynı anda açılışı yapılan fabrikalar, makine, demir-çelik, kimya, plastik, inşaat, metal, ambalaj, alüminyum, toplu taşıma ve elektrik gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor.

DÜNYANIN EN YENİ DÖKÜM FABRİKASI
Fabrikalar arasında dünyanın en yeni döküm fabrikası, Avrupa'nın kendi alanında en büyük makine parkuruna sahip fabrikası, Avrupa'nın tek çatı altındaki en büyük entegre ve akıllı kompresör fabrikası ve Türkiye'nin en büyük aydınlatma fabrikası bulunuyor. Otomotiv yan sanayisinde ilk defa yerlileştirilecek ürünleri üretenler, paslanmaz çelik üretenler ve yüzde 100 ihracata çalışanlar da fabrikalar arasında yer alıyor.  

EN FAZLA YATIRIM PARSAN MAKİNA’DAN

40 fabrika, yaklaşık 4 milyar TL'lik yatırımla hayata geçirildi. 40 fabrika arasında en fazla yatırım rakamına 1 milyar lira ile Parsan Makina sahip olurken, Parsan Makina'yı, 500 milyon lira ile EAE Elektrik Asansör Endüstri, yine 500 milyon lira ile Silvan Sanayi, 480 milyon lira ile Yazıcı Demir Çelik, 300 milyon lira ile EAE Elektrik Asansör Endüstri, 260 milyon lira ile Dalgakıran Makina, 100 milyon lira ile Haskar Çelik Boru Profil Metal İşleme takip etti. 

EN FAZLA İSTİHDAMI EAE PLANLADI

40 fabrikanın, doğrudan 4 bin kişiye istihdam sağlaması planlanırken, dolaylı olarak etkilenecek sektörlerle binlerce kişilik ilave istihdama da imkan oluşturması bekleniyor. 40 fabrika arasında en fazla istihdam planlayan ise EAE Elektrik Asansör Endüstri olarak belirlendi. 600 kişiye istihdam sağlayacak EAE Elektrik Asansör Endüstriyi, 550 kişilik istihdamla Parsan Makina, 545 kişilik istihdamla yine EAE Elektrik Asansör Endüstri, 400 kişilik istihdamla Dalgakıran Makina, 315 kişilik istihdamla Silvan Sanayi, 260 kişilik istihdamla ONAT Alüminyum, 110 kişilik istihdamla Haskar Çelik Boru Profil Metal İşleme izledi.

8 FABRİKANIN İHRACAT HEDEFİ 500 MİLYON DOLAR

Makine İhtisas OSB'de açılışı yapılan 8 fabrikanın yaklaşık yatırım bedeli 2,7 milyar lira olurken, yıllık toplam 500 milyon dolar ihracat yapma hedefi bulunuyor. İMES Organize Sanayi Bölgesi'nde açılan 32 fabrikanın toplam yatırım değeri de 1 milyar lira olarak belirlendi. İlerleyen süreçte burada 50 milyon dolar tutarında ilave ihracat tutarı ortaya çıkması bekleniyor.

STRATEJİK DEVLET TEŞVİKLERİ

40 fabrikanın açılış töreninde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın ilk çağrısına ilişkin destek verilecek 10 projenin duyurusu da yapıldı. 

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın en temel amacı, cari açık verilen kritik sektörlerdeki ürünleri yerli imkan ve kabiliyetlerle üretmek olurken, programı kapsamında ilk çağrı makine sektörüne yapılmıştı. Gelen başvurular arasında sektöre seviye atlatacak 10 projenin destek kararı tamamlandı. Projeler için 1 milyar liraya yakın sabit yatırım yapılacak. Projelerin Ar-Ge'sini TÜBİTAK, yatırım harcamalarını KOSGEB finanse ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da stratejik devlet teşvikleri verecek. Destek verilecek projeler; robotik, eklemeli imalat, ileri malzemeler, çip teknolojisi, elektrikli ve insansız ulaşım sistemleri gibi konularda ön plana çıkıyor. Firmaların gerçekleştireceği üretimle Türkiye'nin teknolojik olarak dışa bağımlı olduğu sistemler yerli ve milli olacak.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/cari-aciga-sanayi-ve-teknoloji-freni

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 108794
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.