/ TEKNOLOJİ

Yerli Hyundai İ20 Seri Üretime Başladı

29 Ağustos 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hyundai i20 otomobilinin seri üretimine başlanmasına ilişkin, "Bu fabrika, dünyadaki i20 üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini karşılayacak. Üretimin yüzde 90'ı ihraç edilecek. Üretilen i20 otomobillerinin yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerinde." dedi.

2030 yılında elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa'da lider, dünyada ilk 5 ülke arasında olmayı hedeflediklerini belirten Bakan Varank, “Batarya modül, paket ve hücre yatırımlarıyla ülkemizi batarya üretim merkezi haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

İKİ KADİM DOST

Kocaeli'nde bulunan Hyundai fabrikasında i20 otomobilinin seri üretim başlaması nedeniyle bir tören düzenlendi. Törende konuşan Varank, Türkiye'nin Güney Kore ile kadim dostluğunun, kan kardeşliğinin ve coğrafi mesafeyi ortadan kaldıran sarsılmaz insani bağlarının olduğunu belirtti.

AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLECEK

Varank, yıllık yaklaşık 240 bin adet üretim kapasitesi ve 1,7 milyar dolarlık ihracat hacmiyle Hyundai Assan'ın ülkedeki ihracatçılar arasında ilk 5'te yer aldığına değinerek, "Birazdan açacağımız üretim hattı, 27 aylık sıkı çalışmanın ve 194 milyon dolarlık bir yatırımın ürünü. Yılda yaklaşık 85 bin adet i20 üretilecek. Böylece tek başına bu fabrika, dünyadaki i20 üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini karşılayacak. Bu üretimin yüzde 90'dan fazlası başta Avrupa olmak üzere ihraç edilecek. Burada üretilen i20 otomobillerinin yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerinde, elbette bu oran zamanla daha da artacak." dedi.

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ

Türkiye’nin Otomobili’ni üretecek fabrikanın temelinin 18 temmuzda atıldığını hatırlatan Varank, “Tedarikçi seçimlerinin büyük bölümü tamamlanmış durumda. TOGG'un tedarikçileri arasında, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış çok parlak girişim, start-up var. Bu firmalar yeni ve özgün işlere imza atıyor. Örneğin, otomobilimizin kamerasını, akıllı yaşam teknolojileriyle etkileşimini ve artırılmış gerçeklik teknolojisi gibi yüksek katma değerli işlerini, gencecik Türk girişimleri üstleniyor." diye konuştu.

YÜZDE 75 YERLİLİK HEDEFİ

Varank, "Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası"nda somut ve iddialı hedefler koyduklarını dile getirerek, "Tüm modlarda üretilen araçlarda yani otomobilden lokomotife, ticari araçlardan gemilere yerlilik oranlarını en az yüzde 75 seviyelerine çıkarmak istiyoruz. 2030 yılında; elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa'da lider, dünyada ilk 5 ülke arasında olmayı hedefliyoruz. Batarya modül, paket ve hücre yatırımlarıyla ülkemizi batarya üretim merkezi haline getirmek istiyoruz.” dedi.

İHRACATÇI İLK 10 ÜLKE

Sektörün geleceğinin, yazılım ve yapay zeka teknolojiler olduğunu vurgulayan Varank, “Siber güvenlik, sürüş güvenliği ve sürücü davranışlarının modellenmesi yazılımları başta olmak üzere, bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştirip, bunların ihracatını yapan ilk 10 ülke arasına girmek istiyoruz." diye konuştu.

EKONOMİ GÜVEN ENDEKSİ

Varank, son açıklanan Ekonomik Güven Endeksi verilerini de değerlendirirken "Burada da olumlu trendin, pozitif trendin devam ettiğini görebiliyoruz. Dolayısıyla vatandaşımızın önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerinin pandemi dönemine göre daha olumlu olduğu sonucuna bu rakamlardan ulaşabiliriz." ifadelerini kullandı.

SIÇRAMA YAPACAK

Törende konuşan Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Choi Hong Ghi, " Yeni i20 modelinin piyasaya sürülmesiyle Hyundai Türkiye fabrikasının ileriye doğru bir sıçrama yapacağını umuyor ve Kore ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğini genişletmek ve geliştirmek için sabırsızlanıyoruz." dedi.

İSTİKRARLI VE YERLİ

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türkiye'de başarılı yatırımlar yaptıklarını belirterek tüketicilerin güven duyduğu istikrarlı ve yerli üretici olarak pazarda faaliyet yürüttüklerini söyledi.

YILLIK 100 BİN ÜRETİM

Hyundai Assan Başkanı Ickkyun Oh, "Bugüne kadar Türkiye iç pazarıyla Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ihraç edilmek üzere 2 milyondan fazla araç ürettik. Tam tamına 2 yıl 3 aydır durmadan çalıştığımız yeni i20'nin geliştirme sürecini başarıyla tamamlayıp seri üretim kutlama töreninde sizlerle bir arada olduğum için çok mutluyum. Yeni i20 modelimizden yılda 100 bin adet üreteceğiz.” dedi.

İMZA ATTILAR

Programda fabrika ve yenilenen i20'nin tanıtım videosu izlendi. Üretilerek banttan inen i20'ye Bakan Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kibar, Choi, Ickkyun ve diğer ilgililer tarafından imza atıldı. Varank ve beraberindekiler fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/yerli-hyundai-i20-seri-uretime-basladi

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 15332
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.