/ GÜNDEM

İşitme Engelli Bireyler İçin “Koronavirüs Bilgilendirme Rehberi” Hazırlandı

20 Ocak 2021

İşitme engelli bireyler ve ailelerine yönelik “Koronavirüs Bilgilendirme Rehberi” hazırlandı ve rehber hem Türk işaret Dili çevirisi içeren video formatında, hem de PDF formatında erişime açıldı. Aynı zamanda Pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı “Koronavirüs kamu spotları” ve “Sağlık bilgilendirme’’ videolarının işaret dili ile erişimleri sağlandı.

EBA TV Ders İçerikleri İşaret Diline Çevrildi

Pandemi döneminde uzaktan eğitim devam ederken EBA TV’de de engellilere yönelik içeriklere yer verildi. Engelliler haftası kapsamında “Temel Türk İşaret Dili” Ders içerikleri hazırlanarak video kayıtları yapıldı ve EBA TV de yayınlandı. Aynı zamanda bulundukları şehirlerde kaynaştırma eğitimine devam eden işitme engelli öğrencilerin derslerde ve okulda yaşadığı sorunları anlattıkları farkındalık çalışması da EBA TV’de yer aldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen EBA TV ders içerikleri de işaret diline çevrildi.

Engellilerin dini bilgilere ulaşımını kolaylaştırmaya yönelik adımlar da atıldı; ‘Aile’ temalı hadisler Türk İşaret Diline çevrilerek erişime sunuldu. Ayrıca Çocuk Hakları Sözleşmesi Türk İşaret Dili’ne çevrildi. Engelli Hakları Sözleşmesinin Türk İşaret Dili çeviri çalışmaları da  başladı. 

Önemli etkinlikler de düzenlendi;  22.05.2020 tarihinde İşitme Engellilere Yönelik alanda çalışan Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ve Akademisyenlerle ilk defa ‘STK-Akademisyen Buluşması’ toplantısı düzenlendi. 23 Eylül 2020’de Uluslararası İşaret Dilleri gününde “Türk İşaret Dilinin Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı çevrimiçi panel gerçekleştirildi. Ankara üniversitesi rektörlüğü ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında “Türk İşaret Dili Çalışmaları”   İşbirliği protokolü de hazırlandı.

81 İl kapsamında işitme engelli bireylerin; 7/24 iletişim ihtiyacını karşılayabileceği ‘‘ TİD Engelsiz Erişim Merkezi Projesi’’ de sürüyor.  Bu proje ile engellilerin işaret dili tercümanına sürekli ulaşabilmesi ve tüm mecralara engelsiz erişebilmesi sağlanıyor

Kaynak:https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/erisilebilirlik-yilinda-isaret-dili-uygulamalari-yayginlastirildi/



YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 800263
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.