/ EKONOMİ

Bakan Selçuk, SGK ile TEB Arasında İmzalanan Protokol Töreni’ne Katıldı

26 Eylül 2020

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanan İlaç Alım Protokol Töreni’ne katıldı.

Bakan Selçuk, burada yaptığı konuşmada sosyal güvenlik sisteminde yapılan iyileştirmelerle hiçbir vatandaşı dışarıda bırakmayan sağlık sigortası sistemine sahip olduklarını ifade etti.

Sosyal güvencesi olmayanların, bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri dahil, sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için ödemeleri gereken miktarın aylık sadece 88 lira 29 kuruş olduğunu belirten Bakan Selçuk, "Belirli bir düzeyin altında gelirleri olanların da primini devlet olarak ödüyoruz. Dünyada bu kadar düşük maliyetle bu kadar kapsamlı sağlık hizmeti sunan başka bir kamu ya da özel sigorta sistemi bulunmuyor. Bunun adına biz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle 'Türk Mucizesi' diyoruz.” dedi.

Selçuk, bakanlık olarak toplumun her kesimini ilgilendiren hayati konularda görev ve sorumluluklar taşıdıklarını, her haneye, her aileye dokunduklarını belirtti.

35 Milyar Lira Destek Sağlandı

Salgının başladığı ilk günden itibaren Sosyal Koruma Kalkanı altında birçok programı hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Selçuk, “Mart ayından bugüne koronavirüs sürecinde Bakanlık olarak sağladığımız yardım ve desteklerin toplam tutarı 35 milyar lirayı aştı şu anda.”

Selçuk, son 18 yılda sağlık sisteminde gerçekleştirilen reformların faydalarını salgın döneminde gördüklerine dikkat çekti.

Bakan Selçuk, “Kronik hastalarımızın 1 Ocak sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçetelerinin geçerlilik süresini uzattık. Raporları sona eren kronik hastalarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamasını böylece engelledik. Yine daha önce bir aylık verilen ilaçların üç aylık verilmesine imkan tanıdık.” ifadelerini kullandı.

Engelli Vatandaşlarımızın Süresi Dolan Raporlarının Geçerlilik Süresi Uzatıldı

Salgın döneminde yoğun bakımda Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçları geri ödeme listesine aldıklarını hatırlatan Bakan Selçuk, diğer yandan engelli aylığı alan ve bakım yardımından yararlanan engellilerin de 1 Ocak 2020 ve sonrasında süresi dolan raporlarının geçerlik süresini uzattıklarını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla kamu kaynaklarını halkın sağlığı için en etkin şekilde seferber ettiklerini belirten Selçuk şöyle devam etti:

“Bugün sözleşmeli olduğumuz 26 bin 586 eczane aracılığıyla vatandaşlarımıza çok önemli bir hizmet sunmaktayız. Aylık ortalama 30 milyonun üzerinde reçeteye işlem yapmaktayız. 2012'de eczanelere ödediğimiz reçete hizmet bedeli 68 milyon civarındayken, 2019'da bu rakam 410 milyonu aşmış durumda. Yine ilaç harcamalarına baktığımız zaman SGK'nın sağlık harcamaları içindeki payının 2012'lerde yüzde 32 civarında olduğunu görürken, 2020'de yüzde 36'larda bir ilaç harcamasının tüm SGK içindeki payını görmekteyiz. “

Geri Ödeme Listesinde Yer Alan Toplam İlaç Sayısı  8. 748’e Ulaştı

Geri ödeme listesindeki ilaç sayısının 2000'li yıllarda 3 bin 986 iken, bugün iki kattan da daha fazla artırılarak 8 bin 748’e ulaştığını kaydeden Bakan Selçuk, “Bu kadar yüksek sayıdaki ilacı, geri ödeme sistemimize alan dünyadaki gözde ülkelerden birisiyiz. Aynı zamanda tıbbi malzemede de geri ödeme uygulamasında 4 bin 833'e ulaşmış durumda. Geri ödeme listesinde yer alan toplam ilaç sayımız son aldığımız rakamlarla beraber 8 bin 813'e çıkmış olacak. Vatandaşımızın sağlığı bizim birinci önceliği olmaya da devam edecek.” dedi.

Bakan Selçuk, Medula Eczane Sistemi sayesinde 24 saat kesintisiz hizmet sunduklarını bu kapsamda yılda 415 milyon reçetenin işlemlerini bu sistem üzerinden yapıldığının altını çizdi.

Eczanelere Yıllık 235 Milyon Liraya Ulaşan Bir İyileştirme Sağladık

Selçuk, hükümet olarak anlaşmaları, protokolleri paydaşlarla mutabakat çerçevesinde yaptıklarını aktararak şunları kaydetti: "Yeni protokol 1 Ekim 2020'de yürürlüğe girecek ve 4 yıl süreyle geçerli olacak. Yeni protokolümüzdeki baremler, iskonto oranları, reçete başına hizmet bedellerini belirledik. İşte bu düzenlemeler sonucunda eczanelere, Yıllık 235 milyon liraya ulaşmasını beklediğimiz bir iyileştirme sağladık.”

Tüm eczacıların mağdur olmadığı bir mutabakata varıldığını belirten Bakan Selçuk, “Mevcut protokolümüzde 76 ana madde, 110 alt madde olmak üzere toplam 186 madde var. Yine protokolümüzde Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık güvencesi olan bütün vatandaşlarımızın kesintisiz bir şekilde en iyi şartlarda ilaç almalarını bu şekilde temin ettik.”

Bakan Selçuk, Dünya Eczacılar Günü dolayısıyla tüm eczacıların gününü kutlayarak "Eczacılarımız salgında sürdürdüğümüz bu mücadelede, diğer sağlık çalışanlarımız gibi en ön cephede yer almakta. Ben öncelikle salgın sürecinde hayatını kaybeden tüm eczacılarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Tüm eczacılarımıza özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Törende konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı İsmail Yılmaz, “GSS sistemi ile sağlık hizmetleri ve ilaca erişimde eşitlik ilkesi çerçevesinde istenilen eczaneden ilaca erişim sağlanarak mağduriyetler ve uzun kuyruklar tarihe karıştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bakanımızın destekleriyle GSS sitemimiz her geçen gün daha güçlenmekte ve sağlık hizmetlerine vatandaşlarımız daha da kolay erişilmekte” dedi.

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise, “Eczacılar olarak bizler pandemide en baştan itibaren ön saflarda bir mücadele veriyoruz. SGK Protokolü vatandaşlarımız kadar, meslektaşlarımızın ekonomik refahı açısından da son derece önemli” ifadelerini kullandı.

Kaynak:https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakanimiz-selcuk-sgk-ile-teb-arasinda-imzalanan-protokol-toreni-ne-katildi/

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 639714
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.