/ EĞİTİM

Tek tip üniversiteler yerine üniversitelerde çeşitlilik

17 Ekim 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü destekleri ile Yeni YÖK olarak, ülkemize onlarca yıldır bir ihtiyaç olarak dillendirilen üniversite çeşitliliğini Türk yükseköğretim sistemine kazandırdıklarını hatırlatan Saraç, yükseköğretim sistemimizde artık tek tip üniversitenin yerine araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler, tematik üniversiteler ve mesleki eğitim ağırlıklı üniversitelerin bulunduğunun altını çizdi.

Yeni YÖK olarak milli kalkınma hedeflerine ancak nitelikli insan gücü ile ulaşılabileceği düşüncesinden hareket ile bir Türkiye projesi olan YÖK 100/2000 Doktora Projesini başlattıklarını söyleyen Başkan Saraç ilk defa Yeni YÖK tarafından ülkemizin kalkınma hedefleri için belirlenen 100 öncelikli alanda bilim insanı yetiştirme amacı taşıyan ve kurgusu itibariyle dünyada bir örneği bulunmayan ulusal çapta bu doktora projesindeki öğrenci sayısının 5000’i aştığını ifade etti. 

Yine onlarca yıldır sadece konuşulan bağımsız kalite kurulunun eksikliği Yeni YÖK’ün girişimi ile Avrupa’daki örneklerinden daha da özerk bir şekilde kuruldu. Hedef odaklı uluslararasılaşma projesi ile tarafınızdan başkan olarak tayin edildiğim yıl 48 bin olan öğrenci sayısı 5 yıl içinde 180 bine ulaştı. Bu rakam geçen seneki rakamdı. Bu artış oranı son yıllarda hiçbir Avrupa ülkesinde yakalanmış değildir. Arkasında ince bir işçilik yatmaktadır. Yükseköğretimi güçlü ülkelerin yabancı uyruklu öğrenci sayılarında bile keskin düşüşlerin yaşandığı bu zor süreçte ülkemizin bu yılki uluslararası öğrencilere dair son güncel rakamını ise kamuoyu sizden öğrenecek.”

Türk yükseköğretiminin yüz güldüren verilerinden birisinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok önem verdiği kız öğrenci ve kadın bilim insanı sayısındaki artış olduğuna dikkat çeken Başkan Saraç, “2003 yılında 28.030 olan  kadın öğretim elemanı sayısı toplam öğretim elemanının yüzde 38’i iken 79.495 bugün bu oran yüzde 45’e yükseldi. Bu oran her yıl artmaya devam etmektedir. Bugünün araştırma görevlileri yarının öğretim üyeleri olacaktır. 2003’te 27.380 araştırma görevlisinin yüzde 42’si kadın iken bugün bu oran yüzde 51’e ulaşmıştır. Araştırma görevlilerinin 26 bin küsuru kadın, 24 bini erkektir. Yani yarısından çoğu kadındır. Diğer bir ifade ile son yıllardaki bu artış sürer ise beş yıl içinde öğretim üyelerinin açık ara kadınlardan oluştuğu bir yükseköğretim sistemi söz konusu olacaktır.” ifadelerinde bulundu.

Kaynak:https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/2020-2021-akademik-yili-acilis-toreni-gerceklestirildi.aspx

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 639333
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.