/ EKONOMİ

Kadın Emeğiyle Doğa Dostu Üretim

24 Mart 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kadın emeğiyle doğa dostu üretim yapan TYH Tekstil firmasının lojistik fabrikasını ziyaret etti. Çalışanların yüzde 78’ini kadınların oluşturduğu, güneş enerjisi kullanan, yağmur suyunu geri dönüştüren fabrikada incelemelerde bulunan Emine Erdoğan, “Kadınlarımızın, istihdam ve girişimcilik alanlarında etkin varlığı, güçlü Türkiye’nin teminatıdır.” dedi.

Manisa Akhisar’daki fabrika ziyaretinde Emine Erdoğan’a yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile eşi Esra Varank Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile eşi Betül Kasapoğlu eşlik etti.

ETKİN ATIK YÖNETİM SİSTEMİ

Düzenlenen törende bir konuşma yapan Emine Erdoğan, doğa dostu tesiste kadın çalışan oranının yüzde 78 olmasının çok sevindirici olduğunu ifade etti. Kurumun güneş enerjisiyle kendi enerjisini üretebildiğini, karbon ayak izini azaltmak için etkin bir atık yönetim sistemi kullandığını aktaran Erdoğan, tesiste ayrıca yağmur suyu biriktiren ve gri su dönüşümü sağlayan bir altyapının da bulunduğunu kaydetti.

TEKSTİLİN KARNESİ PEKİYİ DEĞİL

Tekstil endüstrisinin çevre konusundaki karnesinin pekiyi olmadığını ifade eden Erdoğan, "Dünyadaki karbon emisyonunun yüzde 10'u tekstil endüstrisine ait. Bu rakam, uluslararası uçuşların ürettiğinden daha fazla. Ayrıca, su kaynaklarının kullanımında da en büyük ikinci tüketici konumunda. Bir örnek vermek gerekirse 1 kot pantolonun üretilmesi için 10,8 litre, 1 pamuklu tişört üretilmesi için 2,7 litre su harcanıyor. Çamaşırların her yıkanışında yıllık 500 bin ton mikro fiber yeryüzü sularına karışıyor. Bu, 50 milyar plastik şişe demek.” dedi.

YÜZDE 85’İ ÇÖPE GİDİYOR

Erdoğan, 2017’de yayınlanan bir rapora göre okyanuslardaki mikro plastiklerin yüzde 35’inin, sentetik tekstil ürünlerinden kaynaklandığını anlatarak “Bildiğiniz gibi, bu mikro plastikler doğada kaybolmuyor. Maalesef her yıl üretilen tekstil ürünlerinin yüzde 85'i çöpe gidiyor.  İstatistiklere göre her 1 saniyede 1 kamyon dolusu kıyafet ya yakılıyor ya da çöp sahalarına atılıyor." diye konuştu.

HAM MADDE KAYNAĞI OLACAK

Tekstil atıklarının geri dönüşümü ile ilgili kafa yormak gerektiğini dile getiren Erdoğan, “Bilim insanları, gelecekte çöp sahalarının, değerli bir ham madde kaynağı olacağını söylüyor. Gelin geleceğe şimdiden yatırım yapalım. Gelecekle aramızdaki zamansal mesafeyi kapatacak icatlar çıkaralım. Tabii bu noktada kadınlara bol bol müracaat edelim. Çevre konularında kadınların öngörülerinin bir yol haritası olabileceğine inanıyorum.” dedi.

KARBON NÖTR KITA HEDEFİ

Emine Erdoğan, Avrupa Birliği’nin ilk karbon nötr kıta olma hedefini açıkladığını, Döngüsel Ekonomi Eylem Planı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasını geliştirdiğini kaydederek Türkiye’de de 2017 yılında bu yana önemli gelişmeler kaydettiklerini söyledi.

UMUDUMUZ ARTIYOR

25 bin kamu kurumu binasında sıfır atığa geçtiklerini vurgulayan Erdoğan, “Organize sanayi bölgelerimizin yeşil üretim alanlarına dönüşmesine yönelik çalışmalar yaptık. Bu süreçte daha alacak çok yolumuz var. Ancak TYH Tekstil gibi kurumlarımız arttıkça umudumuz da artıyor. Sayılarının çoğalmasını diliyorum." dedi.

ÇEVRE DOSTU SANAYİ VURGUSU

Emine Erdoğan, ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından da “Kadınlarımızın, istihdam ve girişimcilik alanlarında etkin varlığı, güçlü Türkiye’nin teminatıdır. Kendi enerjisini kendisi üreten, etkin bir atık sistemi ve güneş panelleri ile karbon salınımını azaltan bu tesisin, tekstil endüstrisinin doğaya verdiği zararı azaltma noktasında emsallerine örnek olmasını diliyorum. Çevre dostu sanayimizin güçlenerek gelişmesini diliyorum.” mesajını paylaştı.

DIŞARIYA AÇILAN PENCERE

Törende bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, tekstil sektörünün sürekli artan yatırımlarla Türkiye’nin büyümesine önemli katkılar sağladığını belirterek bu sektörün ülkenin dışarıya açılan penceresi konumunda olduğunu, istihdam ve ihracatın artmasında en önemli dinamiklerin başında geldiğini kaydetti.

ARAYI AÇMANIN ZAMANI GELDİ

Tekstil sektöründeki şartların Türkiye'nin lehine işlediğine işaret eden Bakan Varank, "Tekstil imalatçılarının tekrar tam kapasite işlerine odaklanabilmeleri için gerekli ortamın oluştuğu bir dönemden geçiyoruz. Gerek üretim maliyetleri gerek dış pazarlara yakınlık gerekse de Çinli üreticilerin artan iç talebi sebebiyle kendi pazarlarını tercih etmeleri ülkemizi bu yarışta bir adım öne çıkarıyor. Tekstil sektöründe yeni atılımlar yapmak için tüm koşullara sahip olduğumuzu düşünüyorum. Rakiplerimizi yakalamanın ve arayı açmanın artık zamanı geldi.” dedi.

KADIN EMEĞİ ÇOK DEĞERLİ

Ticaret Bakanı Pekcan, TYH Uluslararası Tekstil’in kadın istihdamı, enerji tasarrufu, geri dönüşüm ve çevre dostu üretim kabiliyetleriyle örnek olduğunu belirtti. Ulusal hedeflere ulaşmak için kadın emeğinin çok değerli olduğunun altını çizen Bakan Pekcan, şöyle devam etti:

İŞ GÜCÜNE KATILIM ARTTI: Ülkemizin özellikle son 18 yıllık dönemde her alanda gerçekleştirdiği atılım ve gelişmeye paralel olarak kadınlarımız da gerek ekonomide gerek diğer alanlarda daha katılımcı oldular. Kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı yüzde 23'lü seviyelerden yüzde 34,4'e ulaştı.

BEREKET GELDİ

TYH Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Mehmet Kaya, tesislerinde Sıfır Atık Projesi'ni uyguladıklarını, elektrik ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini ifade etti. Tesislerinde çalışanların yüzde 78'inin kadın olduğuna dikkati çeken Kaya, "Bu işe kadın eli değdi, başarı ve bereket geldi." dedi.

DİKİŞ MAKİNESİNİN BAŞINA GEÇTİ

Konuşmaların ardından fabrikada üretilen iplikleri inceleyen, fabrika yöneticilerinden üretim süreci hakkında bilgi alan Erdoğan, çalışanlarla selamlaştı. Bu sırada bir işçinin masasına oturan Erdoğan, makine hakkında bilgi alıp dikiş dikti. Erdoğan, daha sonra kadın işçilerle fotoğraf çektirdi, özçekim yaptı.

SÜRPRİZ HEDİYE

Ziyarette Bakan Varank, Emine Erdoğan'a 1873 yılında üretilmiş antika dikiş makinesi hediye etti.

KİMLER KATILDI?

Programa ayrıca Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Manisa milletvekilleri Tamer Akkal, Mehmet Ali Özkan, İsmail Bilen, Uğur Aydemir, Semra Kaplan Kıvırcık ile AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı da katıldı.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/bakan1


YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 559132
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.