/ EĞİTİM

Millî Eğitim Bakanı Selçuk, Arnavutluk Başbakanı Rama İle Görüştü

27 Mart 2021

Bir dizi temaslarda bulunmak için Arnavutluk'a giden Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, iki ülke arasındaki eğitim çalışmalarını ele almak için Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüştü. Buradaki görüşmesinin ardından Bakan Selçuk, Arnavutluk Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Evis Kuşi ile bir araya geldi. Selçuk, "Türkçenin ve Arnavutçanın seçmeli ders olarak öğretilmesi iki ülke arasındaki iş birliğini daha da güçlendirecek." diye konuşarak bu kapsamda, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü ve Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının çalışmalarının önemine dikkati çekti. 

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temasları çerçevesinde Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bir araya geldi.
 
Görüşmede iki ülke arasında eğitim alanındaki iş birliği çalışmaları ele alındı. Bu görüşmede Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a; Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Arnavutluk Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Evis Kuşi ve Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük de eşlik etti. 
 
Bakan Selçuk Tiran'daki temasları kapsamında, Arnavutluk Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Evis Kuşi ile de görüştü.  Buradaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan Selçuk, Ocak ayında Kuşi'nin Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve bu ziyarette eğitim alanında yeni iş birliği anlaşması imzalandığını anımsattı. İş birliğinin daha da güçlenmesi, çalışma gruplarının oluşturulması ve sürdürülebilir yapıların kurulabilmesi için teşekkür eden Selçuk, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile ülkeler arasında Ocak ayında başlatılan eğitim iş birliği çalışmalarıyla ilgili verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Türkçenin ve Arnavutçanın seçmeli ders olarak öğretilmesinin iki ülke arasındaki iş birliğini daha da güçlendireceğine olan inancını dile getiren Selçuk, bu kapsamda Türkiye Maarif Vakfı (TMV), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) çalışmalarının önemine dikkati çekti. 
 
Kuşi'den Türkiye'ye Destekleri İçin Teşekkür
Eğitim alanında iş birliğinin derinleştirilmesi ve diğer alanlarda da iş birliğinin güçlendirilmesi için yapılan ziyareti önemli bir adım olarak gördüklerini ifade eden Bakan Kuşi, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Kuşi, Türkiye'nin Arnavutluk'a başta eğitim alanında Arnavut öğrencilere verilen burslar ve birçok eğitim kurumunun restorasyonu olmak üzere diğer alanlarda verdiği desteklerden dolayı da teşekkür etti.
 
Görüşmede, özellikle 6 Ocak'ta Ankara'da imzaladıkları iş birliği anlaşmasının uygulanması konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade edem Kuşi, "Bu anlaşma, eğitim alanındaki iş birliğimizin güçlendirilmesi için iyi bir işaret. Şimdi biz tüm yasal süreçleri tamamladık ve uygulanmasına hemen başlamaya hazırız." dedi.
 
Türkiye'deki okullarda Arnavutçanın müfredata dâhil edilmesine teşekkür eden Kuşi, Türkiye'deki yeni ve eski Arnavut diasporasının iki ülke arasında bir köprü görevi gördüğünü ve yeni nesillerin Arnavutça öğrenmesine verilen katkıyı takdirle karşıladığını söyledi.
 
Ankara'da imzalanan anlaşma kapsamında, Arnavutluk'taki okulların Türkçenin seçmeli yabancı dil olarak öğretilmesi noktasındaki taleplerini değerlendireceklerini vurgulayan Kuşi, bu kapsamda pilot program duyuracaklarını da belirtti.
Ayrıca Arnavut öğrencilere sağladığı burs imkânları nedeniyle Türkiye'ye teşekkür eden Kuşi, eğitim alanında tüm seviyelerde iş birliğinin yoğunlaştırılması noktasında anlaştıklarını, iki ülke arasındaki iş birliğinin her alanda gelişmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
 
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Arnavutluk Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Evis Kuşi ile Asım Vokshi Yabancı Diller Lisesi ve Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulunu da ziyaret etti. Selçuk, bu ziyaretler çerçevesinde, Arnavut makamlarının Türkçe dil öğretimine verdiği önemi yakından görme fırsatı bulduklarını da kaydetti.

Kaynak:http://www.meb.gov.tr/mill-egitim-bakani-selcuk-arnavutluk-basbakani-rama-ile-gorustu/haber/22881/tr

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 283327
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.