/ SAĞLIK

Bitki Çayları

07 Temmuz 2020


Bazı bitkilerin yaprakları, meyveleri ve çiçekleri çay olarak kullanılır. Bunlar doğadan toplanıp kurutularak doğrudan kullanıldıkları gibi toz haline getirilip kağıttan yapılan servislik poşetler içinde de pazarlanmaktadır. Nane, kekik, kuşburnu gibi bazı bitkiler taze olarak da kaynatılıp çay gibi içilir. Bitkisel çaylar bileşimlerinde bulunan uçucu yağlar, antioksidant özelliğe sahip flavonoidler ve diğer bileşikler nedeniyle sağlığa yaralı olarak kabul edilir. Ancak bunların bazılarının aşırı kullanımı zararlı etki gösterebilmektedir. Örneğin sinameki çayı barsak çalıştırıcı ve güçlü laksatif olumlu etkisinin yanında fazla tüketimi ishale nedene olabilir.

Sıklıkla kullanılan bitki çaylarından;

  • adaçayının idrar söktürücü, antiseptik,
  • ıhlamurun idrar söktürücü, göğüs yumuşatıcı, antioksidant,
  • kuşburnu çayının barsak çalıştırıcı, sakinleştirici soğuk algınlığını azaltıcı, antioksidant
  • papatya çayının gaz giderici
  • rezene çayının genel olarak hazımsızlık, mide ağrısı, gaz ve sindirime bağlı diğer problemleri giderici,
  • anason çayının gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı, gibi sağlığa yararları etkileri olduğu bilinmektedir.

Toplumumuzda anne sütü miktarını artırmak için bazı bitki çayları kullanımı yaygındır. Ancak anne sütü artırıcı bitkisel çaylar mucize bir tedavi olarak düşünülmemelidir. Emziren kadınların anne sütünü artıran bitkisel çayların etkinliği, güvenliği, yan etkileri ve kullanım süreleri, hastalıklarla ve ilaçlarla etkileşimleri yönünden bilgilendirilmeleri gerekir. Bunun yanında bitkiler, bitki çayları, doğal bitkisel ürünler vücutta ilaç benzeri etkiler yaratabildiğinden dolayı gebelikte tüketimlerine sınırlama getirilmesi önerilmektedir. Gebelikte zencefil, portakal kabuğu, ahududu yaprağı, nane yaprağı, kuşburnu gibi bitki çaylarının günlük 2-3 kupa tüketimi önerilirken, papatya, yarpuz, dut, defne, hatmi çiçeği, hindiba, sinameki çaylarının tüketimi önerilmemektedir.

Aynı zamanda, içeriği bilinmeyen karışım çaylardan da uzak durulmalıdır.

Kaynak:https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/bitki-caylari.html

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 363541
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.