/ GÜNDEM

“Aşınızı Olun, Kendinizi ve Toplumu Koruyun”

03 Eylül 2021

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

2020’nin başından itibaren dünyayı etkileyen salgının sağlık yönünden en çok büyükleri, iş gücü kaybı açısından orta yaş grubu emektarları, eğitim öğretim açısından da gençleri etkilediğini vurgulayan Bakan Koca, bilinmezliklerle dolu, kaygılı bir yıl geçirildiğini ancak 2021 ile birlikte gerek hastalığın tıbben daha iyi anlaşılması gerekse aşının devreye girmesiyle ilerinin görülebileceği günlere erişildiğini belirtti.

Bakan Koca, “Bugün 18 yaş ve üzeri nüfusumuzun yüzde 78’inden fazlası tek doz, yüzde 60’ından fazlası da iki doz aşıyla aşılanmış durumdadır” diye konuştu.

“Aktif vakalarımızın yüzde 81’i tam aşılı olmayan kişilerdir”

Son 4 haftada vaka sayılarındaki artışın özellikle aşı olmamış kişilerden kaynaklandığını daha önce de açıkladığını hatırlatan ve buna ilişkin bazı istatistikleri paylaşan Koca, şunları kaydetti:

“Bugün itibarıyla aktif vakalarımızın yüzde 81’i tam aşılı olmayan kişilerdir. Hastaneye yatan vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 90’ı da yine tam aşılı olmayan kişilerdir. Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 10’a yakını tam aşılı kişilerdir. Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 90’ı ya hiç aşı olmamış veya aşıları eksik kişilerdir. Tüm bunların hülasası, aşı bizi koruyor. Belirli bir süre aşıyla tam koruma sağlanabiliyor. Bu bakımdan, bir kere daha ısrarla ve en yüksek sesle sizlere sesleniyorum, aşınızı olun, kendinizi ve toplumu koruyun.”

“Önce veliler olarak bizler tedbirlere uymalıyız”

Okullarda kalabalık ortamlar oluşmaması için tedbirleri ve kuralları içeren rehberler uygulayacaklarını aktaran Koca, “Buna rağmen endişesi olan velilerimiz olabilir. ‘Acaba çocuklarımıza okulda hastalık bulaşır mı?’ sorusu sorulabilir. Eğer böyle düşünüyorsak önce veliler olarak bizler tedbirlere uymalıyız” şeklinde konuştu.

“Şu dönemde kısıtlamaları gündemimize almadık”

Yeni dönemde özellikle varyantların, bulaşıcılığı daha çok artırdığına işaret eden Koca, “Özellikle biz şu dönemde kısıtlamaları gündemimize almadık. Hareketliğin arttığı dönemde temasın bir şekilde olduğu, yakınlaşmanın olduğu, mesafenin korunmadığı, maske kullanımının giderek azaldığı bir dönemin olduğunu görüyoruz ve bu bulaşın giderek daha kolay olduğunu ve vaka sayısının arttığını görmüş oluyoruz” dedi.

Salgını ülke gündeminden çıkarmak istediklerini ifade eden Koca, bunun da 84 milyonun beraber hareket etmesiyle mümkün olabileceğini dile getirdi.

Okullara yönelik maske, dezenfektan ve temizlik malzemeleri desteği

Bakan Özer yaptığı açıklamada, okulların haftada 5 gün yüz yüze eğitime açılmasında rehberlik eden, yardımcı olan ve koordinasyon sağlayan Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu üyelerine şükranlarını sunduğunu belirtti.

Okullara yönelik temizlik malzemesi, maske ve dezenfektan konusunda verilen desteklere değinen Özer, “2021-2022 eğitim öğretim yılına hazırlık döneminde okullarımızın bu sürece hazırlanabilmesi için 650 milyon Türk lirasını tüm illerimize ve tüm okullarımıza göndermiş bulunuyoruz. Yine 81 ilimizde yaklaşık 58 bin okulumuz için 113 bin temizlik personelinin görevlendirilmesini tamamlamış bulunuyoruz” dedi.

Okullardaki salgına yönelik elektronik takip sistemi

“Geçen haftalarda açıkladığımız gibi tüm il ve ilçelerdeki, beldelerdeki köylerdeki okullarımızda vaka, temas ve aşı durumunu, Sağlık Bakanlığımızla koordineli bir şekilde almış olduğumuz tüm bilgileri okul bazında takip eden bir elektronik sistem kurduk” diyen Bakan Özer, “Bu elektronik sistemi de okullarımıza açtık, oradaki yöneticilerimiz, ilçe milli eğitimi müdürlerimiz, il milli eğitim müdürlerimiz süreçte alması gereken önlemleri veya durum değerlendirmesini çok rahat bir şekilde elektronik sistemde yapabilecekler. Tabii burada büyük emek Sağlık Bakanlığımıza ait. Çünkü Sağlık Bakanlığımız anlık olarak tüm verileri bizlerle paylaşıyor. Dolayısıyla biz kimlerin PCR yapması gerektiğini, sağlık durumunu, diğer konuları elektronik takip sisteminden izleme imkanına sahibiz” şeklinde konuştu.

“Yerleşkelerde alınması gereken tüm tedbirler alındı”

Toplantı sonrasında açıklama yapan YÖK Başkanı Erol Özvar ise şunları kaydetti:

“Bildiğiniz üzere 3 yarı yıl Yüksek Öğretim Kurumları eğitim ve öğretimine ara vermeden akademik faaliyetlerine devam etmektedir. Bizler üniversiteler olarak kampüs ve okullarımızı kapatmadık. Fakat salgın sebebi ile biz eğitim ve öğretim faaliyetlerimizi uzaktan yaptık. Üniversitelerimiz yüksek öğretim öğrencilerinin eğitime devam etmek adına yüksek fedakarlıkta bulundular. Yerleşkelerde alınması gereken tüm tedbirler alındı.

YÖK ve olarak üniversite olarak eğitim faaliyetlerini yüz yüze sürdürme kararı almış olduk. Bu sene de gerek kampüs ortamlarında uygulanacak kurallar, gerekse eğitim öğretim süreçleriyle ilgili bütün üniversitelere yönelik kılavuz çalışması gerçekleştirdik.”

Kaynak:https://www.saglik.gov.tr/TR,85379/asinizi-olun-kendinizi-ve-toplumu-koruyun.html

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 938198
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.