KÜLTÜR / ŞEHİR VE TARİH

Karadeniz'in Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerleri:

04 Mart 2020

Karadeniz Doğu– Batı anlamında ülkemizin en geniş hacmine sahip olan bölge; Trabzon, Rize, Bolu, Artvin, Samsun, Giresun, Zonguldak, Karabük, Kastamonu başta olmak üzere son derece önemli şehirleri bünyesinde barındırıyor. Karadeniz Bölgesi; Sakarya Ovası ile başlayıp Gürcistan’a dek devam eden alanı kapsar. Yeşil alanları ve özellikle de yaylalarıyla meşhur Karadeniz, aynı zamanda ülkemizin en önemli turizm potansiyellerinden birine sahip.


Safranbolu - Karabük:

Tarihte Karabük, bir dönemler Safranbolu’ya bağlı bir köydü. Safranbolu ise bugün itibariyle aynı şehrin bir ilçesi durumundadır.Şehrin sembol yerlerinden biri olan Safranbolu, Arnavut kaldırımlı sokakları ve tarihi evleriyle ön plana çıkmaktadır. Ahşap Osmanlı evlerinin yarattığı otantik atmosferle huzur bulacaksınız. 



Valla Kanyonu – Kastamonu:

Kastamonu’da yer alan Valla Kanyonu’nun en önemli özelliği, dünyanın şu anda en derin ikinci kanyonu olmasıdır.Nefis manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.Ayrıca bölgede gündelik yaşamda görmenizin mümkün olmadığı çok sayıda yırtıcı kuş ile karşılaşabilirsiniz.

Yedigöller Milli Parkı – Bolu

Yedigöller, yerli ve yabancı turistlerin her dönem akınına uğrayan oldukça özel bir bölgedir. Bolu’ya bağlı Mengen ilçesinde yer alan Yedigöller, son derece engebeli bir arazi üzerine yer almaktadır. 2 bin hektarlık bir alana yayılan Yedigöller, yaklaşık olarak 65 seneden bu yana milli park statüsünde. Bölgeye adını veren göller, aslında heyelan temelli oluşmuş göller. Oldukça estetik bir görsel sunan bu yedi ayrı göl, aynı zamanda alabalıkların da yaşam alanı.  Göller birbirinden bağımsız iki plato üzerinde yer alır. Göllerin bazıları avlanmak için uygundur. Yedigöller içinde konaklama açısından birkaç misafirhane yer alsa da buraya gelenlerin çoğu çadır kamplarda ya da karavanlarda kalmaktadırlar.

Amasra – Bartın 


Bartın’ın en önemli ilçesi olarak öne çıkan Amasra’nın yaklaşık olarak 3 bin yıllık bir tarihi bulunuyor. Tarihte Samastro olarak bilinen ilçe, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmanın tüm avantajlarına sahip. Konumu itibariyle Cenovalılardan Bizans’a kadar pek çok uygarlık için bir ticaret merkezi olmayı başarmıştır. Bu durumda elbette bölgeye ait limanın etkisi yadsınamaz. Amasra’nın bu tarihsel dokusu, büyük ölçüde bugüne yansımış durumda. Amasra Kalesi ve Amasra Müzesi haricinde, Tarihi Fatih Camii, Çekiciler Çarşısı, Kemere Köprüsü, Kuşkayası Anıtı ve Ağlayan Ağaç, bölge içinde görülmesi gereken yerler duraklar.


Bafra – Samsun

Samsun’a bağlı bir ilçe olan Bafra, geniş bir gezi rotası sunuyor. Türkiye’nin en uzun akarsuyu olarak bilinen Kızılırmak, buradan denize dökülüyor. Kızılırmak aynı zamanda Bafra Ovası’nın oluşmasına da vesile olmuştur. Bafra’yı ziyaret ettiğinizde Kızılırmak’tan sonra görmeniz gereken yerlerin başında kesinlikle Kuş Cenneti geliyor. 400’den fazla kuş cinsine ev sahipliği yapan Kuş Cenneti, nesli tükenme tehlikesi altında olan çok sayıda kuşla karşılaşabilirsiniz. Bafra’da ayrıca Liman Gölleri ve Balık Gölleri adı verilen bölgeleri yerinde inceleyebilirsiniz. 

Ilgaz – Çankırı

Aslında Çankırı, tam anlamıyla Karadeniz Bölgesi’ne ait bir şehir değil; ancak kuzeyde yer alan Ilgaz’ın büyük çoğunluğu Karadeniz Bölgesi’nin sınırları içinde yer aldığı için bu listede olmayı fazlasıyla hak ediyor. Ilgaz denildiği zaman akla gelen ilk şey doğal olarak Ilgaz Dağları. Dolayısıyla buranın özellikle kış turizmin gözbebeği olduğunu vurgulamalıyız. Ülkemizin en popüler kayak merkezlerinden biri olan Ilgaz Dağı, yaklaşık olarak 2500 metre yüksekliğe sahip.

İnceburun – Sinop

Sinop bilindiği üzere ülkemizin kuzey yönü itibariyle en uç şehri. İnceburun ise Sinop’un da en uç noktası durumunda. Sadece bu özelliği bile İnceburun’a gelmeyi heyecanlı kılan bir öğe. İnceburun, aslında kendisiyle aynı adı taşıyan feneriyle meşhur.  1863 senesinden bugüne miras kalan İnceburun Feneri, son derece ihtişamlı bir görüntüye sahip. Fenerin yerde uzunluğu yaklaşık olarak 40 metre civarında. Fenerin ziyarete açık saatlerinde en yüksek noktasına çıkabilir, manzarayı izleyebilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz. 


Hopa – Artvin

Karadeniz Bölgesi’nin en popüler yerleşim bölgeleri çoğunlukla doğu yakasında yer alıyor. Bu bölümün en renkli yerlerinden birisi de kesinlikle Hopa. Artvin şehrinin bir ilçesi olan Hopa’ya Batum Havalimanı üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Şehrin pek çok açıdan aktivite merkezi olan ilçe, Gürcistan’a da son derece yakın bir konumda. Karadeniz Bölgesi’ne ait o meşhur çok kültürlü yapının ayak izlerine burada her adımda rastlayabilirsiniz. 

Çamlıhemşin – Rize

 Rize; harika insanları kadar çayı, yaylaları ve şenlikleriyle ülkemizin en keyifli şehirlerinden biridir. Fırtına Deresi ve Kaçkar Dağları’nın gölgesinde yer alan Çamlıhemşin, aynı zamanda Milli Park’ın da değerli bir bölümünü oluşturuyor. Biraz yürüyüş ve keyifli bir keşif turundan sonra mısır ekmeğiyle beraber mıhlama yemeyi unutmayınız,rize çayı ile birlikte. 



Ayder Yaylası – Rize

 Ayder Yaylası, şehrin sembolik alanlarından birisi olarak kabul edilir. Fırtına Deresi yakınlarında yer alan Ayder Yaylası, harika manzarası kadar şifalı sularıyla da çok meşhur bir yer. Aynı zamanda Ayder Yaylası’nda özellikle bahar dönemiyle beraber başlayan şenlikler, büyük bir ilgi görmektedir.

Sümela Manastırı – Trabzon

 Sümela Manastırı Maçka ilçesindeki Altındere köyünde yer alır. Büyük bir kayalık alanın üzerinde bulunan Manastır, ortalama 300 metrelik bir yüksekliğe sahip. Meryem Ana Manastırı olarak da bilinen bölge, özellikle turistler için kutsal bir bölge olarak kabul görüyor. Burada kaya mağarası dışında ayrıca bir de ufak kilise yer alıyor. Çok uzun bir merdiven sayesinde içeriye giriş yapabiliyorsunuz. Sizi burada ana kaya kilisesi, şapeller, kütüphane ve misafirhane gibi bölümler karşılıyor.

Ulugöl Tabiat Parkı – Ordu

Ordu’ya bağlı Gölköy ilçesinde yer alan Ulugöl Tabiat Parkı, peyzaj açısından oldukça güzel bir alan. 26 hektarlık bölge, bilhassa sonbahar aylarında büründüğü atmosferle ön plana çıkıyor.Bölge içinde 3 ayrı heyelan gölüde bulunmaktadır.Bu göllerin en büyüğünde Abant Alası adı verilen ilginç bir balık türü yaşar. Ayrıca belli bölgelerde yaban domuzları ve gelincik gibi hayvanların yaşadığını söyleyebiliriz. İlçe merkezine sadece 13 km uzaklıktadır.


BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 882744
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.