/ EKONOMİ

OSB’lerde Son 6 Ayın Elektrik Tüketim Rekoru

01 Ekim 2020


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayideki elektrik tüketiminin artış eğiliminde olduğunu kaydederek, “Organize Sanayi Bölgelerimiz, eylülün ilk 25 gününde, son 6 ayın elektrik tüketimi rekorunu kırdı. Marta göre yüzde 7 daha fazla elektrik tüketiyorsunuz, bu üretimin izlediği seyir açısından çok anlamlı bir gösterge." dedi.

Bakan Varank, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katıldı. Buradaki konuşmasında, yılın ikinci çeyreğinin; hem global ekonomi hem de Türkiye açısından zorlu geçtiğini belirten Varank, “Gösterdiğimiz ekonomik mücadeleyle, bir çok ülkeden pozitif yönde ayrıştık. Uyguladığımız politikaların sonucu olarak, hazirandan itibaren ekonomi tekrar canlanmaya başladı. İmalat sanayinde siparişler, üretim, kapasite kullanım oranları ve ekonomik güven göstergeleri yükseldi.“ ifadelerini kullandı.

İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ

İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi verilerini değerlendiren Bakan Varank,  “Eylül ayında 52.8 değerini alan endeks, 4 aydır eşik değerin üzerinde bir performans gösteriyor. Veride en dikkat çekici gelişmeyse, istihdam oluşturma hızının güçlenmesi oldu.” şeklinde konuştu.

ÜRETİMDE ARTIŞ

Varank, firmaların artan siparişler doğrultusunda, Şubat 2018’den beri en yüksek oranda istihdam artışı gerçekleştirdiğini anlatarak, “Üretim 10 sektörün sekizinde artış gösterirken, en hızlı üretim artışı kimya, plastik ve kauçuk kategorisinde oldu.” dedi.

OSB’LERDEKİ ELEKTRİK TÜKETİMİ

Sanayideki elektrik tüketiminin de artış eğiliminde olduğuna dikkati çeken Varank, “Organize Sanayi Bölgelerimiz (OSB), eylülün ilk 25 gününde, son 6 ayın elektrik tüketimi rekorunu kırdı. Mart’a göre yüzde 7 daha fazla elektrik tüketiyorsunuz, bu üretimin izlediği seyir açısından çok anlamlı bir gösterge. Dolayısıyla üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, şimdiden güçlü bir büyümeye işaret ediyor.” diye konuştu.

911 YENİ TEŞVİK BELGESİ

Varank, reel sektörün ilk 8 aydaki yatırım talebinin, içinde bulunulan salgın koşullarına rağmen, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30 daha fazla olduğunu açıkladı. Ağustos’ta 911 yeni teşvik belgesinin düzenlendiğini kaydeden Varank, sadece bu belgelerin yatırıma dönmesi sayesinde 18 milyar liranın üzerinde yatırımın yapılacağını ve 28 bin 400 vatandaşa yeni iş imkanının oluşacağını ifade etti.

45 BİN VATANDAŞA DOĞRUDAN İSTİHDAM

Gaziantep'te açılışı yapılan bazı fabrikalara ilişkin bilgilerin yer aldığı kartları gösteren Varank, “Gaziantep’te, son dönemde faaliyete geçen 300 tesisinin resmî açılışını yaptık. Bu fabrikalar için Gaziantep sanayicileri 15 milyar liraya yakın yatırım yaptılar, 45 bin vatandaşımıza doğrudan istihdam oluşturdular. Ortada gerçekten muazzam bir emek var.” dedi.

“YAPISAL REFORMLAR HIZ KESMİYOR”

Bakanlık olarak son 5 ayda önemli adımlar atıldığını kaydeden Varank, yapısal reformların da hız kesmediğini dile getirdi. Yapılan düzenlemeyle, teşvik tarihinde ilk defa, şehirlerin önemli bir talebi olan ilçe bazlı teşvik sisteminin hayata geçirileceğini anlatan Varank, “Böylece, aynı ilde bulunan ilçeler arasında, gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldıracak, oralara yatırım çekebilecek benzersiz bir adım attık.” şeklinde konuştu.

GELİŞMİŞLİK ENDEKSİ

Tüm il ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endekslerinin güncellendiğini anlatarak, “Yeni sistemle birlikte; İllerin gelişmişlik endeksi daha düşük ilçelerinde yapılacak yatırımlar, bir alt bölge desteklerinden faydalanabilecek. Eğer bu yatırımlar, o ilçenin organize sanayi bölgelerinde yapılıyorsa, işte o zaman doğrudan 2 alt bölge teşviğinden yararlanabilecek.” açıklamasında bulundu.

İLAVE SGK İSTİHDAM DESTEĞİ

Yapılan reformun sadece ilçe bazlı teşviklerle de sınırlı olmadığını anlatan Varank, emek yoğun yatırımlarda yatırımcıya vergi indirimi desteği yerine, ilave SGK istihdam desteği talep etme hakkının da verildiğini ifade etti.

AR-GE VE ÇEVRE YATIRIMLARI

Varank, Ar-Ge ve çevre yatırımlarına sağlanan finansman desteğinin üst limitinin 1 milyon liradan, 1.8 milyon liraya çıkarıldığını belirtti. Bilişim Vadisi, Albaraka Katılım ve Vakıf Katılım ortaklığında 100 milyon liralık bir Girişim Sermayesi Fonunun kurulduğunu anımsatan Bakan Varank, “Böylece erken aşama girişimlere destek sunmanın yanında, onlara ölçek kazandırma yolunda da kritik bir mekanizmayı harekete geçirdik.” ifadelerini kullandı.

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, ilçe bazlı teşvik sistemine değinerek, “Bu, uzun süredir talebimizdi. Ülkemiz genelinde toplam 263 ilçemizi kapsayan, 28 ilçemizdeki 30 OSB’ye de iki alt bölge teşvikinden yararlanma imkanı sunan teşvik sistemi için çalışmaya emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bugün, OSB’lerin Türkiye ekonomisindeki en büyük misyonu ne diye bakacak olursak, yerel kalkınmayı desteklemesidir diyebiliriz. İşte, ilçe bazlı teşvik sistemi hepimize yeni bir heyecan kattı.” diye konuştu.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/osblerde-son-6-ayin-elektrik-tuketimi-rekoru
 

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 276761
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.