DİĞER / PRATİK BİLGİLER

İsraf etmeden nasıl tasarruf edebiliriz?

09 Mart 2020

Gündelik koşuşturma içerisinde "nasıl tasarruf edebilirim" diye soruyorsanız size bazı tavsiyelerimiz olacak...

- İhtiyacınızdan fazla ekmek almayın.Fazla ekmek aldıysanız; ya da depolamak istiyorsanız buzdolabı ve derin dondurucunuzu kullanabilirsiniz.

- Ocakta büyük bir ateşin üzerine küçük bir tencere koymak yanlıştır. Bu şekilde tencereyle birlikte ortamı da ısıtmış olursunuz. Ateşin büyüklüğüne göre tencere seçilmeli ve tencere tabanı ısıyı eşit yayabilecek düz bir taban olmalıdır.

- Bayat ekmekler (küflenmeden) ekmek tatlısı yapılabilir ya da ufalanarak buzlukta saklanabilir ve galeta unu yapılabilir.

- Özellikle uzun sürede pişen yemekler için düdüklü tencere tercihedilebilir. Bu, doğal gaz israfını önler aynı zamanda size zaman kazandırır ve yiyeceklerin besin değeri korunur.


- Dondurulmuş gıdalar önceden çözdürülürse yemeğin pişme süresi kısalır.

- Sebze ve meyveleri ihtiyacınız olduğu kadar taneyle almaya çalışınız. Böylece her seferinde beklememiş, taze ürünler tüketebilirsiniz.

- Konserve, dondurulmuş gıda, yoğurt, peynir, şarküteri ürünleri, et gibi çabuk bozulabilecek gıdaları ihtiyaç olduğu kadar ve küçük gramajlar şeklinde satın alabilirsiniz.

- Sebzeleri ve meyveleri yıkadıktan sonra buzdolabında saklayacaksanız, kurulayarak kapalı bir kaba ya da buzdolabı poşetine koyun. Islak bırakıldıklarında kapta ve poşete biriken su yiyecekleri çürütür.

- Haftalık olarak sebze alışverişi yapanlar; mantar, kabak, patlıcan ve ıspanakları buzdolabında saklarken kese kağıdına koyduklarında sebzelerinin uzun süre taze kalmalarını sağlayabilir.

- Maydanoz, marul ve taze soğanları yıkayıp kuruttuktan sonra vakumlu kap ya da havası alınabilen buzdolabı poşetlerinde uzun süre saklayabilirsiniz.

- Market alışverişi sonrasında aynı üründen bir tane daha aldığınızı fark ederseniz, yeni aldığınız ürünü dolabın arka tarafına, eski ürünü rafın ön tarafına yerleştirin. Aksi takdirde yeni ürün bitene kadar, dolaptaki eski ürün bozulabilir.

- Çiğ sebze ve meyve atıkları ile organik gübre yapabilir ve bahçenizdeki bitkileri kendi yaptığınız gübre ile besleyebilirsiniz.

- Sebzelerin sapları ve kabuklarından yemeklerde kullanabileceğiniz sebze suları hazırlayabilirsiniz.
Yemek servisinde büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Böylece tabakta yemek kalmamasını sağlayabilirsiniz.

- Kağıt ve plastik atıklar ev atıkları ile karıştırılmamalı, geri dönüşüm sağlanmalıdır.

- Bulaşık ve çamaşır makineleri tam doldurularak çalıştırılmalı, az miktarda çamaşır yıkamak için yarım yük ile çalıştırılabilen makineler tercih edilmelidir.

- Enerji tasarrufu için beyaz eşyalarda A+, A++, A+++ enerji sınıflarındaki eşyalar kullanılmalıdır.

- Odadan çıkarken lamba kapatılmalı, gereksiz aydınlatma yapılmamalıdır.

- Aydınlatmada enerji tasarruflu lambalar kullanılmalıdır.
Televizyonlar sadece kumandadan kapatıldığında standby modundayken elektrik harcaması yapar. Fişi çektiğinizde ay sonunda elektrik faturanızdaki azalmayı görebilirsiniz.

- Küçük ev aletleri ile işiniz bittikten sonra fişlerini çekmek enerji tasarrufu sağlar.

- Seyahate çıkarken buzdolabı en düşük soğutma seviyesine getirilmelidir.

- Azar azar ütülemek yerine ütülenecek giysileri biriktirerek ütü yapılmalıdır. Parça parça yapılan ütüde her seferinde ütünün ısınması beklenir, bu da boşa harcanan zaman ve elektrik demektir.

- Sebzeleri akan su altında yıkamaktansa, sirkeli suda bekletmek daha tasarruflu bir yöntem olacaktır.

- Daha iyi bir ısınma ve doğalgaz faturasında tasarruf için pencerelerde çift cam kullanılmalı ve radyatörlerin önü eşyalar ile kapatılmamalıdır.

- Yalıtımsız binalarda radyatör ısısı, binanın dış duvarına yansır. Isıyı kaybetmemek için radyatör arkalarına ısı yalıtım levhası koyabilirsiniz.

- Buzdolabını ısınan eşyaların yanına ya da doğrudan güneş ışığı alan bir yere koymayın. Bu, dolabın daha fazla soğutma yapabilmek için daha fazla enerji harcamasına neden olur.

- Evin en sık kullandığınız bölümlerinde gün ışığından faydalanmayı deneyebilirsiniz. Yemek masasını, sandalyeleri ve çalışma masasını cama yakın yerleştirmek gibi.

- Aldığınız file soğanı buzdolabında saklayarak, daha uzun süre dayanmalarını sağlayabilirsiniz.

- Sıvı deterjan, yumuşatıcı, yüzey temizleyici gibi temizlik malzemeleriniz bittiğinde şişeyi biraz su ile çalkalayarak en az 2 seferlik kullanım elde edebilirsiniz.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 955886
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.