/ EĞİTİM

2020 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Sonuçları Açıkladı

05 Kasım 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan “2020 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” sonuçlarını açıkladı. Endeks sonuçlarına göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 81,89 puanla ilk sırada yer alırken, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 74,9 puanla ikinciliği paylaştı.

Bakan Varank, 2020 yılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde açıkladı. Üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik alanlarındaki çabalarını daha da artırmaları ve bilgi ekonomisi yarışında Türkiye’yi her daim rekabetçi kılmaları gerektiğine işaret eden Varank, şunları söyledi:

LİDER ROL: Girişimci ve yenilikçi üniversite derken, sahip olduğu bilimsel ve teknolojik yetkinliğini, ulusal ve uluslararası işbirlikleriyle ekosistemin yararına sunan, mentörlük hizmetleriyle yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlayan, kazandırdığı girişimcilik ruhuyla risk alabilen cesaretli bireyler yetiştiren, yaygınlaştırdığı yenilik kültürüyle kalkınmada lider role sahip üniversiteleri kastediyoruz.

GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ: İlk defa 2012’de açıklamaya başladığımız Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi, üniversiteleri eğitim kalitesine veya eğitimdeki başarılarına göre sıralamıyor. Burada üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarını dikkate alıyoruz. Yaptığımız sıralamayla, yükseköğretimde inovasyon odaklı rekabetin artmasını ve böylece girişimcilik ekosisteminin daha da gelişmesini hedefliyoruz.

GENÇLERİN VİZYONU: Bugüne kadar çok yapıcı ve güzel geri bildirimler aldık. TÜBİTAK’ın da verdiği desteklerin katkısıyla, akademide girişimcilik ekosistemi ciddi bir atılım ve hareketlilik içinde.  Bir taraftan üniversiteler girişimciliğe yatırım yaparken, diğer taraftan gençlerin vizyonu değişmeye başladı. Gençler artık, kendi işlerini kurmanın ve girişimci olmanın peşinden daha fazla koşuyor.

İNOVATİF DÜŞÜNENLER: Son dönemlerde göğsümüzü kabartan başarı hikâyeleri tesadüf değil.  Küresel trendlere baktığımızda da; geleceğe ve teknolojiye yön verenlerin inovatif düşünenler, düşündüklerini somut ürüne dönüştürenler olduğunu görüyoruz. Artık üniversitelerimiz için, girişimci ve yenilikçi olmak bir tercih meselesi değil, adeta bir zorunluluk haline gelmiş durumda.

9 AYLIK YOĞUN ÇALIŞMA: Bu sene endekse öğretim üyesi sayısı 50'nin üzerinde olan 185 üniversitemiz dâhil edildi. Veri toplama sürecine 282 kurum katkı sağladı. TÜBİTAK öncülüğünde Bakanlığımız; YÖK, Savunma Sanayii Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, TAGEM, TTGV, TÜBA, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve üniversiteler bu sürecin en öncelikli paydaşları. 9 aylık yoğun bir çalışmayla 1 milyon hücrelik bir veri seti toplandı ve değerlendirmeye alındı.

4 BAŞLIK: Endekste üniversiteler, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, iş birliği ve etkileşim, ekonomik katkı ve ticarileşme olmak üzere 4 başlık altında 22 göstergeye göre sıralandı. Bu sene çıktı ve etki odaklılığını ölçebilmek üzere endekste bazı güncellemeler de yaptık.  Üniversitelerimiz doğru adımları attığında ve bu adımlarda ısrarcı olduklarında bu endekste kendilerine yer bulabilirler.


Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/iste-turkiyenin-en-girisimci-ve-yenilikci-universiteleri

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 824226
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.