/ TEKNOLOJİ

Elektrikli Araçlar F1 Pistinde

08 Eylül 2020

Dünyaca bilinen Formula 1 yarışları, 9 yıl aranın ardından İstanbul Park’ta gerçekleştirilecek. Kasım ayında yapılacak yarış öncesinde İstanbul Park, önemli bir ‘Çevreci Yarış’a ev sahipliği yaptı. TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 16. TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarının özel etabı İstanbul Park’ta koşuldu. Yarışın startını veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, elektrikli araç yarışlarının bundan sonra İstanbul Park’ta gerçekleştirileceğini açıkladı.

ÖZEL YARIŞ

"16. TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları"nın 4-5 Eylül'de  Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirilen birinci ve ikinci final yarışlarının ardından etkinliğin son gününde İstanbul Park'ta özel yarış düzenlendi.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BİRİNCİ

Bakan Varank’ın start vermesiyle başlayan yarışta; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Milat 1453 takımı birinci, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi SUBU TETRA takımı ikinci, Yıldız Teknik Üniversitesi AESK Elektromobil takımı üçüncü oldu.

ÖDÜLLERİ CUMHURBAŞKANI VERECEK

Yarışın ardından gerçekleştirilen ödül töreninde, özel yarışta dereceye giren takımlar ödüllerini Bakan Varank'ın elinden aldı. Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirilen birinci ve ikinci final yarışlarında dereceye girenler ise ödüllerini Gaziantep'te gerçekleştirilecek törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alacak.

16 SENEDİR YAPILIYOR

Varank, ödül töreninde yaptığı konuşmada, TEKNOFEST’in Türkiye’nin ilk uzay, havacılık ve teknoloji festivali olduğunu ifade ederek “Elektrikli ve hidromobil araç yarışmaları da 16 senedir düzenlediğimiz bir yarış. Bunu da TEKNOFEST kapsamında tüm Türkiye’ye mal etmeye çalışıyoruz." dedi.

REKTÖRLERE ÇAĞRI

Bu yarışın bir mühendislik ve performans yarışı olduğuna dikkati çeken Varank, "Daha önce bu yarışmalara katılan gençlerimiz, şu anda global firmalarda yönetici pozisyonuna gelmiş durumda. Sizler de o başarılara imza atacaksınız. Üniversite rektörlerine ufak bir çağrım var. Bazı öğrencilerimiz rektörlerimizden yeterince destek alamadıklarını söylediler. Ben buradan onlara sesleniyorum ve diyorum ki, lütfen hocalarımız bu işlere daha fazla ehemmiyet göstersinler.” diye konuştu.

PERFORMANSLAR ARTMALI

Varank, İstanbul Valisi ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı ile görüştüğünü ifade ederek “Bundan sonra TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, İstanbul Park’ta gerçekleştirilecek. Onların şöyle bir talebi var. Gençlerimiz her yıl araçlarının üstüne performans açısından eklemeleri lazım. Bundan sonra daha iyi çalışmamız gerekiyor.” dedi.

MÜHENDİSLİK YARIŞI

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Biz burada bir hız yarışı yapmadık. Arkadaşlarımız bir yıl boyunca önce tasarladılar, sonra ürettiler ve son 6 günde performanslarını sergilediler. Bir mühendislik yarışıydı. Takımlarımıza buraya geldikleri, bu sürecin içinde oldukları için teşekkür ediyorum." dedi.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/elektrikli-araclar-f1-pistinde

 

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 532448
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.