/ EĞİTİM

2020 LGS: Nasıl Hazırlanmalıyım?

18 Mart 2020

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) son iki yılın LGS kılavuzunda öğrencilere 8’nci sınıf müfredatından soruların hazırlanacağını belirtiyor. Kılavuzda öğrencilere nasıl sorular soracağını söyle açıklıyor:

- yorumlama
- sonuç çıkarma
- okuduğunu anlama
- problem çözme
- analiz yapma
- eleştirel düşünme
- bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular

Bu sınavda öğrencilere yalnızca ezber sorulmuyor. Öğrencilerin soruları yorumlaması da isteniyor. Bu nedenle de sadece test çözüp, ezber yaparak sınava hazırlanmak mümkün değil. Sınavdaki soruları yorumlayabilmek için konuları iyi bilmek gerekiyor.

LGS’de soruyu doğru anlamak çok önemli, bazı sorularda soruyu anlamak, cevabı bulmaktan daha zor. Bir konuyu bilmek yetmiyor, o bilgiyi doğru yorumlayabilme ve günlük hayata aktarabilme becerisi gerekiyor. Öğrencilerin okuduğu parçaları analiz ve sentez edebilme becerisine sahip olması şart.

OKUMA ALIŞKANLIĞI EDİNMENİZ ÇOK ÖNEMLİ

Sayısal ve sözel her iki bölümün soruları bazen uzun paragraflardan oluşuyor. Bu nedenle de okuma alışkanlığı önem kazanıyor. LGS gibi sıralama sınavları hem öğrencinin dikkatini ölçüyor hem de belli süre içinde soruları çözmelerini. Bu yüzden okuma alışkanlığının olması da önem kazanıyor. Bu nedenle de LGS’ye hazırlık programının içinde mutlaka “okuma”nın da yer alması gerekiyor.

Sınavda problemi yaşamamak için de, test çözerken zamana göre çözmeli ve zamanı verimli kullanma alışkanlığı kazanmalısınız.

 -Düzenli olarak ders çalışmalısınız,

 -Her gün kitap okumalısınız,

 -Konuları yüzeysel değil, derinlemesine öğrenmelisiniz,

 -Günlük tekrar yapmalısınız,

 -Anlaşılmayan konu ya da sorular öğretmen ya da bir bilene sormalısınız,

 -Konuyu iyi anlamadan sadece ezber yapmayın. Konu çalışırken değişik yöntemler (zihin haritası, kodlama v.b.) kullanmalısınız.

 -Farklı kaynaklardan test çözmelisiniz (mantık ve muhakeme becerilerini ölçen testlerden).

 -Sınava değil, öğrenmeye odaklanın. İyi öğrenirseniz, zaten sınavda başarılı olursunuz. Ama sınava odaklanırsanız, stres ve kaygıdan iyi öğrenemezsiniz.

-Unutmamak için, konuları sık sık  tekrar edin.

 -Başkasıyla değil kendinizle yarışın, hep daha iyi olmaya çalışın.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 39561
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.