/ TEKNOLOJİ

Roketler Ateşlendi

09 Eylül 2021

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Roket Yarışmasında tasarımdan üretime, entegrasyondan atışa hazırlık sürecine kadar her aşamadan sorumlu olan gençler, roketlerini şampiyonluk için Tuz Gölü’nde ateşledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, finale kalan takımların sergilediği kıyasıya mücadeleyi izledi. Bakan Varank, tüm Türkiye’yi 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST 2021’e davet etti.

 

Bakan Varank’a, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş eşlik etti.

 

STANTLARI ZİYARET ETTİ

Bakan Varank, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde Tuz Gölü’nün Aksaray bölgesinde başlayan TEKNOFEST 2021 Roket Yarışlarında atışı yapılan roketleri izledi. Atış alanında stantları ziyaret ederek, roketlere ilişkin bilgi aldı. Varank, buradaki konuşmasında, insana yatırım yapılması gerektiğini dile getirerek, "Buradaki gençlerimiz de inşallah çok daha başarılı işleri ortaya koyacaklar. Selçuk Bayraktar ağabeylerinin izinden gidecekler." diye konuştu.

 

GÖKDOĞAN HAVA-HAVA FÜZESİNİN TESTİ EKİM AYINDA

Bakan Varank, “Bozdoğan hava-hava füzemizin, Sayın Cumhurbaşkanımız ilk testini paylaşmıştı. Normal şartlarda füzeleri uçaktan ilk attığınızda bir hedef vurması beklenmez, ama ilk testinde başarılı oldu. İnşallah Gökdoğan da görüş ötesi dediğimiz 65 kilometre menzilli hava-hava füzemiz, bunun da testi ekimden öteye gitmez. Ekim ayında bunun F-16'larımızdan testi gerçekleştirilecek. Böylece dünyada bu sınıfta da hava-hava füzesi geliştirebilen nadir ülkelerden bir tanesi haline gelmiş olacağız.” dedi.

 

TEKNOLOJİ AYI

TEKNOFEST ile eylül ayını Türkiye için “teknoloji ayı” olarak gördüklerini ifade eden Varank, “Türkiye'de teknolojiye doyuracağımız ay eylül ayı olacak. TEKNOFEST yarışmaları bütün hızıyla devam ediyor ama büyük festivalimiz, yerli ve milli ürünlerimizi sergileyeceğimiz, havacılık şovlarımızın yapılacağı TEKNOFEST 2021, 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda. Biz çocuklarımızı, gençlerimizi ve ailelerimizi, tüm Türkiye’yi İstanbul’a, TEKNOFEST 2021’e bekliyoruz.” diye konuştu.

 

GENÇLERE ÇAĞRI

Gençlere TEKNOFEST’e katılmaları çağrısında bulunan Varank, “Seneye yarışmalarımız 35 kategorinin üzerine katarak devam edecek. Lütfen ilkokul, ortaokul, lise üniversite, hatta mezun gençlerimiz; takımlarınızı kurun, yarışmalara hazırlanın, gelin burada hep beraber yarışalım. Ödüllerimiz var, o ödülleri de gelin birlikte kazanalım.” şeklinde konuştu.

 

544 TAKIMDAN 80’İ FİNALDE

Lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile mezunların katıldığı Roket Yarışmasına başvuruda bulunan 544 takımdan finale kalan 80 takım Tuz Gölü’nde en iyisi olmak için mücadele edecek.

 

LİSE, ORTA İRTİFA VE YÜKSEK İRTİFA

Roket Yarışması kapsamında lise, orta irtifa ve yüksek irtifa olmak üzere her bir kategori için birincilik ödülü 60 bin TL, ikincilik ödülü 50 bin TL, üçüncülük ödülü ise 40 bin TL. Zorlu Görev kategorisinde ise başarılı olan takımlar arasından birincileri 75 bin TL, ikincileri 60 bin TL, üçüncüleri ise 50 bin TL değerinde ödüller bekliyor olacak.

 

EN İYİ TAKIM RUHU ÖDÜLÜ

Roket Yarışması kapsamında değerlendirmeler sonucu kazanan takımlara 4 farklı kategoride yarışmacıların prestijini artıran ödüller de dağıtılacak. Yarışma alanında üstlenilen görevleri ve alandaki iş planlarını en iyi şekilde sonuçlandırmayı hedefleyen takımlara, bu amaçta başarı veya atış elde edip edilmemesine bakılmaksızın enerjilerini alanda en iyi şekilde yansıtan takımlara “En İyi Takım Ruhu Ödülü” verilecek.

 
EN ÖZGÜN TASARIM ÖDÜLÜ

Yarışma Değerlendirme Kurulunca belirlenen; yarışma kapsamına ve roket tüm alt sistemlerine göre tasarım koşullarına uygunluk, özgünlük ve değerlendirme ölçütleri gözeterek oylama yöntemiyle en iyi tasarıma sahip takımlara “En Özgün Tasarım Ödülü” sunulacak.

 

ÖDÜLLER, 21-26 EYLÜL’DE

TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları kapsamında, 1-12 Eylül tarihleri arasında Aksaray Tuz Gölü’nde gerçekleştirilecek Roket Yarışmasında dereceye giren takımlar ödüllerini, 21-26 Eylül 2021 tarihlerinde Atatürk Havalimanında düzenlenecek TEKNOFEST’te alacak.

Diyanet:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/roketler-ateslendi

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 59426
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.