/ SAĞLIK

Hamilelikte Yaz Aylarına Dikkat!

15 Temmuz 2020

Yaz aylarında terlemeyle birlikte vücudda su kaybı fazla olur. Bu nedenle her zamankinden daha çok su içmelisiniz.Yaz mevsiminde sıcak hava ve malum hormonlarınız nedeniyle daha çok terleyeceğiniz için tansiyonunuz düşebilir, kasılmalarınız artabilir. Bol su tüketimi bu risklerin yanında, bebeğinizin suyunun azalma riskini de ortadan kaldırmış olursunuz.

Eğer mide bulantılarınız nedeniyle çok su içemiyorsanız taze sıkılmış meyve suları hazırlayarak susuzluğunuzu giderebilirsiniz. Yine sulu meyveler, çiğ yenebilen sebzeler ve doktorunuzun izin verdiği ölçüde bitki çayları ile yaz mevsimindeki su ihtiyacınızı dengeleyebilirsiniz.

Hamilelikte ağır olmayan basit egzersizlerle enerjinizi koruyabilirsiniz.Egzersizler kaslarınızın oksijen ihtiyacını karşılar ve tansiyonunuzun dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca egzersizler bacaklarınızda şişme ve varis oluşumunu da önleyeceği için kendinizi daha iyi hissedersiniz. Hamilelikte egzersiz yaparak kendinize ve bebeğinize şu faydaları sağlarsınız:

Bebeğiniz daha rahat beslenir.
Kaslarınız güçleneceği için sırt, bel ve bacak ağrılarınız hafifler.
Nefes alış verişleriniz düzenlenir.
Daha rahat uyursunuz.
Spor yaparken mutluluk hormonu salgıladığınız için kendinizi daha enerjik hissedersiniz.

Ayrıca bilinmesi gereken bir noktada; dinlenmek de sizin için bir egzersizdir. Fırsat buldukça ayaklarınızı uzatıp dinlenin, yatmadan önce ayak banyosu yapın, masaj yaptırın, her gün ılık duş alın ve hamileliğin keyfini çıkarın. Bu istirahatler hem ayaklarınızdaki şişkinliği giderir hem de sakinleşmenizi sağlar.


Hamilelikte D vitamini eksikliğini gidermek için güneşlenebilir ve açık alanda yürüyüşler yapabilirsiniz. Ancak yaz hamileliğinde güneş ışığının zararlarından da korunmanız gerekir. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde gerekmedikçe sokağa çıkmamaya özen göstermelisiniz. Hamileyken mümkünse 11.00 ve 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı, eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa sık sık gölgede dinlenmeli, koruma faktörlü güneş kremleri kullanmalısınız.


Yaz hamileliğinde sıcak havada bunalmamak, terleme nedeniyle oluşabilecek mantar enfeksiyonlarından korunmak için giysi ve ayakkabı seçiminizi doğru yapmalısınız.
 

Vücudu sarmayan giysiler tercih edilmeli.
Giysileriniz açık renk, pamuklu ve hafif olmalı.
Spor ayakkabıyla mutlaka pamuklu bir çorap giymelisiniz.
Tabanı düz ayakkabılar değil, ayak tabanınızı saran, ortopedik ayakkabı ve terlikler kullanmalısınız.
Güneşten korunmak için güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka kullanmalısınız.


Yaz hamileliğinde beslenme programınızda günde 3 ana 3 ara öğün olmalıdır. Sık ve az yiyerek gaz ve şişkinlik sorunlarınin önüne geçebilirsiniz. 
Aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketmeyin. Bunlar susuzluk yaşamanıza ve hazımsızlığa neden olabilir.
Yaz sıcaklarında sokak yemeklerinden kaçının.
Dışarıda yemek için evde kendi malzemelerinizle sandviç hazırlayarak yiyecek ve içeceğinizi yanınızda küçük bir soğutucu çantada taşıyabilirsiniz.
Ana öğünlerinizde sebze ve et yemekleri tüketin.
Protein, anne karnındaki bebeğin vücut ve beyin gelişimi için önemlidir. Her gün bir öğününüzde et olsun.
Ara öğünlerinizde vitamin ve mineral deposu taze yaz meyveleri tüketin.
Her sabah sıkı bir kahvaltı yapmadan güne başlamayın.


Peki yaz mevsiminde yolculuğunuzu konforlu hale nasıl getireceksiniz? İşte hamilelikte uzun yolculukları konforlu hale getirecek önerilerimiz:

Aynı pozisyonda uzun süre oturmanın kan dolaşımını yavaşlatacağını ve ayaklarınızın şişebileceğini unutmayın. Uzun yolculuklarda 2 saatte bir mola vererek ve molalarda kısa yürüyüşler yaparak kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz.

Rahat bir yolculuk için yanınıza belinizi destekleyecek küçük bir yastık, uyku molalarında boynunuzun rahat etmesi için boyun yastığı alabilirsiniz.
Yolculuklarda rahat pamuklu bir elbise, hafif kumaşlı bir tulum gibi nefes alan giysiler tercih edebilirsiniz.
Otomobilde ön yolcu koltuğunda seyahat ediyorsanız, koltuğunuzu geriye doğru çekerek ayaklarınızı ileriye doğru uzatabilirsiniz. Bu, krampları önleyecek ve kan dolaşımını hızlandıracak.
Ayak bileklerinizi çevirerek, küçük masajlar yaparak ayaklarınızı rahatlatabilirsiniz.



YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 305554
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.