/ SAĞLIK

Bakan Fahrettin Koca, Parlamento Muhabirlerinin Sorularını Yanıtladı

30 Mart 2021

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclis’inde (TBMM) parlamento muhabirlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Mutantlı virüse ilişkin son durumu değerlendiren Bakan Koca, Türkiye’de mutasyonun her geçen gün arttığını belirtti. Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Mutasyon her geçen gün artıyor. Türkiye’de mutasyonun görülme oranı yüzde 75’lere ulaştı. Türkiye’nin bütün illerinde mutasyon olduğunu, ortalamanın yüzde 75 olduğunu söylüyorum. Ağırlıklı İngiliz mutantı söz konusu. Virüsün yerini İngiliz varyantı almaya başladı. Bu varyantın en önemli özelliği bulaştırıcılığının çok yüksek olması, ama virüsün aslında bir değişiklik olmadığını biliyoruz.

Brezilya ve Güney Afrika varyantı söz konusu. Brezilya bir ilimizde görülen vakadan bahsetmiştim. Üç vaka oldu. İki vaka İstanbul, bir vaka İzmir’de. Güney Afrika varyantı ise şu ana kadar 157 vakamız oldu. Bundan sonraki süreçte mutant arttığı için bulaştırıcılığı da fazla olduğu için bizim kalabalık ortamlardan ve yakın temastan uzak durmamız gerekiyor. Riskli grup dediğimiz grupta daha ciddi sonuçlar doğurduğunu biliyoruz.” 

“BioNTech-Pfizer aşısı birkaç gün sonra başlayacak”

BioNTech-Pfizer aşısının uygulanmasına birkaç gün sonra başlayabileceğini söyleyen Bakan Koca, “Lojistikle ilgili hazırlıklar tamamlandı. BioNTech-Pfizer aşısının şu an Türkiye’ye gelen doz miktarı 2,8 milyon oldu. Bir hafta 10 gün içinde de 4,5 milyona tamamlanmış olacak. Sırası gelen, ‘Ben Biontec aşısı olmak istemiyorum’ dediğinde, bir başka, Sinovac aşısı olabilir olacak. Bu anlamda sırası gelenin yaptırmama hakkı olacak” diye konuştu.

“Nazal aşısının hayvan çalışmaları bitti”

Bakan Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Covid-19’a karşı geliştirilen ve burundan uygulanacak olan sprey aşının yıl içinde kullanıma sunulacağı açıklamasına ilişkin ise şunları kaydetti:

“Nazal aşı; başından beri takip ettiğimiz, bakanlık olarak 2020 Mart ayında desteklemek üzere yazı yazdığımız bir aşı. Nazal aşının hem preklinik hem klinik safhasını bakanlık olarak TÜSEB üzerinden destekliyoruz ve desteklemeye devam ediyoruz. Mukozal immüniteyi sağlayan ve girişi önlediği için bulaşıcılığı da önleyen bir aşı olarak biliyoruz. Hayvan çalışmaları bitti. Araştırma için GMP şartlarında üretim hazırlıkları yapıldı. Zannediyorum 2-3 hafta içinde araştırma için üretim, GMP şartlarında bittiğinde gönüllülere de hızla Ankara Şehir Hastanemizde Faz-1 çalışmasını başlatmış olacağız.”

Bakan Koca, ramazan ayında uygulanacak tedbirlere ilişkin ise “Teravihler kapalı olmayacak. Bu noktada hassasiyet gösterilerek, tedbirler alınarak kılınmaya devam edilecek. Toplu organizasyonlar iftar ve sahur gibi toplanmalar Cumhurbaşkanımızın açıkladığı şekliyle yasaklandı” dedi. 

Kaynak:https://www.saglik.gov.tr/TR,81811/bakan-fahrettin-koca-parlamento-muhabirlerinin-sorularini-yanitladi.html

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 751117
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.