/ EĞİTİM

MEB:Türk Patent Ve Marka Kurumu İle İş Birliği

21 Ocak 2021

Millî Eğitim Bakanlığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında fen liselerinde de fikrî mülkiyet çalışmalarını yaygınlaştırmak için iş birliği protokolü imzalandı. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Özer, kurulan bu iş birliği ile 81 ildeki tüm fen liselerinin yönetici ve öğretmenlerine yönelik eğitimler düzenleneceğini ayrıca fen liselerinde fikrî mülkiyet çalışma odaları oluşturulacağını duyurdu.  

Mesleki ve teknik eğitimde fikrî mülkiyet konusunu ana odağına alan ve bu kapsamda patent, faydalı model, tasarım, marka üretim ve tescil çalışmalarına ağırlık veren Millî Eğitim Bakanlığı, geçen yıl 188 ürün tescili aldı, bu yıl için 250 ürün tescil hedefi koydu. 
 
Bu yıl fen liselerinde de fikrî mülkiyet çalışmalarını yaygınlaştırma kararı alınarak Türk Patent ve Marka Kurumu ile iş birliğine gidildi. 
 
Bu kapsamda, Ortaöğretim Genel Müdürü Cengiz Mete ile Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan arasında "Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalandı.
 
Protokolü değerlendiren Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, mesleki eğitimde fikrî mülkiyet konusunda bir yılda çok önemli bir mesafe alındığını belirtti. Özer, şunları kaydetti:
 
"Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığımızla yaptığımız iş birliği ile 81 ilde yönetici ve öğretmenlerimize fikrî mülkiyet süreçleri ile eğitimler verdik. Bakanlık bünyesinde 81 ilde yürütülen çalışmaların koordinasyonunu sağlamak ve gerekli desteği vermek üzere fikrî mülkiyet ofisi kurduk. Hedef olarak 100 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescilini koymuştuk. Bu hedefi aşarak 188 tescil sayısına ulaştık. Çok sayıda başvurunun değerlendirme aşaması da hâlen devam ediyor." 
 
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, fikrî mülkiyet farkındalığını ortaöğretim kurumlarında da yaygınlaştırmak istediklerini vurguladı.
 
Mesleki eğitimde alınan mesafe sonrasında şimdi fen liselerinde de fikrî mülkiyet konusunda önemli bir adım attıklarını ifade eden Özer, "Kurulan bu işbirliği ile 81 ildeki tüm fen liselerimizin yönetici ve öğretmenlerine yönelik eğitimler düzenlenecek. Ayrıca, fen liselerimizde fikrî mülkiyet çalışmaları için çalışma odaları oluşturacağız. 2021 yılında her bir fen lisemizin en az bir ürünü tescil ettirmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. 
 
Ortaöğretim Genel Müdürü Cengiz Mete de ülkede fen ve matematik alanında ihtiyaç duyulan nitelikli bireyler yetiştirmek, toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli şekilde katkıda bulunmak amaçlarıyla kurulan fen liselerinde yapılan bu iş birliği ile fikrî mülkiyet konusunda önemli bir adım attıklarını kaydetti.
 
Mete, fen liselerinde yönetici, öğretmen ve öğrencilerin sınai mülkiyet farkındalığını artırmak, yürütülen proje ve faaliyetler sonucunda ortaya çıkan yeniliklerin ve fikrî ürünlerin sınai mülkiyet hakları kapsamında korunmasını sağlamak ve Türkiye'nin teknolojik ve endüstriyel gelişmesine katkıda bulunmak üzere faaliyetler yürütüleceğini anlattı. 
 
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Asan ise fikri mülkiyet konusunda Bakanlık ile yürüttükleri ortak çalışmalardan ve alınan mesafeden memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Kaynak:http://www.meb.gov.tr/turk-patent-ve-marka-kurumu-ile-is-birligi/haber/22387/tr

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 697232
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.