/ EĞİTİM

Yök'ten Şartlı Kayıt İmkânı

06 Eylül 2020

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), koronavirüs salgını dolayısıyla “yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik" gibi lisansüstü programlara başvuracak adaylar ile “doktora veya sanatta yeterliğe başvuracak" araştırma görevlilerine, Yabancı Dil Sınavı  (YDS) puanlarına ilişkin belgelerini, sınav sonuçları açıklandıktan sonra yükseköğretim kurumlarına ibraz etme hakkı getirdi.

Salgın nedeniyle ÖSYM tarafından 27 Eylül'e ertelenen Yabancı Dil Sınavı'na  (YDS) ilişkin Yükseköğretim Kurulu'na başvuran adaylar, YDS belgesi olmadığı için yükseköğretim kurumlarında açılan lisansüstü programlara başvuru yapamadıklarını belirterek, mağduriyetlerini dile getirdi.

Bu süreçte adayların mağdur olmaması amacıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından 2020-2021 güz dönemi lisansüstü başvurularına mahsus olmak üzere, lisansüstü programa başvuru sırasında ilgili üniversiteler tarafından aranan “YDS puanının değerlendirme işlemlerine katılmamasına ve kayıt hakkı kazanan adayların şartlı kaydının yapılması" kararlaştırıldı.

- Araştırma görevlilerine de şartlı kayıt hakkı imkânı

Araştırma görevlileri için de doktora veya sanatta yeterlik başvuru ve kabul şartları arasında yer alan yabancı dil puanı belgesinin süresi bitenlerin, “yüksek lisans programına kayıt yaptırdıkları dönemde ibraz ettiği puanların kullanılarak şartlı kayıtlarının yapılmasına" imkân tanındı.

- YDS sonuç belgesi 5 gün içerisinde ibraz edilecek

Başvurularını yabancı dil puanları bulunmadan yapan adayların, ÖSYM'nin 27 Eylül 2020 tarihli YDS sonucunun açıklamasından itibaren 5 gün içinde mesai bitimine kadar ilgili yükseköğretim kurumuna sonuç belgelerini ibraz etmeleri gerekecek. Belgelerini belirlenen tarihe kadar ibraz etmeyenler, kayıt şartlarını sağlamadığından kayıt işlemleri iptal edilecek.

- Öğrenci lehine olan makul gerekçeler dikkate alınmaya devam edilecek

YÖK yetkilileri, “Öğrenci dostu YÖK" olarak, içinde bulunulan zor şartlarda, öğrenci lehine olan makul gerekçeleri istismara yol açmamak şartıyla, her zaman dikkate alacaklarını belirtti.

Kaynak:https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/yds-belgesi-olmaksizin-sartli-kayit-imkani.aspx

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 56031
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.