/ GÜNDEM

Güncel Türk İşaret Dili (TİD) Sözlüğüne 2,7 milyon defa erişim sağlandı.

25 Ekim 2020

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın işitme engelli bireyler ve işaret dilini öğrenmek isteyenler vatandaşlar için hazırladığı Güncel Türk İşaret Dili (TİD) Sözlüğüne 2,7 milyon defa erişim sağlandı.

Bakanlık, 2017 yılında Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğünü çevrimiçi olarak  http://tidsozluk.net/tr/  web sayfasında kullanıcıların hizmetine sundu. Sözlük, Türkiye’nin 26 farklı ilinden ve 116 TİD anadili konuşucusundan elde edilen Türk İşaret Dili Derlemine dayanıyor. Video tabanlı olarak çevrimiçi ortamda tasarlanan sözlükteki tüm içerik, Türk İşaret Dili ve Türkçe olmak üzere iki farklı dilde sunuluyor. Sözlüğün kullanıcı kitlesi arasında işitme engelli öğrenciler, TİD öğrenicileri, tercümanlar, özel eğitim öğretmenleri, araştırmacılar gibi farklı türde gruplar yer alıyor.

Derlem tabanlı özellikteki bu sözlük, derlemde en fazla sıklığa sahip olan 2.000 sözcükten oluşuyor. İşaret, anlam ve örnek olmak üzere üç farklı türdeki toplam 11.428 videodan oluşan sözlükteki videolar, türlerine göre farklı arka plan rengi ile hazırlandı.

İki farklı arama motoru ile kullanıcı, öğrenmek istediği işareti, Türkçe sözcükler ya da işaretin görsel özellikleri ile bulabiliyor. Videoların farklı hızda oynatma seçeneği özellikle TİD yeni öğrenicilerine kolaylık sağlaması hedefleniyor. Ayrıca örnek videolar yardımıyla, kullanıcı ilgili sözcüğün tümce içindeki kullanımı hakkında da bilgi edinebiliyor.

Bu videolardaki tüm sözcüklerin transkripsiyonun ve Türkçe çevirisinin işitme engellilerin Türkçe öğrenimine, işitenlerin ise TİD öğrenimine katkı sağlaması hedefleniyor. İngilizce çevirisi de olan sözlüğe 2017 yılından bu yana 86 farklı ülkeden toplam 2.7 milyon defa erişim sağlandı.

https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/guncel-turk-isaret-dili-sozlugune-86-farkli-ulkeden-2-7-milyon-defa-erisim-saglandi/

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 466491
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.