/ GÜNDEM

Öksüz ve Yetimler İçin Yeni Bir Birim Kurulacak

10 Ağustos 2020

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, öksüz ve yetimlere daha kaliteli hizmet sunmak için Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yeni bir birim kurulacağını açıkladı. Bakan Selçuk, “Türkiye’de ilk defa kurulacak birimde sadece kurum bakımındakileri değil tüm öksüz ve yetim çocuklarımızı kapsayacak politikalar geliştireceğiz.” dedi.

Bakan Selçuk, Türkiye’de bulunan 25 milyon çocuk olduğunu ve bunların 359.797’sinin yetim ve öksüz çocuklar olduğunu söyledi. Yetimlerin haklarının korunması ve geliştirilmesine tarih boyunca özel bir önem verildiğini belirten Selçuk, onların korunmasında toplumsal duyarlılığın yanı sıra, hukuki düzenlemelerin de hayata geçirildiğini ifade etti.

“İhtiyaç Sahibi Çocuklarımıza 1.023 TL Ödeme Yapılıyor”

Her yıl doğal afet, savaş, trafik kazaları, hastalık gibi nedenlerle anne ve/veya babasını kaybeden çocuklar olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, “Ülkemizdeki yetim ve öksüz çocuktan 78.412’si doğrudan Bakanlığımız sosyal hizmet ve sosyal yardımlarından yararlanmakta. Bakanlığımızın çocuklarımıza yönelik Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinden yararlananların sayısı 144.262 iken; bu hizmetteki çocuk nüfusunun 14.923’ü yetim ve öksüzdür. İhtiyaç sahibi çocuklarımız için ortalama 1.023 TL ödeme yapılıyoruz.” dedi.

“57 Bin Çocuk Öksüz ve Yetim Programından Faydalanıyor”

SED Programı kapsamında yetim programından 57.470 çocuğun faydalandığını kaydeden Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “Öksüz ve yetim programından her çocuğumuza destek veriyoruz.” diye konuştu. 

“17 Bin 612 Çocuğumuz Evlat Edindirildi”

Kuruluş bakımında hizmet sağlanan 14 bin çocuktan 2.410’unun anne veya babasından birisi veya anne ve babası olmayan çocuklar olduğunun altını çizen Selçuk, “Ebeveyn kaybı yaşayan çocuklardan evlat edinme şartlarını taşıyanlar evlat edindirilmektedir. Bugüne kadar 17.612 çocuğumuzu yeni aile ile buluşturduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde Türkiye genelinde başlatılan koruyucu aile hizmetini yaygınlaştırıyoruz. Bu hizmetten yararlandırılan 7.478 çocuğumuzun 1.086’sı yetim veya öksüz çocuk grubunda bulunmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

“ÇHGM Bünyesinde Yeni Bir Birim Kurulacak”

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ilk defa bir birim kurulacağının müjdesini veren Selçuk, “Kuracağımız birim ile ihtiyaç sahibi yetim ve öksüzlere götürülecek hizmetleri ve bu hizmet çatısı altında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini daha sistematik ve işbirliği içinde gerçekleştirme, izleme imkanına sahip olacağız. Ülkemizdeki muhtaç durumdaki yetimlerin tespitinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası düzeyde yetim haklarının korunması, sürekli geliştirilmesi de önemli bir zorunluluk. Bu anlamda, yetim çocuklarımıza yönelik hizmetlerin planlanması, uygulanması ve koordine edilmesinden sorumlu bir birim oluşturmak üzere hazırlıklarımız devam ediyor.” dedi.

“Başarılı Yetim Çocuklarımızı Destekleyecek Mekanizmalar Oluşturacağız”

Bakan Selçuk, önümüzdeki günlerde yapılacak bazı çalışmalar hakkında da şunları söyledi:

“Hedefimiz ihtiyaç sahibi yetimlerimize ulaşarak onlara psikososyal yönden desteklemek, ihtiyaç duydukları sosyal hizmet modelleri ve sosyal yardım programlarından faydalandırmak. Aile ortamında yaşamlarını sürdürmelerini destekleyecek ve teşvik edecek mekanizmaları geliştirmeyi, ulusal ve uluslararası düzeyde yetim çocukların haklarının geliştirilmesi için politika ve stratejiler oluşturmayı hedefliyoruz. Yetim çocuklarımız için yeni sosyal hizmet modelleri geliştirerek, onlar için ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet, çalıştay, proje, kongre ve kampanyalar düzenlemeyi planlıyoruz. Yetimlerimize erişebilir olma, 81 ilimizde birimler kurma, ekonomik yoksunluk içinde olan başarılı yetim çocuklarımızı destekleyecek mekanizmalar oluşturma gayretindeyiz.”

Kaynak:https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-oksuz-ve-yetimler-icin-yeni-bir-birim-kurulacak/

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 858489
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.