/ TEKNOLOJİ

Geleceğin Araçları Zorlu Mücadeleye Hazır

09 Eylül 2021

Türkiye, geleceğin araçları olarak kabul edilen otonom yani sürücüsüz otomobiller konusunda gençleri teşvik etmeyi sürdürüyor. Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, otonom araç teknolojileri alanında gençlere yetkinlik kazandırıyor. Festival kapsamında düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması, bu sene 36 takımın zorlu mücadelesine sahne olacak. 13-17 Eylül’de Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilecek yarışlarda genç yetenekler hünerlerini sergileyecek.

 

MOBİLİTE EKOSİSTEMİ

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar ibrahimcioğlu, Bilişim Vadisi’nin Milli Teknoloji Hamlesi’nin ulusal ve uluslararası alanda dünyayı değiştirecek projeleri için kurulduğunu söyledi. Bilişim Vadisi’nin odak alanlarından birinin mobilite ekosisteminin geliştirilmesi olduğunu belirten İbrahimcioğlu, “Robotaksi otonom araç yarışlarının yürütücülüğünü, son iki senedir de ev sahipliğini yapıyoruz.” dedi.

 

PİSTİMİZİ İNŞA ETTİK

İbrahimcioğlu, Robotaksi yarışmasında geçen yıl 17 olan takım sayısının bu sene 36’ya çıktığına değinerek “Kendi pisitimizi de yaptık. Gençlerimizin sadece yarışta değil, diğer zamanlarda da kullanabilecekleri bir alanı inşa etmiş olduk. Takım sayısı, her yıl neredeyse yüzde 100 artıyor. Önümüzdeki yıllarda 70’leri 100’leri bulacağız.” diye konuştu.

 

İKİ AYRI KATEGORİ

Bilişim Vadisi Ekosistem Geliştirme Ofisi Direktörü Tuba Öztepe, bu sene yarışmanın konseptinde değişikliğe gittiklerini ve yarışların iki ayrı kategoride yapılacağını söyledi.

 

Hazır araç kategorisinde 7 ayrı ekibe 3 hazır araç verdiklerini aktaran Öztepe, ‘Bu araçlar tamamen aynı özellikte ve otonoma hazır. Ekipler geliyorlar ve araçlara yazılımlarını yükleyip kendi yapay zekâları ile bu araçlarını çalıştırıyorlar.” dedi. Öztepe, özgün araç kategorisinde ise farklı tasarımlar olduğunu anlatarak “89 model aracımız da var son model aracımız da. Onlar tamamen her şeyi, yazılımını donanımını kendileri yapıyor.” diye konuştu.

 

4 HAFTALIK KAMP

Önceki senelerden farklı olarak ekiplere 4 haftalık bir süre verdiklerini belirten Öztepe, “Ekipler geldi, 4 hafta boyunca pisti kullandı. Levhaları, trafik ışıklarını her şeyi test ettiler. Problemlerini çözdüler. Burada bir kamp yaptılar aslında. Günde 14 saat toplamda 600 saat beraber çalıştılar.” dedi.

 

89 MODEL SERÇE

Karaelmas Üniversitesi Takımından Berat Cansız, hurda olarak aldıkları 1989 Serçe ile yarışmaya katıldıklarını söyledi. Serçe’yi otonom hale getirdiklerini belirten Cansız, “Önünde bir kamerası var, şu anda yoldaki şeritleri okuyarak, şeritleri takip ediyor. Ekstra katmış olduğumuz özelliği kendisi elektrik ile hareket ettiriyor. İçerisinde 6 adet akü bulunuyor ve bu akü ile bir saat boyunca hareket sağlayabiliyor.” diye konuştu.

 

5 KİŞİLİK OTONOM ARAÇ

Cansız, aracın 5 kişilik yolcu taşıma kapasitesi bulunduğunu vurgulayarak “Yani bir aile arabaya bindikten sonra otonom olarak istedikleri yere haritadan işaretleyerek rahatlıkla gidebilecekler.” dedi.

 

PARK ALGORİTMAMIZI GELİŞTİRDİK

Sakarya Üniversitesi Takım Kaptanı Belemir Çapraz, geçen yıl Robotaksi yarışlarında birinci olduklarını hatırlatarak “Elde ettiğimiz bu birincilikten sonra takım üyelerine özellikle savunma ve otomotiv sanayisindeki çeşitli firmalardan iş imkanları sağlandı. Özellikle yazılım anlamda daha iyi bir sürüş sağlayabilmek için aracımızı geliştirmeye devam ettik.” diye konuştu.

 

ÖZGÜN BİR ARAÇ TASARLADIK

Bozok Üniversitesi Takım Kaptanı Fatmanur Ortataş, Robotaksi yarışlarının kendilerine bilgi ve tecrübe kattığını belirterek “Bu alanda bilgi sahibi olmuş, yetenek kazanmış mühendisler olarak yetişmek istiyoruz. Aracımızın kabuğu, şasesi içerisinde bulunan batarya yönetim sistemi, araç kontrol sistemi, otonom yazılımlar bu tarz bütün aksamlarını kendimiz yaptık. Her şeyi ile özgün bir araç tasarladık.” dedi.

 

OTONOM SÜRÜŞ ALGORİTMALARI

Robotaksi yarışması, gençlerin otonom sürüş algoritmalarını geliştirmeyi amaçlıyor. Yarışmaya lise, ön lisans, lisans, lisansüstü öğrencileri, mezunlar; bireysel veya takım halinde katılabiliyor. Bu sene özgün araç ve hazır araç kategorilerinde düzenlenen yarışlarda takımlarda gerçek bir pist ortamında otonom olarak çeşitli görevleri yapması bekleniyor.

 

ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİ YANSITAN PARKUR

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek yarışların finali, 13-17 Eylül’de Bilişim Vadisi’nde gerçekleşecek. Takımlar, şehir içi trafik durumunu yansıtan bir parkurda otonom sürüş performanslarını sergileyecek. Kurallara uygun olarak yolcu alma, yolcu indirme, park alanına ulaşma, park etme ve doğru rotayı takip etme görevlerini yerine getiren takımlar başarılı sayılacak.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/gelecegin-araclari-zorlu-mucadeleye-hazir

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 446544
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.