/ EKONOMİ

Ulusal Girişimcilik Stratejisi Hazırlanıyor

04 Kasım 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulusal Girişimcilik Stratejisini hazırlamaya başladıklarını belirterek, “Bütüncül ve kapsamlı bir yol haritasıyla yola çıkacağız. Yol haritamızda da kadın girişimciliğine ayrı bir başlık açmayı hedefliyoruz.” dedi.

Kadınların girişimcilik yeteneklerinin ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyellerinin arttırılması amacıyla Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), TÜBİTAK Marmara Teknokent, Bilişim Vadisi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) iş birliğinde bu yıl 5’incisi düzenlenen İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı’nda finale kalan kadın girişimciler ödüllendirildi. Online olarak gerçekleştirilen törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, BAYKAR Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TOBB ETÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Göknur Büke, TÜBİTAK Marmara Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Okur ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da katıldı.

İNOVASYONA TEŞVİK

Bakan Varank, tören kapsamında, “Geleceğin Başlangıç Noktası: Türkiye’de Kadın Girişimciler” konulu paneldeki konuşmasında, İzmir’deki depremde hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına baş sağlığı dileklerini iletti. Girişimcilik kabiliyetleri çeşitlendikçe ekonominin de çeşitlendiğini, rekabet gücünün arttığını ve sonuç olarak küresel yarışta ön sıralara geçildiğini ifade eden Varank, "İnsana yatırım yapan, inovasyonu teşvik eden ve nüfus dinamiklerini en iyi şekilde yöneten ülkeler, fark oluşturmaya başlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

TOPLUMSAL REFAH

Bakan Varank, Türkiye'de toplam istihdam içinde, kendi hesabına çalışanların oranı yüzde 16 iken, bunun sadece yüzde 3’ünü kadınların oluşturduğunu dile getirdi. AB ülkelerinde kadınlarda bu oranın yüzde 5-22 arasında değiştiğine işaret eden Varank, “Kadınların ekonomik hayata daha fazla dahil olması, toplumsal refah artışının da olmazsa olmazı.” dedi.

İŞ GÜCÜNE KATILIM

Bakanlık olarak kadınların iş gücüne katılımı, kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimciliği alanında çok çeşitli teşvikler sunduklarına değinen Varank, “TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajanslarımız aracılığıyla yenilikçi politikalar uyguluyoruz.” diye konuştu.

KADIN GİRİŞİMCİLER

TÜBİTAK Tekno-Girişim Sermayesi Desteği Programı ile teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarına destek sunduklarından bahseden Bakan Varank, 2012-2018 döneminde, destekledikleri projelerde kadın girişimcilerin oranı yüzde 16 iken 2019’da bu oranın yüzde 26’ya yükseldiğini kaydetti.

FİNANSAL KATKI

KOSGEB’in girişimcilik desteklerinde kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını belirten Varank, “Son 5 senede 56 bin kadın girişimciye, 1 milyar liranın üzerinde finansal katkı sunduk.” dedi.

SOSYAL GELİŞMEYİ DESTEKLEME PROGRAMI

Kalkınma ajanslarının da kadınların sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonunu hızlandıracak projeler uyguladığını belirten Bakan Varank, “Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ile kadın kooperatiflerini destekliyoruz. Geçtiğimiz sene 12 farklı kooperatif projesine 22 milyon lira destek verdik. Bu sene 20 farklı kadın kooperatifine, 24 milyon lira maddi destek vereceğiz.” diye konuştu.

"İSTİHDAMLARINI DESTEKLİYORUZ"

Anadolu'nun dört bir yanında, kadınların el emeklerinin karşılıklarını alabilecekleri çok çeşitli projeler yürütüldüğüne dikkati çeken Varank, "Yöresel ürünler, aşçılık gibi alanlarda, özellikle dezavantajlı kadınlara mesleki eğitimler veriyor, istihdamlarını destekliyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla 5 senedir Çok Amaçlı Toplum Merkezleri Projesini uyguluyoruz. Bu projeyle bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon kadın ve çocuğa ulaştık.” dedi.

“TEKNOLOJİ ÜRETEN, GÜÇLÜ TÜRKİYE”

Bilim merkezleri ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile çocukların meraklarının peşinden koşmasını hedeflerini anlatan Bakan Varank, “Yurdumuzun dört bir yanında heyecan dalgası oluşturan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile beraber yürüttüğümüz TEKNOFEST de bu amaçla attığımız en önemli adımlardan. Gençler icat çıkarsın, milli ve özgün teknolojik ürünleri geliştirmeye kafa yorsun istiyoruz. Böylece, 'Milli Teknoloji Hamlesi' liderliğinde 'Teknoloji Üreten, Güçlü Türkiye' hedefimize adım adım yaklaşacağız.” diye konuştu.

2023 SANAYİ VE TEKNOLOJİ STRATEJİSİ

Bakan Varank, girişimciliği, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinin de ana odaklarından birisi yaptıklarını anımsatarak, “Bu çerçevede, Ulusal Girişimcilik Stratejisini de hazırlamaya başladık. Bütüncül ve kapsamlı bir yol haritasıyla yola çıkacağız. Yol haritamızda da kadın girişimciliğine ayrı bir başlık açmayı hedefliyoruz.” dedi.

“GÜÇLÜ AĞLAR OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, tüm politika ve faaliyetleri teknoloji dönüşümünü yakalamak ve bu dönüşümde kadınların rolünü artırmak üzere tasarladıklarını belirterek, “Tüm kadın girişimcilerimizi iftihar edeceğimiz birer Türk markası yapmak için hep beraber var gücümüzle çalışacağız. Bunun için hem girişimcilik iklimini artırmayı hem de dayanışmanın bir yolu olarak güçlü ağlar oluşturmayı hedefliyoruz. Kadınlarımızın inovatif fikirlerine, azimlerine, özverilerine de güvenmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

TOPLUMSAL HAYATA KATILIM

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, “İnovasyonda Kadın Projesi, KADEM'in kadınların toplumsal hayata katılımı konusunda adaleti sağlama çabasının bir tezahürüdür. Bu projeyi çalışma hayatında kadın ve erkeğin eşit fırsatlara ulaşabilmesi ve cinsiyet adaletinin sağlanması noktasında büyük bir adım olarak görüyoruz.” dedi.

GİRİŞİMCİLİĞE DESTEK

KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Kadınların girişimciliğini desteklemek, teknoloji alanında önlerini açmak, esasında tüm insanlık olarak kapasitemizin tamamını kullanmak demektir. Bu yüzden kadınların yetenekleri fark edilmediğinde, göz ardı edildiğinde, aslında potansiyelleri israf edilmiş oluyor.” diye konuştu.

“POZİTİF AYRIMCILIK”

Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim almaya hak kazanan 6 bine yakın öğrenciden 2 binini kızların oluşturduğunu belirterek, “Kız öğrencilerimize sanki pozitif ayrımcılık yapmamız gerektiği hissi oluştu. Yapacağımız ilk mütevelli heyeti toplantısında da bunu içimizdeki arkadaşlarla ayrıca paylaşmayı düşünüyorum.” ifadesini kullandı. 

5 GİRİŞİMCİYE ÖDÜL

Törende, Agon Projesi ile Aleyna Yıldız, Helimore Projesi ile Başak Demir, Biyoplastik Projesi ile Merve Atalay, Nanopartiküllü Yüzey Kaplama Malzemesi Projesi ile Tuğçe Karataş, Asist-Alois Projesi ile Feyza Sazak ödüle layık görüldü.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/ulusal-stratejide-kadin-girisimci-vurgusuulusal-stratejide-kadin-girisimci-vurgusu

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 320696
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.