/ EKONOMİ

Sanayiye Nitelikli İş Gücü Geliyor

23 Temmuz 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, gençleri sanayi sektörüne yönlendirerek nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla önemli bir adım attı. Bakanlığa bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) 10 milyon TL’lik finansman desteği ile yılda 2 bin kişi uygulamalı eğitim alacak.

Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezinin temelini atan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Gençleri sanayi sektörüne yönlendirmeyi, bu alanda yetiştirmeyi de son derece önemsiyoruz. Merkezde, üniversite-sanayi iş birliği projeleri hayata geçecek. 3 bine yakın firmanın yenilikçi ürün geliştirme kapasitesi artacak.” dedi.

Bakan Varank, İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları Kooperatifi (İMES) OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezinin temelini attı. Törene Varank’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay katıldı.


Varank, törende yaptığı konuşmada mayıs ayında sanayi üretiminin, nisan ayına göre yüzde 17,4 arttığını belirterek, özetle şunları kaydetti:

606 YENİ TESİS: Haziranda bin 421 yeni sanayi işletmesi kuruldu. Bu sayı, geçen seneye göre yüzde 91’lik bir artışa tekabül ediyor. OSB’lerde de yeni fabrikalar açılmaya devam ediyor, yılın ilk yarısında 606 üretim tesisi faaliyete geçti.

TEŞVİK TALEBİ YÜZDE 14 ARTTI: İlk altı ayda teşvik talebi, geçen seneye göre yüzde 14 arttı. Ertelenmiş tüketimin, yatırımlara yönelmesi elbette çok sevindirici. Tabii önemli olan bu eğilimin istikrarlı ve sürekli hale gelmesi. Beklenti ve dış talep kanalına baktığımızda orada da iyileşmeyi görebiliyoruz.

SANAYİDEKİ ELEKTRİK TÜKETİMİ: Temmuzun ilk iki haftasında sanayideki elektrik tüketimi, nisan ve haziran dönemini geride bırakmanın yanında, martın aynı dönemini de geçmiş durumda. Yani son 3 ayda ilk defa mart ayını geçiyoruz.

BİLİŞİM VADİSİNE RAĞBET: Küresel rekabette vazgeçilmez bir oyuncu olmanın yolu, inovasyona yatırım yapmaktan geçiyor. Buradan hareketle ülkemizin yarınlarını şekillendirecek teknoloji üssünü Kocaeli’ne, Bilişim Vadisine konumlandırdık. Türkiye’nin Otomobilinin ön gösterim araçlarını burada halkımızın beğenisine sunmuştuk. Aralık ayından bu yana vadiye olan firma başvurularında yüzde 50’lik bir artış görülüyor. Yerleşik firma sayısı 79’dan 112’ye çıktı.

CAZİBE MERKEZİ: Otomotiv sektörüne hizmet veren uluslararası teknoloji şirketleri için burası bir cazibe merkezi olmaya başladı. Otomotiv endüstrisinde önemli bir konuma sahip “EDAG” vadide yerini aldı. Yine uluslararası şirketlerden “FEV” ile sözleşme imzalandı. Bu şirket genişleme planları için Bilişim Vadisini düşünüyor.

100 MİLYON LİRALIK FON: Biz vadiyi aynı zamanda teknoloji tabanlı girişimciliğin de merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu amaçla 100 milyon liralık bir Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurulması için çalışmalara başladık. Ulaşım, haberleşme, nesnelerin interneti, finans, siber güvenlik, robotik ve otomasyon gibi alanlardaki projeleri bu fonla birlikte değerlendirmek istiyoruz.

TÜRKİYE AÇIK KAYNAK PLATFORMU: İstanbul ve Doğu Marmara Kalkınma Ajanslarının finansmanıyla, Bilişim Vadisi ile TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığında Türkiye Açık Kaynak Platformunu kurduk. Burada elbette özel sektör şirketlerimiz ve STK’larımız da var. Bu platformla kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kritik yazılımları üretmeyi, ülkemizin yazılımcı havuzunu büyütmeyi ve yazılım konusunda dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz.

YAZILIM OKULLARI: Açık Kaynak Platformu kanalıyla kodlama eğitim programları düzenleyecek ve yazılım okulları açacağız. Bu okullardan birisi de Bilişim Vadisinde kurulacak. Böylece gençlerimize teknolojinin farklı alanlarında yeni kabiliyetler kazandıracağız. Bununla birlikte, gençleri sanayi sektörüne yönlendirmeyi, bu alanda yetiştirmeyi de son derece önemsiyoruz.


16 MİLYON LİRALIK PROJE: Temellerini bugün atacağımız Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi bu açıdan kritik bir öneme sahip. 16 milyon liralık projenin 10 milyon lirası kalkınma ajansımızca finanse edilecek. Bu merkezin hayata geçmesiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı iş gücünü yetiştirmek üzere yılda 2 bin kişiye uygulamalı eğitimler verilecek, üniversite-sanayi iş birliği projeleri hayata geçecek, çevre OSB’leri de dahil ettiğimizde 3 bine yakın firmanın yenilikçi ürün geliştirme kapasitesi artacak.


DANIŞMANLIK DESTEĞİ: Yalın üretim ve verimlilik konularında firmalara danışmanlık desteği verilecek, Ar-Ge yapmak isteyen işletmeler, merkezin sahip olduğu tasarım ve ileri mühendislik programlarından yararlanabilecek. Firmalar ayrıca bu merkezin prototipleme, imalat, test ve ölçüm imkânlarından da faydalanabilecek. Böylece hem beşeri sermayenin hem de çevre OSB’lerdeki firmaların yetkinlikleri çeşitlenerek gelişecek.

NİTELİKLİ ELEMAN İHTİYACI

Vali Yavuz, Kocaeli’nin bilim, sanayi ve teknoloji üssü olduğunu kaydederek, “Bu anlamda hükümetimizin, sanayicimizin yanında olduğuna şahitlik ediyoruz. Rekabetçilik, yenilikçilik ve elbette dünya ile yarışan Türkiye için de nitelikli eleman yetiştirme ihtiyacını da gidermemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

SANAYİNİN GÜCÜ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, sanayinin gücünü görmekten, yeni tesislerin açılışını yapmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi.

YÜZDE 80 DOLULUK

İMES Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Küçükay, OSB’nin yüzde 80 doluluk oranına ulaştığını belirterek, “İstihdamımız 8 bin 350. Türkiye’de, doluluk ve istihdam sayısı ile en iyi makine kümesiyiz.” dedi.

İLK HARCI ATTILAR

Konuşmaların ardından, Bakan Varank ve beraberindekiler butona basarak merkezin temeline ilk harcı attı.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/bilisim-vadisine-100-milyon-liralik-girisim-sermayesi-fonu

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 29044
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.