/ EKONOMİ

Bakan'dan 318 metre yükseklikten 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatına inceleme

14 Eylül 2020

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 400 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu'nun yapımının 21 Aralık'ta tamamlanacağını bildirdi.

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatını helikopterle havadan inceleyen Bakan Adil Karaismailoğlu, şantiyede yetkililerden projede gelinen son durum hakkında bilgi aldı. Köprü’nün Asya yakasında yer alan 318 metre yüksekliğindeki kulesine de çıkarak inceleme yapan Karaismailoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, köprüde şu anda kılavuz halatların çekildiğini, ardından kedi yollarının hizmete gireceğini ve çalışmaların planlamalar ışığında aksama olmadan devam ettiğini belirtti.

Bakan Karaismailoğlu, 600'ü mühendis olmak üzere projede 5 bin kişinin görev aldığını belirterek, yatırımdaki rakamların dünyanın sembol rakamlar olduğunu kaydetti. Karaismailoğlu, "Su yüzeyinden 318 metre yükseklikteki çelik ayaklarıyla dünyanın en yüksek çelik ayaklı köprüsü olacak. İki ayak arası açıklığı 2023 metre olarak dünyanın en geniş köprülerinden biri olacak. Toplamda da 4 bin 600 metrelik bir köprü uzunluğu var. Yine bu proje kapsamında Malkara-Çanakkale arası 101 kilometre bu proje kapsamında tamamlanacak. Tamamlandığında 1,5 saat süren yolculuklar 6-7 dakikalara düşecek. 1915 Çanakkale Köprüsü'nde olduğu gibi ülkemizin her bir noktasında çok değerli çalışmalarımız var" dedi.

- Marmara Denizi ve Marmara Bölgesi altın kolye gibi işleniyor

Bakan Karaismailoğlu, Marmara Bölgesi'ni 400 kilometrelik bir aksla tamamlayan Kuzey Marmara Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya'nın Avrupa'ya Çanakkale'den bağlanacağını belirterek, "400 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu devam ediyor. İnşallah bu hafta sonu 5'inci kesimini tamamlıyoruz. 21 Aralık'ta da 6'ncı kesimiyle birlikte Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamını tamamlamış olacağız. Osmangazi Köprüsü'nü açtık, çalışıyor. İstanbul-İzmir Otoyolu çalışıyor. Adeta Marmara Denizi'ni, Marmara Bölgesi'ni bir altın kolye gibi işliyoruz. Bunlar ülkemiz için, dünya için çok değerli projeler, hem ulaşım hem de mühendislik açısından bütün dünyanın gıpta ile baktığı adeta ders olarak okutulabilecek projeler” ifadelerini kullandı.

Projeyi yerinde incelediklerini kaydeden Karaismailoğlu, projeye emek harcayan çalışanlar ile birlikte olduklarını, onlara moral, motivasyon ve güç verdiklerini bildirdi. Köprüde yapılan son çalışmalara ilişkin de Bakan Karaismailoğlu, “Köprü arkamızda. 1915 Çanakkale Köprümüzde şu anda kılavuz halatlar çekiliyor. Ardından kedi yolları hizmete girecek. Ana halatların imalatları tamamlanınca tabliyelerimizi yerleştireceğiz. 18 Mart 2022'de projemizi faaliyete almak için çalışmalar düzgün şekilde devam ediyor" diye konuştu.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün genişliğinin 45 metre olacağını kaydeden Karaismailoğlu, projenin ilerlemesini ve gelişmeleri sabırsızlıkla günlük olarak izlediklerine vurgu yaparak, çalışmaların planlamalar ışığında aksama olmadan devam ettiğini bildirdi.


Şantiyedeki ziyaretleri kapsamında, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Asya yakasında yer alan 318 metre yüksekliğindeki kulesine de çıkarak inceleme yapan Bakan Karaismailoğlu, Çanakkale Boğazı'nın çalışmalar kapsamında saatlik kısıtlamalarla zaman zaman trafiğe kapatıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü

 "İnşallah 18 Mart 2022'de dünyanın gözü önünde hep beraber projemizi açacağız. Bu yatırımlar çok önemli. Bu projelerde çalışmak, yönetmek ayrı bir değer. Biz de bunun kıymetini biliyoruz. Bu projeler gelecek nesillere örnek projeler olacak."

Kaynak:https://www.uab.gov.tr/haberler/ulastirma-bakani-karaismailoglu-ndan-318-metre-yukseklikten-1915-canakkale-koprusu-insaatina-inceleme

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 127756
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.