/ SAĞLIK

Yüzeylerden Corona Virüs bulaşabiliyor mu?

19 Mart 2020

Princeton ve Kaliforniya Üniversitesi'nden uzmanların da yer aldığı araştırma grubunun yaptığı yeni testlere göre corona virüs örneğin bakır yüzeyde dört saate kadar dayanıklılık gösterebiliyor. Virüs karton yüzeyde 24 saate, plastik ya da paslanmaz çelik yüzeylerde ise üç güne kadar kalabiliyor. Uzmanlar söz konusu testlerde virüsün kaldığı süre içinde enfeksiyon etkisinin belirgin biçimde azaldığını belirtti. 

Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) de söz konusu araştırmanın sonuçlarına göre yaptığı açıklamada, "İnsanları tehdit eden corona virüs kuru dış yüzeylerde varlığını sürdüremiyor. Normalde kuru ortamda virüsün pasif hale gelmesi birkaç saatten birkaç güne kadar sürebiliyor" denildi.Devamla şu ana dek salgının insanlara, virüsün bulaştığı eşyalarla temas sonrasında bulaştığına yönelik kanıt olmadığını belirtti.

Söz konusu araştırmayı yapan Amerikalı uzmanlar bu sonuçları yeni tip corona virüse yol açan, ilk kez 2002’de görülen enfeksiyon hastalığı SARS’a yol açan SARS-CoV-1’le de kıyaslayarak değerlendirdiler. Araştırmacılar her iki virüs tipinin de benzer oranda dayanıklı olduğu sonucunu çıkardı. 

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 539381
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.