/ EKONOMİ

Sanayi Mektebine Yeni Misyon

26 Eylül 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır’da 150 yıllık geçmişi olan Sanayi Mektebi’ni yeni bir misyonla nitelikli istihdamı odağına alan çok fonksiyonlu bir yapıya kavuşturduklarını söyledi.

Diyarbakır’da temaslarda bulunan Bakan Varank, Sanayi Mektebi’nin açılışını yaptı, Girişimci Destek Merkezi"nin temelini attı.

1870’DE KURULMUŞ

Sanayi Mektebi’nin açılışında konuşan Bakan Varank, yapının ilk olarak 1870'li yıllarda ilkokul olarak inşa edildiğini, daha sonra Sanayi Mektebi'ne çevrildiğini söyledi. Birinci Dünya Savaşı sırasında binanın hastane olarak kullanıldığını ifade eden Varank, “1956 yılında Maarif Koleji olarak hizmet vermeye başlamış. Temellerin atıldığı ilk günden beri, bu yapı Diyarbakır'a eğitim hizmeti vermiş, ilim-irfan yuvası olmuş." dedi. Varank, tarihi yerleşkeyi yeni bir misyonla Sanayi Mektebi'ne dönüştürdüklerini dile getirerek kentin nitelikli istihdamı odağına alan çok fonksiyonlu bir yerleşkeye kavuştuğunu aktardı.

YAZILIM EĞİTİMLERİ

Sanayi Mektebi ile vatandaşların yeni kabiliyetler edinmesini sağlayacaklarını kaydeden Varank, “Mesela Diyarbakır Tekstilkent'ten marka değerinde ürünler çıkması için tasarımcılar yetiştireceğiz. Firmaları imalat sektöründe inovasyona teşvik edecek eğitimler vereceğiz, buralarda çalışanlar kendi modellerini kendi tasarımlarını geliştirmeyi öğrenecekler. Diyarbakır turizm açısından özel bir şehir, ancak turizm-bilişim ve turizm-imalat sektörü bağlantıları çok zayıf. Sanayi Mektebi'nde verilecek yazılım eğitimleriyle bu bağlantılar kuvvetlendirilecek." diye konuştu.

İŞLEMEYE HAZIR HAZİNE

Varank, Diyarbakır'ın İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en fazla 18 yaş altı nüfusunun olduğu illerden biri olduğunu aktararak "Yani elimizde işlemeye hazır bir hazinemiz var. Bu evlatlarımızın teknolojiyle daha fazla içli dışlı olmalarını, teknolojiye yönelmelerini istiyoruz. Bu çocuklar teknoloji üretme kabiliyetini edinsin, teknolojiyi sevsin istiyoruz. İşte Sanayi Mektebi'nde sunulacak teknoloji eğitimleri, çocuklarımızın ilgisini, merakını fazlasıyla cezbedecek." dedi.

VİZE MERKEZİ

Merkezde verilen e-ihracat eğitimlerinin, daha fazla sanayicinin  yurt dışına açılmasına katkı sağlayacağını kaydeden Varank, “Sanayi Mektebinde ayrıca 28 ülke büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş bir Vize Merkezi de bulunuyor. Vize Merkezi sayesinde, vatandaşlarımız en yakın il olan Gaziantep’e gitmeye gerek olmaksızın Diyarbakır'da vize işlemlerini çözebilecekler. Geçmişi yüz yıllara dayanan bu bina, sahip olduğu yeni misyonuyla önümüzdeki çağın kabiliyetlerini bugünden yetiştirmeye başlayacak. Diyarbakır’a, bölgeye ve ülkemize eşsiz katkılar sunacak." diye konuştu.

EĞİTİM HAFIZASI

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da Bakan Varank'ın kente teşrifleriyle bereketli bir gün yaşadıklarını dile getirerek "Bu şehrin aslında eğitim hafızası bu binada. 140 yıldır bu binada bir eğitim faaliyeti var. Şekil değiştirse de hep eğitim olmuş." diye konuştu. 

MERKEZİ GEZDİ

Varank, açılışını gerçekleştirdiği merkezi Karaloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehdi Eker, Oya Eronat ve Ebubekir Bal ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ile gezdi.

TEMEL ATTI

Varank, daha sonra Diyarbakır Girişimci Destek Merkezi'nin temelini attı. Törene, Vali Karaloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Eker, Bal ve Eronat da katıldı.

DANIŞMANLIK VE KAPASİTE ARTIRIMI

Burada konuşan Varank, teknoloji tabanlı işlerde tüm dünyada fonların başarılı girişimleri arayıp onlara yatırım yapmak için gayret gösterdiklerini anlatarak "Biz burada yapacağımız güzel eserle bölgemizdeki ve şehirlerimizdeki girişimcilere ihtiyaç duydukları danışmanlık ve kapasitelerini artırmak için destek olacağız. Bu proje yaklaşık 9 milyon lira bütçeli. Buradan yetişecek girişimler çok büyük firmalar haline gelecek. Buranın ekonomisine büyük katkılar sağlayacak." dedi.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/sanayi-mektebine-yeni-misyon

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 624756
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.