DİĞER / Tarih

Koyunhisar savaşı ve Önemi

09 Mart 2020

18 Temmuz ve 27 Temmuz 1302 tarihleri arasında Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu`nun yaptığı muharebelere topyekün Koyunhisar Savaşı denir.Koyunhisar savaşı 1302 yılında Osman Gazi'nin başında olduğu Osmanlı beyliği ile Bizans ordusu arasında yapılmıştır. İki devlet arasındaki tarihteki ilk savaştır. Savaşı Osman Bey yönetimindeki Osmanlı ordusu kazanmıştır. Bizans İmparatoru II. Andronikos Paleologos firar ederek canını kurtarmıştır.

Savaşın en büyük nedeni:


Osmanlıların İzmit`e yaklaşmalarından korkuya kapılan Bizans tekfurlarının anlaşarak Osmanlılar üzerine yürümesidir.


Koyunhisar Savaşı diye tanımlanan savaşlar ; Bugün Bursa ili Yenişehir ilçesine bağlı Koyunhisar ya da diğer adı ile Hamidiye Köyü`nün bulunduğu ovada gerçekleşmiştir. Bu savaşlar sırasında , Osman Bey`in yeğeni Aydoğdu Bey hayatını kaybetmiştir. Gözüpek yeğeninin ölümü Osman Gazi`yi derinden sarsmıştır. Aydoğdu Bey`in kabri halen Koyunhisar beldesinin girişindedir.

Osmanlı Devleti Bizans`a karşı gücünü göstermiştir.
Osmanlılar Bizans tekfurlarının güçlü ordusunu yenerek zaten zayıflamış olan Bizans`ın gücünü iyice zayıflatmıştır.
Bursa`nın kuzeyi hariç üç tarafı Osmanlı topraklarıyla çevrilmiştir.

Osman Gazi`nin ününe ün katmıştır ve Anadolu`nun dörtbir yanından gönüllüler Osman Gazi komutasındaki Osmanlı ordusuna katılmışlardır. Bu savaşın en önemli sonuçlarından birisi de Osmanlı ilk kez doğrudan Bizans ordusu ile savaş yapmıştır.

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 634713
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.