/ GÜNDEM

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tarafından Alınan Covid-19 Tedbirleri

29 Temmuz 2020

Covid-19 Salgınına Yönelik Hijyen ve Mali Destek Tedbirleri Alındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Covid-19 önlemleri kapsamında kendi hizmet alanları çerçevesinde hem sağlık ve hijyen hem de sektörel destekleri içeren mali tedbirler aldı.

Şüpheli yolcuların bekletildiği izole alanlar oluşturuldu

Sağlık ve hijyen önlemleri çerçevesinde; 
Tüm Anahat - Bölgesel - YHT ve Banliyö (Marmaray ve Başkentray) trenlerimizde belli periyotlarla dezenfekte işlemleri yapılmaktadır. 
Yolcunun yoğun olduğu 11 istasyona da termal kamera temin edilerek il sağlık müdürlükleri ile koordinasyon dâhilinde sağlık ekipleri bulundurulmaktadır. 
Ayrıca gar ve istasyonlarımızda hastalığından şüphe edilen yolcuların bekletilmesi amacıyla bulaşmayı önleyecek nitelikte izole alanlar oluşturulmuştur. 

Toplu taşıma araçlarında yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu taşınacak

Salgın önlemleri kapsamında yolcu taşımacılığı yapan firmalara yönelik de bir dizi önlem alınmıştır. İçişleri Bakanlığının 23 Mart 2020 tarihinde yayımladığı Genelgeye bağlı olarak il ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçlarında yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu taşıması yapılmaktadır. Araç içindeki yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde oturmaları denetlenmektedir. Ayrıca firmalara yapacakları seferlerde 65 yaş ve üzeri yolcuları taşımamaları talimatı verilmiştir.

Her seferden sonra otobüslerde temizlik ve dezenfekte işlemleri yapılmaktadır

Her seferden sonra otobüslerde temizlik ve dezenfekte işlemlerini titizlikle yapmaları bildirilerek, mola yerlerindeki temizlik ve hijyen şartları, hastalık şüphesi bulunan yolcu olması durumunda alınması gereken tedbirler ve bu yolcuların seyahati nasıl tamamlayacağı gibi tüm seyahat süreçlerini içeren tedbirlere uymaları bildirilmiştir.

2 milyon aileye yardımlar PTT üzerinden ulaşmaya devam ediyor

Özellikle PTT üzerinden verilen ve büyük bölümünü ödeme işlemlerinin oluşturduğu hizmetlerimiz de salgın önlemleri kapsamında revize edilmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen 2 milyon aileye yardımlar 01.04.2020 tarihi itibari ile ödenmeye başlanmıştır.

İŞKUR ödemeleri için yapılan yeni uygulama ile tüm hak sahiplerine 3 alternatif seçenek sunularak; kayıtlı konut adresine, PTTBank hesabına veya diğer banka IBAN hesabına gönderilmesini talep edebilme imkanı sağlanmıştır.

Emekli maaş müşterilerinin promosyon yenileme başvurularının sistem üzerinden otomatik yapılması,  65 yaş üstü maaş/sosyal yardım ödemelerinin konutta ödenmesi temin edilmiştir. Emekli maaş müşterilerinin promosyon taahhüt süre bitim bilgisinin de çağrı merkezi kanalı ile paylaşılması sağlanmıştır. 

Havayollarımız için borç erteleme ve indirimler gerçekleştirildi

Sektörün mali yönden desteklenmesi yönünde ise;

Havayolu sefer iptallerinden dolayı işletmecilerin “slot historic” hak kaybına uğramaması için gerekli tedbirler alınmıştır. Havalimanı, Terminal ve Yer Hizmetlerine ait işletmelerin ruhsat ve temdit ödemeleri uçuşların başlamasından 3 ay geçtikten sonra ödenecek şekilde ertelenmiştir. Böylece sektörün ödemesi gereken yaklaşık 38 Milyon TL  borç ötelenmiştir. Ayrıca Havayollarımızın Eurocontrol’e olan yaklaşık 30 Milyon Avro borcu da ertelettirilmiştir.

Hizmet tarifemizde yer alan diğer hizmetlerin ücretlerinde bu yıl için % 50 indirime gidilerek sektöre yaklaşık 7 milyon TL katkı sağlanmıştır. 

Tüm Sıcak Hava Balonu ile yapılan turistik faaliyetler ile taşımacılık faaliyetleri iptal edilmiş, balon işletmelerinin ruhsat ve temdit ödemelerine ait yaklaşık 15 Milyon TL tutarındaki alacak 1 yıl ertelenmiştir.

Havayolu Yolcu Haklarına ait yönetmelikte yapılan düzenleme ile havayollarından bilet iade kaynaklı nakit çıkışı geçici bir süre için kontrol altına alınarak yaklaşık 750 Milyon Dolarlık bir meblağın şirketlerden kontrolsüz bir şekilde çıkışı engellenmiş, diğer taraftan da uçuşların başlamasından 2 ay sonra bilet iadelerinin yapılması yolcu hakları bakımından garanti altına alınmıştır.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizin de içinde bulunduğu pandemi karşısında hızla önlemlerini alan Ulaşım ve Altyapı Bakanlığı; hava, kara ve deniz ulaşımı ile bu alanda faaliyet gösteren kişi ve kurumlara yönelik tüm ek tedbirleri de hayata geçirerek, uyulması gereken kuralar konusunda bilgilendirmelerde bulunmuştur.

Kaynak:https://www.uab.gov.tr/ulastirma-ve-altyapi-bakanligimiz-tarafindan-alinan-covid-19-tedbirleri

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 712350
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.