/ EKONOMİ

Diyarbakır’a 20 Milyon Tl’lik 7 Farklı Proje

26 Eylül 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında, Diyarbakır ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 7 farklı projeye imza atıldığını belirterek, “Yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 20 milyon liralık kaynağı Diyarbakır’a kazandıracağız. Mesleki eğitim, tarımsal kalkınma, turizm ve kadın istihdamı gibi farklı alanlarda vatandaşımıza doğrudan dokunan projeler hayata geçecek.” dedi.

Bakan Varank, Diyarbakır’da Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) İmza Töreni’ne katıldı. Programda, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Oya Eronat ve Ebubekir Bal, Bismil Kaymakamı Hamza Türkmen, Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Başkanı Ahmet Ay ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral da hazır bulundu.

“DİYARBAKIR, 70 MİLYON LİRALIK YATIRIM KAZANACAK”

Temasları kapsamında, Diyarbakır Girişimci Destek Merkezinin temelinin de atılacağını kaydeden Varank, “Temeli attıktan hemen sonra da Sanayi Mektebimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Lice’de D Mermer Fabrikasının açılışını da tamamlayıp, ziyaretimizi noktalayacağız. Bu ziyaretle birlikte ilimize yaklaşık 70 milyon liralık bir yatırımı kazandırmış oluyoruz.” diye konuştu.

56 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Diyarbakır’ı çok yakından takip ettiklerini anlatan Varank, “Burası mevcut kapasitenin çok daha ötesinde işler yapabilecek bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli açığa çıkarmak için çalışmalarımıza hız kazandırdık. Son 8 senede özel sektörün 7 milyar liraya yaklaşan yatırımını, teşvik belgelerimizle destekledik. Bu sayede 56 bin vatandaşımıza yeni iş kapıları açıldı.” diye konuştu.

“142 PROJEYE DESTEK VERİLDİ”

Karacadağ Kalkınma Ajansının, sadece son 2 senede 142 projeyi desteklediğini belirten Varank, emek yoğun sektörlerin geliştirilmesi ve istihdamın artırılması amacıyla Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’nin kurulduğunu, sadece bu sene 11 milyon liranın üzerinde ödeneğin tahsis edildiğini ifade etti. Varank, 2020 sonunda tüm altyapı çalışmalarının tamamlanacağını bildirdi.

“4 FİRMA FABRİKA İNŞAATLARINI TAMAMLADI”

Hâlihazırda 4 firmanın fabrikanın inşaatlarını tamamladığını anlatan Varank, “Makinelerini kurdu, çok kısa bir süre içinde üretime geçecek. 65 firmaya yer tahsisi yapılmasını bekliyoruz. Bu sayede yaklaşık 1,5 milyar lira tutarında sabit yatırım ve 10 bin vatandaşımızın istihdamı mümkün olacak.” şeklinde konuştu.

SOGEP KAPSAMINDA 3 FARKLI PROJE

Varank, Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı kapsamında 5 milyon lira tutarında 3 farklı projenin başlayacağını belirterek, “Bismil Kaymakamlığı ile birlikte yürüteceğimiz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Projesiyle hafif zihinsel yetersizliğe sahip çocuklarımızın örgün eğitime devam etmelerini sağlayacağız. Her sene 60 öğrencimiz bu merkezde eğitim alacak, böylece bu çocuklar sosyal ve ekonomik hayata kazandırılacak.” dedi.

TEKSTİL İHTİSAS OSB’YE KREŞ

Tekstil İhtisas OSB’de, kadın istihdamını teşvik etmek üzere bir kreş kurulacağını anlatan Varank, “Böylece kadınların çalışmasının önündeki en büyük engellerden biri olan çocuk bakım desteğini sağlamış olacağız.” diye konuştu.

ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN AKTİVİTE ÜNİTELERİ

Diyarbakır İl Müftülüğü ile birlikte, 4 ilçede yer alan 11 kütüphane bünyesinde; Kitap Kafe, Gençlik Merkezi, Kur’an Kursu, Spor Salonu ve Oyun Alanları gibi aktivite ünitelerinin oluşturulacağını dile getiren Varank, Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde başta çocuk ve gençler olmak üzere 30 binin üzerinde vatandaşın bu imkânlardan ücretsiz faydalanabileceğini belirtti.

15 MİLYON LİRA BÜTÇELİ 4 PROJE

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla yaklaşık 15 milyon lira bütçesi olan 4 projenin hayata geçeceğini kaydeden Varank, bunlardan ilkinin çağrı merkezi projesi olduğunu söyledi.

TOHUM ANALİZ LABORATUVARI

Tohumculuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesiyle Diyarbakır Teknokent’teki 400 metrekarelik alanda tohum analiz, tescil ve sertifikasyon laboratuvarı kurulacağını kaydeden Varank, bu proje aynı zamanda yerli ve milli tohum çeşitliliğini artırarak, sektörde ilave 2 bin istihdama da kapı aralayacağını dile getirdi.

TARIMA DAYALI İHTİSAS OSB

Varank, tarımsal kalkınmayı daha güçlü desteklemek adına, Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin kapasitesinin de güçlendirileceğini belirterek, “Altyapı eksikliklerini giderip OSB’nin cazibesini artıracak ve doluluk oranını yüzde 100’e çıkaracağız.” dedi.

“GASTRO-TURİZMLE DE GELİŞECEK”

Diyarbakır’ı gastro-turizmle de geliştirmek istediklerine dikkati çekerek, “Kuracağımız Gastro İnovasyon Merkeziyle; ilimizin yöresel ürünlerini ekonomiye kazandıracak, üretim ve pazarlama süreçlerini destekleyecek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri vereceğiz.” açıklamasında bulundu.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, bugün imzalanacak projelerle toplumun her kesimine dokunacaklarını kaydederek, “Çocuklarımıza, gençlerimize, engellilerimize, tarım sektörümüze, turizm sektörüne dönük projeleri önemli imzalayacağız.” dedi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Maral, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ajansların adeta kabuk değiştirdiğini anlatarak, SOGEP kapsamında 2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulan 3 projenin destek almaya hak kazandığını ifade etti. 

Varank, Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazanan projelerin sözleşmelerinin imza törenine de refakat etti.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/diyarbakira-20-milyon-tllik-7-farkli-proje

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 397267
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.