/ EKONOMİ

Erzurum’da Tekstilkent Hamlesi

25 Ekim 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Erzurum’da Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında 4 farklı proje için toplamda 43 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirterek, “Verdiğimiz destekler sayesinde, Tekstilkent 1. etapta 4 fabrikanın inşaatı tamamlandı ve hâlihazırda 650 vatandaşımız iş başı yaptı. Bu projenin devamı niteliğinde olan 2. etabın tamamlanmasıyla da 4 bin Erzurumlu hemşehrimize istihdam sağlanmış olacak. Tekstilkent yatırımları, sektöre girdi sağlayan KOBİ’lere de dinamizm getirecek.” dedi. Erzurum’a yatırım müjdesi veren Bakan Varank, “Kalkınma Ajansımız reel sektörü desteklemeye yönelik toplamda 10 milyon lira bütçeli iki destek programını uygulamaya alacak. Turizm ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerimiz için 3 yıl vadeli finansman desteği sunmayı planlıyoruz. Özel sektörün ihracata yönelik pazarlama, tanıtım, markalaşma ve üretim süreçlerini destekleyeceğiz. Ajans aracılığıyla bölge için 30 milyon lira bütçeli bir altyapı programını da yürütmeye başlıyoruz.“ diye konuştu.

Bakan Varank, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Erzurum’da yatırımı tamamlanan projelerin toplu açılışını yaptı. Erzurum’u her zaman çok yakından takip ettiklerini belirten Bakan Varank, potansiyeli açığa çıkarmak için; son 8 senede özel sektörün 2 buçuk milyar liralık yatırımını, teşvik belgeleriyle desteklediklerini söyledi. 8 bin kişiye yeni iş kapıları açıldığını ifade eden Bakan Varank, 4 bin KOBİ’nin, KOSGEB desteklerinden faydalandığını kaydetti. Erzurum’a 3 organize sanayi bölgesi ve 9 sanayi sitesine toplamda 320 milyon liralık düşük faizli uzun vadeli kredi kullandırıldığını belirten Bakan Varank konuşmasına şöyle devam etti:

500’DEN FAZLA PROJEYE DESTEK: Erzurum’u daha ileriye taşıyabilmek için bölgesel kalkınma projelerini hızla devreye aldık. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansımız (KUDAKA) ve DAP Bölge Kalkınma İdaremiz, ilimizde 500’ün üzerinde projeyi destekledi. Bu projeler sayesinde; tarım, sanayi, hayvancılık ve turizmde önemli başarılara imza atıldı.

43 MİLYONLUK YATIRIM: Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında 4 farklı proje için toplamda 43 milyon liralık yatırım yaptık. Üretim, istihdam ve ihracat kapasitesini geliştirmek adına, İkinci OSB’de Tekstilkent projesini başlattık. Verdiğimiz destekler sayesinde, Tekstilkent 1. etapta 4 fabrikanın inşaatı tamamlandı ve hâlihazırda 650 vatandaşımız iş başı yaptı. Bu fabrikalarda üretilen maske, önlük, tulum ve kaban gibi ürünler Almanya, Polonya, İspanya, İngiltere gibi ülkelere ihraç ediliyor.

İSTİHDAM ARTACAK: Bu projenin devamı niteliğinde olan 2. etabın tamamlanmasıyla da 4 bin Erzurumlu hemşehrimize istihdam sağlanmış olacak. Tekstilkent yatırımları, sektöre girdi sağlayan KOBİ’lere de dinamizm getirecek. Burada oluşan kümelenme; makine-ekipman üreticileri ve lojistik firmalarının Erzurum’a yatırım yapmasını da teşvik edecek. Erzurum’un istihdam ve rekabet gücü artacak.

TURİZM PROJELERİ: Sanayinin yanı sıra, şehrimizin turizmini de geliştirecek projeleri destekliyoruz. Erzurum sadece kış turizmiyle anılmasın, 4 mevsim turist çeksin istiyoruz. İşte bu amaçla Tortum Gölü Cam Teras Projesini hayata geçirerek; Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü gibi doğal güzellikleri barındıran Uzundere bölgesinin turizm altyapısını zenginleştirdik.

STRATEJİK ALTERNATİF MERKEZ: Sporcu Performans Ölçüm Değerlendirme ve Rehabilitasyon Merkezini kurduk. Merkezle Erzurum’u yüksek irtifa sporcu kampları konusunda stratejik bir alternatif haline getirmiş olduk. Merkez, ülkemizde İstanbul ve Antalya’dan sonra üçüncü merkez olma niteliğini taşıyor. Süper lig takımlarımızın yanı sıra, dünyanın dört bir yanından sporcular da zamanla Erzurum’u tercih etmeye başlayacaklar.

HAYALLERİNE KOŞACAK: Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde Kristal Girişimcilik Merkezini kurduk. Bu merkezde; gençlere fiziki imkânların yanında, danışmanlık, eğitim ve mentörlük destekleri de sunuyoruz. Şimdiden 345 girişimci adayı faydalandı ve 100’ün üzerinde iş fikri değerlendirildi. Girişimci merkezi, bu çocukların hayallerine hızla koşmasına imkan verecek.

ERZURUM’A 10 MİLYON TL’LİK MÜJDE: Erzurum’a müjdelerimizle geldik. Kalkınma Ajansımız reel sektörü desteklemeye yönelik toplamda 10 milyon lira bütçeli iki destek programını uygulamaya alacak. Turizm ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerimiz için 3 yıl vadeli finansman desteği sunmayı planlıyoruz.

REKABET GÜCÜ ARTACAK: Özel sektörün ihracata yönelik pazarlama, tanıtım, markalaşma ve üretim süreçlerini destekleyeceğiz. Ayrıca, yine ajans aracılığıyla bölge için 30 milyon lira bütçeli bir altyapı programını da yürütmeye başlıyoruz. Bu programla turizm, tabi kaynaklar ve tarım sektörlerinin rekabet gücünün artırılmasını hedefliyoruz.

AR-GE DEĞERLENDİRMESİ: Bugün ülkemizde yenilikçilik ve inovasyon kapasitesini gösteren çok önemli bir veri açıklandı. 2019 yılında araştırma ve geliştirme harcamalarının milli gelire oranı yüzde 1,06 olarak gerçekleşti. Son 10 senenin rekoruna imza attık.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/reel-sektore-10-milyon-liralik-yeni-destek

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 423111
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.