/ TEKNOLOJİ

Üretim Çarkları Dönmeye Devam Ediyor

25 Mart 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, son günlerdeki finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin gerçekleriyle örtüşmediğini belirterek, “Güçlü sanayi altyapımızla üretim çarkları tüm hızıyla dönmeye devam ediyor.“ dedi.

 

Bakan Varank, video konferans yöntemiyle katıldığı Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde, Covid-19 salgınının ekonomiye olan etkisine değinerek şunları söyledi:

 

POZİTİF AYRIŞTIK: Küresel ekonominin yüzde 3’ten fazla küçüldüğü bir yılda, uyguladığımız etkin politikalarla dünya genelinden pozitif ayrışmayı başardık. 2020 yılında kaydettiğimiz yüzde 1,8’lik büyüme ile Çin’in ardından G-20 ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranına ulaşan ikinci ülke olduk. Bu başarı, ekonomimizin salgın sonrası dönemdeki potansiyeli için önemli mesajlar barındırıyor. 2020 yılı son çeyreğinde G-20 ülkeleri arasında sanayi üretimini en çok artıran ülke olduk.

 

19 MİLYAR DOLAR KATKI: 2007’den bugüne 22 endüstri bölgesi ilan ettik. Bu endüstri bölgeleri tam kapasite faaliyete geçtiğinde cari dengemize yaklaşık 19 milyar dolar katkı sağlayacak. Özel sektör yatırımlarını özendirmek ve desteklemek için kapsamlı bir teşvik sistemi uyguluyoruz. Teşvik sistemimizde bölgesel kalkınmayı, stratejik sektörler ve ürünlerdeki yatırımları önceliyoruz. 2003’ten bugüne yaklaşık 1,5 trilyon liralık sabit yatırımla 2,8 milyon istihdam öngören 75 binin üzerinde yatırım için teşvik belgesi düzenledik.

 

AR-GE HARCAMALARI: Son 18 yılda destek sistemimizden faydalanan bin 608 Ar-Ge ve tasarım merkezi faaliyete geçti. Uyguladığımız politikalarla Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını 2002-2019 arasında yaklaşık iki kat artırarak yüzde 1,06’ya ulaştırdık. Bu harcamaların yüzde 64’ünü, finansmanın ise yüzde 56’sını doğrudan özel sektör gerçekleştiriyor olması. Aynı dönemde, Ar-Ge yapan insan kaynağımız yaklaşık 4 kat artışla 306 bine ulaştı. Ar-Ge altyapısı ve insan gücüne yaptığımız yatırımlarla, yıllık patent başvuru sayısı da yaklaşık 10 kat artarak 20 bine yaklaştı.

 

ÇARKLAR DÖNÜYOR: Son dönemde birileri bazı idari tasarrufları bahane ederek bir kaos ortamı oluşturma, yatırımcıları tedirgin etme gayreti içinde. Türk ekonomisi bu tür tezviratlara karşı güçlüdür. Son günlerde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin gerçekleriyle örtüşmediğini ifade etmek istiyorum. Güçlü sanayi alt yapımızla üretim çarkları tüm hızıyla dönmeye devam ediyor. Ekonomi alanındaki bakanlıklarımızla tam bir koordinasyon içinde Türkiye’nin rotasını yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta tutmakta kararlıyız.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/uretim-carklari-donmeye-devam-ediyor

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 172344
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.