/ EKONOMİ

POLATLI’YA DEV CAM FABRİKASI

14 Eylül 2021


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 540 bin tonluk hacmiyle Avrupa’nın en büyük düz cam üretim üssü olan Şişecam Polatlı Fabrikası Yeni Üretim Hattı’nın açılışını yaptı. Şişecam’ın 150 ülkeyi aşan ihracatıyla küresel bir oyuncu olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bursa, Kırklareli, Mersin ve Ankara’da üretim yapan firmamız, 1 milyar liralık bu ilave yatırımla düz cam üretim kapasitesini 2 milyon tona çıkarmıştır.” dedi.

 

4 KITADA ÜRETİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şişecam’ın düz cam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi alanlarda 4 kıtada 14 ülkede üretim yaptığını belirterek, firmanın 150 ülkeyi aşan ihracatıyla küresel bir oyuncu olduğunu ifade etti. Erdoğan, yaklaşık 12 bin kişiye istihdam sağlayan Şişecam’ın dünyada cam ev eşyasında ilk üçte, cam ambalaj ve düz camda ilk beşte yer aldığını söyledi.

 

1 MİLYAR LİRALIK İLAVE YATIRIM

Bursa, Kırklareli, Mersin ve Ankara’da üretim yapan Şişecam’ın 1 milyar liralık bu ilave yatırımla düz cam üretim kapasitesini 2 milyon tona çıkardığını kaydeden Erdoğan, “Bu tesis 540 bin tonluk hacmiyle Avrupa'nın en büyük düz cam üretim üssü olmasının yanında 315 insanımıza da ilave istihdam sağlamaktadır.” diye konuştu.

 

AR-GE’YE 124 MİLYON LİRA KAYNAK

Erdoğan, Şişecam'ın bilim, teknoloji ve tasarım merkezinde yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleriyle dinamizmini korumasının takdire şayan olduğunu anlatarak, “Şişecam'ın yaptığı Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 124 milyon lira kaynak aktardık. Firmamız adına bugüne kadar 3 milyar 856 milyon lira tutarında 20 adet teşvik belgesi düzenledik. Şu an içinde bulunduğumuz bu fabrika için iki adet yatırım teşvik belgesi düzenleyerek 751 milyon liralık yatırımın önünü açtık.” şeklinde konuştu.

 

YATIRIMCILARIN YANINDAYIZ

 “Bu ülkede taş üstüne taş koyan, üreten, ihracat yapan, insanımıza istihdam sağlayan her sanayicinin başımızın üstünde yeri vardır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özel sektörü ekonomik büyüme ve kalkınmanın lokomotifi gören bir iktidar olarak bundan sonra da Türkiye’nin potansiyeline inanan, ekonomimize güvenen tüm yatırımcıların yanında durmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ

Türkiye’nin Otomobili’ne de değinen Erdoğan, “Otomotiv sektöründe yaşanan yapısal değişimi, üretim süresi devam eden Türkiye'nin Otomobili ile yakalayacağımıza inanıyoruz. Kendi tasarımımız olan elektrikli aracımızı, 2022 yılının sonunda banttan indirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

 

KOBİ’LERİN DİJİTALLEŞMESİ

Erdoğan, KOBİ’lerin dijitalleşmesi için Türkiye’nin dört bir tarafına dijital dönüşüm merkezleri açacaklarını, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile katma değeri yüksek ürünleri fikir aşamasından pazara çıkarana kadar destekleyeceklerini vurguladı.

 

ULUSAL YAPAY ZEKA STRATEJİSİ

Kısa süre önce açıklanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ne değinen Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimiz ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde oluşturduğumuz bu strateji ile yapay zekaya insan odaklı yaklaşarak önemli bir sıçrama gerçekleştirmek amacındayız. Tüm bu adımları özellikle atarken küresel ekonomi ve üretim paradigmasında yaşanan köklü değişimi de yakından takip ediyoruz.” dedi.

 

ŞİŞECAM’DAN 4 MİLYAR LİRALIK YENİ YATIRIM

Törende yeni yatırım planlarını açıklayan Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, Türkiye’de mimari cam ve otomobil ham camı alanlarında üretim yapacak 2 yeni float hattı yatırımına başlayacaklarını belirterek, “Mimari cam ve otomobil ham camı alanlarında bu yatırım 4 milyar liranın üzerinde olacak.” dedi.

 

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Ankara Valisi Vasip Şahin, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü de katıldı.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/dev-cam-fabrikasi

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 861036
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.