/ TEKNOLOJİ

Sprey Aşıda İnsan Deneyi Başlıyor

30 Mart 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi Açılış Töreninde, aynı firmanın çatısı altında devam eden Türkiye’nin ilk intranazal (sprey aşı) yerli aşı geliştirme çalışmalarına değindi. Preklinik aşamaları başarıyla tamamlanan ilk intranazal yerli aşı adayı için çok kısa bir süre sonra Faz-1 insan denemelerine başlanacağını belirten Varank, "TİTCK’nın onayı bekleniyor. Tüm klinik aşamaların hızlıca başarıyla tamamlanmasından sonra bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz.” dedi.

 

Bakan Varank, İvedik Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Nanografi Firması Grafen Seri Üretim Tesisi’nin açılış törenine katıldı. Covid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen aşı çalışmalarına ilişkin bilgi veren Varank, şunları kaydetti:

 

SPREY AŞI: Nano teknoloji alanında başarılı çalışmalar yapan firma, pandemi döneminde aşı alanında da çalışmaya başladı. Nanografi çatısı altında faaliyet gösteren bilim insanları, klasik aşılardan farklı olarak burundan sprey olarak uygulanacak yenilikçi bir aşı türü geliştiriyorlar. ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitelerinin altyapı, bilimsel beceri ve akademik tecrübelerinin katkılarıyla Türkiye’nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bu aşı mRNA ve inaktif aşı teknolojisinden farklı olarak protein temelli olarak tasarlandı.

 

VİRÜS İLE ETKİN MÜCADELE: Burundan uygulanan aşı, virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüs ile daha etkin mücadele edeceği öngörülüyor. Bu aşı türü, mutasyon durumunda çok hızlı bir şekilde yeniden modelleme ve salgının olası ilerleyen seyirlerinde elimizi güçlendirme potansiyeline sahip. Preklinik aşamaları başarıyla tamamlanan ilk intranazal yerli aşı adayımız için çok kısa bir süre sonra Faz-1 insan denemelerine başlanacak. TİTCK’nın onayı bekleniyor. Tüm klinik aşamaların hızlıca başarıyla tamamlanmasından sonra bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/intranazal-asi-faz1-asamasinda

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 287544
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.