/ GÜNDEM

Macaristan İle Türkiye Arasında Bir İlk

08 Şubat 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, medikal sektöründe Macaristan’ın Türkiye’deki ilk yatırımının gerçekleştirileceğini belirterek, “Medicor firması, ürettiği ürünleri Türkiye’nin yanı sıra Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de ihraç ederek ülkemiz için önemli bir katma değer oluşturacak. Bu yatırımı, rakamsal değeri küçük gibi gözükse de çok büyük potansiyel taşıyan Türk-Macar ekonomik ve ticari iş birliğinin dönüm noktalarından biri olarak görüyorum.” dedi.

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye ve Macaristan’ın salgına karşı mücadelede etkin önlemler aldığını vurgulayarak, “Bu zorlu zamanda çok iyi bir dayanışma sınavı verdik ve her iki ülke olarak, bizden daha zor durumda olanlara yardım eli uzattık.” ifadelerini kullandı.

“SOMUT YANSIMASI”

Bakan Varank ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto başkanlığındaki iki ülke heyeti, Bakanlıkta bir araya geldi. İki bakan, basına kapalı gerçekleştirilen heyetler arası görüşmenin ardından Macaristan’ın Türkiye’ye yapacağı doğrudan yatırıma ilişkin açıklama yaptı. Bakan Varank, medikal sektöründe Macaristan’ın Türkiye’deki ilk yatırımını gerçekleştirecek Medicor şirketine teşekkür ederek, “Bu yatırımın, Macar dostlarımızın ülkemizin ekonomik potansiyeline ve siyasi istikrarına duyduğu güveninin somut bir yansıması olduğunu ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

MACARİSTAN İLE TİCARET HACMİ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünyada zirve yaptığı, ülke ekonomilerinin büyük oranda küçüldüğü bir dönemde böyle bir yatırım için adım atılmış olmasının, iki ülkenin ekonomik ve ticari iş birliğinin geldiği noktayı gösterdiğini vurgulayan Varank, Macaristan hükümeti ile geliştirilen yakın iş birliği sayesinde 2001’de 356 milyon dolar olan ticaret hacminin bugün yaklaşık 3 milyar dolar seviyesine yükseldiğini bildirdi.

MEDİKAL SANAYİDE İŞ BİRLİĞİ

Varank, geçen yıl Bakan Szijjarto ile yapılan görüşmede medikal sanayi sektöründe iş birliğinin artırılması konusunda mutabık kaldıklarını ve kasım ayında Türk-Macar Medikal Sanayi Stratejik İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı'nın gerçekleştirildiğini anımsattı. Söz konusu toplantıya katılan ve Türkiye’nin potansiyelini yerinde gören Medicor firmasının yatırım için Türkiye'ye geldiğini dile getiren Varank, “İnşallah 2022'de üretimin başladığına da birlikte şahitlik ederiz. Şimdiden değerli dostum Szijjarto’yu fabrikanın açılışını da birlikte yapmak için ülkemize davet ediyorum.” dedi.

DÖNÜM NOKTASI

Varank, Medicor firmasının yatırımını tamamlandığında Macaristan’daki üretiminin bir kısmını Türkiye’ye taşımayı planladığı bilgisini vererek, “Medicor firması, ürettiği ürünleri Türkiye’nin yanı sıra Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de ihraç ederek ülkemiz için önemli bir katma değer oluşturacak. Ben bu yatırımı, rakamsal değeri küçük gibi gözükse de çok büyük potansiyel taşıyan Türk-Macar ekonomik ve ticari iş birliğinin dönüm noktalarından biri olarak görüyorum.” ifadelerini kullandı.

“5. BÖLGE TEŞVİKLERİNDEN YARARLANACAK”

Yatırımın organize sanayi bölgesinde (OSB) yapılacak olmasının da kendileri için mutluluk vesilesi olduğunu söyleyen Varank, Medicor'un Ankara’da yapacağı yatırımın, medikal sanayi gibi öncelikli bir sektörde olduğu için 5'inci Bölge teşviklerinden faydalanacağını bildirdi. Yatırımın yapılacağı Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan 305 sanayi parselinin tamamının yatırımcılara tahsis edildiğini ve 91 firmanın üretimlerine başladığını ifade eden Varank, diğer parsellerdeki fabrika projelerinin devam ettiğini, üretime geçen parsellerde yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiğini dile getirdi.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Türkiye ve AB ilişkilerinin geçen yıl zor bir dönemden geçtiğini, 2021'e ise daha pozitif başladığını belirten Varank, “Kovid-19 salgını, ülkelerin birlikte çalışması gerektiğini tekrar ortaya koydu. Türkiye ve AB iş birliğinin Avrupa’nın da menfaatine olduğu bir kez daha tescillendi. Bu nedenle özellikle aralık ayı AB Liderler Zirvesi’ndeki yapıcı tutumu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tavrın mart ayındaki zirvede de devam edeceğini umuyoruz. Türkiye, AB ile iş birliğini derinleştirmek için her zamankinden daha hazırlıklı ve kararlıdır. Biz 2021 yılının Türkiye-AB ilişkilerinde güvenin tazelendiği bir yıl olmasını temenni ediyoruz ancak Türkiye'nin bölgesindeki ulusal menfaatleri ve kırmızı çizgileri var. Bundan sonraki süreçte AB'nin, Türkiye'nin hassasiyetlerini gözeterek, bölgede barış ve huzurun sağlanması ve ticari ilişkilerin güçlenmesi için iş birliğine ve diyaloga daha fazla önem vermesi gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.

SZIJJARTO: “TÜRK DOSTLARIMIZDAN BÜYÜK YARDIM ALDIK”

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye’den maske üretiminde gerekli tekstil hammaddesinin yanı sıra sağlıkçılar için koruyucu elbise satın alabildiklerini aktararak, bunun sürmesine ilişkin temennisini dile getirdi.

Szijjarto, Türkiye ve Macaristan’ın salgına karşı mücadelede etkin önlemler aldığını vurgulayarak, “Bu zorlu zamanda çok iyi bir dayanışma sınavı verdik ve her iki ülke olarak, bizden daha zor durumda olanlara yardım eli uzattık.” diye konuştu.

İki ülkenin stratejik iş birliği düzeyindeki ilişkisine dikkati çeken Szijjarto, “Karşılıklı saygı, medeni diyalog ve müttefiklik iş birliği çerçevesinde çalışıyoruz. Türkiye ile ilişkilerimize çok büyük önem atfediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/macaristan-ile-turkiye-arasinda-bir-ilk

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 948512
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.