/ TEKNOLOJİ

Stajyer Araştırmacı Burs Programı’nın (STAR) sonuçları

09 Ocak 2021

TÜBİTAK tarafından lisans öğrencilerinin Ar-Ge kültürü kazanmaları, araştıhrma ekosistemine ilk adımı atmaları ve araştırma yapmaya teşvik edilmeleri amacıyla başlatılan Stajyer Araştırmacı Burs Programı’nın (STAR) sonuçları belli oldu. Geleceğin STAR’larını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıkladı.

ARAŞTIRMA EKOSİSTEMİNE GENÇ BİLİM İNSANLARIMIZ

Sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Bakan Varank, “Stajyer Araştırmacı Burs Programı STAR'ın sonuçları belli oldu! 145 farklı üniversiteden, 1359 farklı projede yer almak üzere 1500 lisans öğrencimizi destekleyeceğiz. Araştırma ekosistemine katkı sağlayacak gençlerimize başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜM PROJELER KAPSAMDA

Varank, ayrıca yaptığı açıklamada, STAR programını ilk kez COVID-19 Türkiye Platformu projeleri için başlattıklarını anımsatarak, “Son çağrısına Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla çıktığımız bu program sayesinde özellikle lisans düzeyindeki genç öğrencilerimizin heyecanları, STAR’ı yaygınlaştırmamızın önünü açtı. Sadece lisans öğrencileri için tüm TÜBİTAK destekli projelere bu imkanı getirdik.” dedi.

YOĞUN İLGİ

Covid-19 ile mücadele doğrultusunda geçen yıl çağrıya çıktıklarını kaydeden Varank, “Kamu destekli Ar-Ge projelerinde çalışmak isteyen öğrenci ve araştırmacılarımız bu programımıza yoğun ilgi göstermişti. Çağrımızı kısa sürede sonuçlandırdık. Genişletilmiş yeni programın sonuçlarını da yılın ilk günlerinde açıklamış oluyoruz.” dedi.

TEORİ İLE PRATİK BİRLEŞECEK

Varank, STAR Programı ile gençlerin eğitim aldıkları alanlarda en başından saha tecrübesi edineceklerini vurgulayarak “Teoriyle pratiği birleştirebilecekler. STAR programımız ile lisans öğrencilerimizi yenilikçiliğe, üretime, Ar-Ge çalışmalarına ve bilim insanı olmaya yönlendirmiş olacağız. Bir ürün ortaya çıkarma, mühendislik, problem çözme ve entelektüel becerilerini geliştirebilme imkânı bulabilecekler. Özetle bu genç arkadaşlarımız, Milli Teknoloji Hamlemize önemli katkı sağlayacak. Programın gençlerimize ve ülkemize hayırlar getirmesi diliyorum.” diye konuştu.

DAVET MEKTUBU GEREKLİ

STAR Programı; fen, mühendislik, sağlık, sosyal gibi TÜBİTAK destekli tüm programlarda yer almak isteyen lisans öğrencilere yönelik olarak kurgulandı. Program kapsamında öğrenciler halen yürürlükte olan TÜBİTAK destekli bir projede yer almak için başvuru yapıyor. Ön koşul olarak da öğrencinin üniversite başarısının yanında ilgili proje yürütücüsü hocadan davet mektubu alması gerekiyor.

12 BİN 709 BAŞVURU

STAR Programına başvurular 2-30 Kasım 2020 tarihleri arasında alındı. Proje yürütücülerinin ve lisans öğrencilerine yönelik çağrıya 12 bin 709 öğrenci başvuru yaptı. Yapılan bilimsel değerlendirmelerin ardından programa kabul edilen öğrenciler belirlendi.

ODTÜ İLK SIRADA

Program kapsamında desteklenecek bin 500 öğrenciye bakıldığında 147 öğrenciyle ODTÜ ilk sırada yer alırken onu İstanbul Teknik Üniversitesi (108) ile Hacettepe Üniversitesi (72) takip etti. Fen, mühendislik, sağlık ve sosyal alanlarında 134 bölümden öğrenci STAR bursiyeri oldu. En çok Elektrik ve Elektronik Mühendisliği (143) öğrencilerinin kabul edildiği programda, bu bölümü Moleküler Biyoloji ve Genetik (132) ile Tıp (126) izledi.

750 TL BURS

145 üniversiteden 793’ü kadın (Yüzde 53), 707’si erkek olmak üzere toplam bin 500 STAR bursiyeri, aylık 750 TL burs alacak.

Öğrenciler, program sonuçlarını star.tubitak.gov.tr  adresinden öğrenebilecek.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/gelecegin-starlari-belli-oldu

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 753279
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.