/ SAĞLIK

AŞI PROJESİ'nde Dünyada Üçüncü Ülkeyiz

28 Ocak 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu ile adeta bir bilim seferberliği başlattıklarını belirterek, “Bu platformlardaki 436 araştırmacımız, aşı ve ilaç geliştirme odaklı 17 proje yürütüyorlar. Şu anda üç yenilikçi aşı adayımız faz çalışmalarına başlama arifesindedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin'den sonra Covid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten üçüncü ülke durumundayız. Kendi aşısını tasarlayan, geliştiren ve üreten bir ülke olarak uzun yıllardır ihmal edilmiş bu alanda, uluslararası arenada önde gelen bir oyuncu konumuna geleceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2020 Bilim Ödülleri Töreni”ne katıldı. Konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl TÜBİTAK ödüllerinde 18, TÜBA ödüllerinde ise 43 bilim insanına takdirlerini ifade ettiklerini bildirdi. Bilim ve teknoloji alanında yaptıkları özverili çalışmalarla 2020 yılında ödül almaya hak kazanan bilim insanlarını tebrik eden Erdoğan, bu bilim insanlarının başarılarının diğer bilim insanlarını da teşvik edeceğine inandığını söyledi.

İLİM VE İRFAN

Bilim insanlarına Türkiye'ye yaptıkları katkılar için şükranlarını sunan Erdoğan, “Türkiye son 18 yılda ortaya koyduğu başarıları, ilim ve irfan medeniyetine sahip çıkmasına borçludur. Bu başarının en önemli mimarları çocuklarının eğitim ve öğretiminin üzerine titreyen anne babalar ile gecesini gündüzüne katarak milleti ve insanlık için katma değer üreten bilim insanlarıdır. Sizlerin ortaya koyduğu her yeni çalışma bilim dünyasında Türkiye'nin varlığını, bunun yanında kadim medeniyetimizin gücünü ifade ediyor. Keşfetmeye, araştırmaya, üretmeye devam eden her bilim insanımızın yanında olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

ROL MODEL

Bilim insanlarını, çocuklara rol modelleri olarak gösterdiklerini dile getiren Erdoğan, düzenledikleri araştırma projesi yarışmaları, ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarıyla çocukları bilim insanı olma ve girişimcilik konusunda geleceğe hazırladıklarını belirtti.

ÇIĞIR AÇICI ÇALIŞMALAR

Yeni Stajyer Araştırmacı Programıyla 1500 lisans öğrencisini AR-GE ve yenilik süreçlerine dahil ettiklerini vurgulayan Erdoğan, TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı ile de bugüne kadar 1162 doktora öğrencisini yetiştirdiklerini aktardı. TÜBA’nın genç bilim insanlarına yönelik ödüllerini de çok önemli gördüğünü söyleyen Erdoğan, “Üstün yetenekli genç bilim insanlarının ödüllendirilmesi, gelecekteki çığır açıcı çalışmalara kapı açacaktır.” dedi.

17 PROJE

Dünyanın koronavirüs salgını ile boğuştuğu bir dönemde Türk bilim insanlarının sağlık alanında da elde ettikleri gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini belirten Erdoğan, “Salgın henüz ülkemiz sınırlarına dayanmadan kurduğumuz TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu ile adeta bir bilim seferberliği başlattık. Bu platformlardaki 436 araştırmacımız, aşı ve ilaç geliştirme odaklı 17 proje yürütüyorlar.” bilgisini verdi.

YERLİ AŞI

Şu anda üç yenilikçi aşı adayının faz çalışmalarına başlama arifesinde olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Hocalarımızın çalışması, kendi kategorilerinde dünyada klinik aşamaya geçen üçüncü aşı adayı olma potansiyeline sahiptir. Mevcut inaktif aşılardan daha etkin olma potansiyeline sahip bir aşımız ile ikinci nesil bir aşımızın çalışmaları da hızla devam ediyor. Yenilikçi aşı adaylarının yerli ve milli üretimi konusunda özel sektör kuruluşlarımızı seferber ettik. Üretim onayı almış firmalarımız, yenilikçi yerli aşılarımızın üretim süreçlerine dahil oldular. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin'den sonra Kovid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten üçüncü ülke durumundayız. Bu alana yaptığımız yatırımlar sadece salgın dönemi ile sınırlı da değildir. İnşallah kendi aşısını tasarlayan, geliştiren ve üreten bir ülke olarak uzun yıllardır ihmal edilmiş bu alanda, uluslararası arenada önde gelen bir oyuncu konumuna geleceğiz.” diye konuştu.

DÜNYA BİLİM FORUMU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, medeniyet coğrafyasının büyüklüğünün, en önemli güçleri olduğuna işaret ederek, bu gücü değerlendirebilmek için öncelikle eldeki potansiyelin kullanılabilir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin 2025 yılında Dünya Bilim Forumu’na ev sahipliği yapmaya talip olduğunu anlatan Erdoğan, “Diğer yandan Türkiye'yi, kendi vatandaşlarımız yanında dünyadaki tüm bilim insanları için de bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

“100 ARAŞTIRMACIYI ÜLKEMİZE KAZANDIRACAĞIZ”

Özellikle Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı vasıtasıyla 21 farklı ülkeden, 127 üst düzey araştırmacının çalışmalarını Türkiye'ye taşıdığını belirten Erdoğan, “Bu yıl içerisinde yeni bir çağrı daha açarak alanının en iyisi en az 100 araştırmacıyı da ülkemize kazandıracağız. Sahip olduğumuz sinerji ve potansiyelin bizleri en kısa sürede hedeflerimize ulaştıracağına yürekten inanıyorum.” şeklinde konuştu.

“BİLİM VE TEKNOLOJİ ÖNCÜLÜĞÜNDE”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, son yıllarda yaşanılan bölgesel istikrarsızlıklar ve etkileri süren küresel salgının, teknolojik bağımsızlığın ne kadar elzem olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunun altını çizerek, “Salgın sürecinde Türkiye, bilim ve teknolojinin öncülüğünde kendi kendine yetebilmenin en güzel örneklerini verdi. Tüm dünyanın peşinden koştuğu solunum cihazlarını Türk mühendisler rekor bir sürede üretti. Yerli aşı ve ilaç çalışmalarını neticeye taşımak için bilim insanlarımız büyük bir özveriyle seferber olmuş durumda. Dünyanın dört bir yanından araştırmacılarımıza iş birliği teklifleri geliyor.” dedi.

KÜRESEL BAŞARILAR

Teknoloji alanında birçok Türk girişiminin, küresel manada önemli başarılara imza attığına dikkati çeken Varank, “Bu tablonun arkasında son 19 yılda bilime ve teknolojiye yapılan yatırımlar var. Teknoloji geliştirme bölgelerinden üniversite alt yapılarına, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinden etkin teşvik ve destek mekanizmalarına kadar birçok imkan, bilimin ve bilim insanlarımızın emrinde.” diye konuştu.

“BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA KATKI SUNACAĞIZ”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bilimin ülkeler arası hesaplaşmaların ve acımasız rekabetin bir aracı olarak kullanıldığına dikkati çekerek, “Ülkemizin son dönemde uygulamaya çalıştığı milli ve yerli üretim kapasitemizi artırma çabaları, stratejik alanlara yapılan özel teşvikler gelecek nesillerimizin bağımsızlığı için önemli yatırımlardır. TÜBA olarak bizler insanlığın huzur ve refahını yükseltecek, ülkemizin uluslararası alanda rekabet gücünü artıracak, daha sağlıklı ve güvenli bir toplum için, ulusal bağımsızlığımıza bilimsel çalışmalar ile katkı sunmaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.

“ÇÖZÜM ORTAĞI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Avrupa Komisyonun 2020 yılı Türkiye Raporu’nda, Türkiye'nin bilim ve araştırma faslı hazırlıklarının çok ileri olduğunun belirtildiğini aktaran Mandal, “Artık teknolojiyi takip eden değil takip edilen bir ülke konumuna geldik. 57 yıldır olduğu gibi gelecek yıllarda da bilim insanları, üniversiteler, öğrenciler, gençler, araştırmacılar ve özel sektör için en önemli ve güvenilir çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konuşmasının ardından Bakan Varank tarafından TÜBİTAK ve TÜBA adına günün anısına hediye takdim edildi.

Bakan Varank, Türkiye’nin ilk milli mikroişlemcisi “Çakıl” ile TÜBA Türk İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesi kapsamında 2020'de yayımlanan 5 eseri Erdoğan’a sundu.

 Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/asi-projesi-yuruten-ucuncu-ulkeyiz

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 931839
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.