/ GÜNDEM

9 Adet Engelli Gündüz Yaşam Merkezinin Bu Yıl Faaliyete Geçecek

15 Eylül 2021

Bakan Yanık, Gündüz Yaşam Merkezlerinin engelli bireylerin öncelikli olarak aileleri yanında yaşamını sürdürmesi esası çerçevesinde önemli bir işleve sahip olduğunu belirterek, “Temel amacımız, engelli birey bulunan ailelerin bütünlüğünü korurken, engellilerin de sosyal hayata daha aktif katılmasıdır” dedi.

Gündüz Yaşam Merkezlerinin, 2018 yılından itibaren ülke genelinde yaygınlaştırıldığını hatırlatan Bakan Yanık, “Bu yıl itibarıyla 76 ilde toplam 127 Gündüz Yaşam Merkezimizle gündüz bakım hizmeti veriyoruz. Ayrıca Antalya, Aydın, Adana, Bursa, Mersin, Kars, Yalova ve İstanbul’da 2 tane olmak üzere toplam 9 adet Engelli Gündüz Yaşam Merkezinin bu yıl içerisinde faaliyete geçmesi için çalışmalarımız sürüyor. Gündüz Yaşam Merkezleri modelini yaygınlaştırmaya devam ediyoruz” diye konuştu.  

“Engelliler çeşitli aktivitelerle günlük yaşam programlarından faydalanıyor”

Bakan Yanık, Gündüz Yaşam Merkezlerindeki engellilerin engel gruplarına ve yaş gruplarına göre oluşturulan etkinlik salonlarında merkezde görevli usta öğreticiler, mesleki personel ve sağlık personelinin refakatinde çeşitli aktivitelerle günlük yaşam programlarından faydalandığını söyledi. Yanık, bunun yanında engellilerin, tarımsal rehabilitasyon, iş uğraşı atölyeleri, müzik atölyesi, resim atölyesi çalışmaları ile sportif faaliyetler, tiyatro, müzik, halk oyunları, drama, ebru ve benzeri aktiviteler ile fiziksel rehabilitasyon amacıyla hidroterapi imkanlarından yararlandırıldığını ifade etti.

Gündüz Bakım Hizmeti Nedir?

Gündüz Bakım Hizmeti; engelli bireylerin, yaşam kalitesinin artırılması ve sosyal hayata aktif katılımlarına katkı sağlanması amacıyla hayata geçirildi. Ülke genelinde faaliyet gösteren 127 Gündüz Yaşam Merkezinde, zihinsel, bedensel engelliler, otizmli bireyler olmak üzere ilin ihtiyaçları kapsamında farklı engel gruplarına gündüz bakım hizmeti veriliyor. Gündüz bakım hizmeti kapsamında; engelli bireyler Gündüz Yaşam Merkezlerinden haftada 40 saate kadar yararlanabiliyor. Gündüz Bakım Merkezlerinde, öz bakım becerilerinin kazandırılması, müzik, resim, el sanatları gibi uygulamalar yapılıyor. Merkezlerde yürütülen hizmetlerle engelli bireylerin zihinsel ve duyusal olarak desteklenerek günlük yaşam becerilerinin korunması ve engelliliğin sebep olduğu olumsuz etkilerin azaltılması amaçlanıyor. Aynı zamanda engelli ailelerine yönelik danışmanlık, rehberlik hizmetleri ile dayanışma ve bilgilendirme çalışmaları da yürütülüyor. Gündüz Yaşam Merkezlerinde geçici yatılı bakım hizmeti sağlanmıyor.

Kaynak:https://www.aile.gov.tr/haberler/bakanimiz-yanik-9-adet-engelli-gunduz-yasam-merkezinin-bu-yil-faaliyete-gecmesi-icin-calismalari-baslattik/

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 814818
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.