/ EKONOMİ

Üçüncü Çeyrekte Güçlü Bir Ekonomik Büyüme Göstereceğiz

06 Kasım 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin salgınla mücadelede pek çok ülkeden pozitif ayrıştığını kaydederek, “Sanayide siparişler, kapasite kullanımı, yatırımlar ve ihracat artıyor. Yılın üçüncü çeyreğinde güçlü bir ekonomik büyüme göstereceğiz. Kasım, aralık aylarında da bu performansın devamının gelmesini bekliyoruz.” dedi.

Bakan Varank, 95 milyon avroluk yatırımla hayata geçirilen Mav Elyaf Fabrikası’nda, salgınla birlikte stratejik hale gelen maske, tulum, önlük gibi ürünlerde kullanılan Non-woven kumaşının üretileceğini kaydetti.

İHRACAT POTANSİYELİNE KATKI

Bakan Varank, Tekirdağ’da Mav Elyaf Fabrikası’nın açılış törenine katıldı. Buradaki konuşmasında, açılan her yeni fabrikanın bulunduğu yerin istihdam ve ihracat potansiyeline sunduğu katkının yanında, aslında Türkiye’nin sanayi altyapısını da beslediğini belirten Varank, “Dünya ekonomisi salgınla ivme kaybederken Türkiye vizyoner projeler ve yeni yatırımlarla bu süreçte emsallerinden ayrıştı.” diye konuştu.

1 MİLYAR LİRALIK SABİT YATIRIM

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programının, makine sektöründeki 10 projesine destek vermeye başladıklarını anlatan Varank, “Bu sayede makine alanında dışa bağımlılığımızı azaltacak yaklaşık 1 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık.” şeklinde konuştu.

140 KİŞİLİK İSTİHDAM

Bakan Varank, Mav Elyaf Fabrikası için 95 milyon avroluk yatırım yapıldığını ve şu anda 140 kişinin istihdam edildiğini dile getirdi. Fabrikada yılda 36 bin ton Non-woven kumaş üretileceği bilgisini veren Varank, “Bu kumaşlar; maske, tulum, önlük, bebek bezi ve hasta bezi gibi ürünlerin temel girdisi. Yani salgınla birlikte stratejik hale gelmiş temel bir üründen bahsediyoruz. Sadece bu fabrikamız, 56 ülkeye ulaşıp, yılda 35 milyon dolar ihracat yapmayı hedefliyor. Türkiye; Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya'da, non-woven kumaş üretiminde önemli bir merkez olma yolunda hızla ilerliyor.” dedi. 

 

“POZİTİF AYRIŞTIK”

Türkiye'nin salgınla mücadelede pek çok ülkeden pozitif ayrıştığını anlatan Varank, “Oldukça zorlu geçen nisan ayının ardından, hızlı bir toparlanma sürecine girdik. Reel sektör, her türlü şoka karşı dayanıklılığını gösterdi, yüz akımız oldu. Halihazırda büyümenin öncü göstergeleri gayet olumlu bir seyre sahip. Organize sanayi bölgelerimizdeki elektrik tüketimi, eylül ekim aylarında, salgının tüm yaralarını sardı.” diye konuştu.

“GÜÇLÜ EKONOMİK BÜYÜME GÖSTERECEĞİZ”

Varank, üretim çarklarının, marta, salgın öncesi döneme göre bile daha hızlı döndüğünü söyleyerek, “Sanayide siparişler, kapasite kullanımı, yatırımlar ve ihracat artıyor. Yılın üçüncü çeyreğinde güçlü bir ekonomik büyüme göstereceğiz. İnşallah kasım, aralık aylarında da bu performansın devamının gelmesini bekliyoruz..” ifadelerini kullandı.

SANAYİ ATIKLARI ARITILACAK

Varank, Ergene 1, Ergene 2 ve Çorlu OSB'lerine yaklaşık 14 milyon lira aktardıklarını kaydederek, “Ayrıca Ergene Havzası'ndaki Derin Deniz Deşarjı ile Kolektör Hattı'na da 16,5 milyon lira verdik. Sanayicimiz artık çevreyi kirletmesin, buradaki sanayi atıkları sağlıklı şekilde arıtıldıktan sonra denize deşarj edilsin diye tüm bu yatırımları yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde de gerekli işlemleri başlatacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız geldiğinde özellikle kara boru hattından ilk arıtılmış suların Marmara Denizi’nin derinlerine deşarj edilmesini başlatmak istiyoruz. Bu da Trakya'mızda önemli bir temizlik sağlayacak.” dedi.

 

“YATIRIM İŞTAHINIZ ÇOK GÜÇLÜ”

Tekirdağ'da sanayi sicil kayıtlarına göre 2 bin 857 işletme olduğunu, kentin Türkiye'de en fazla sanayiciye sahip 12. il olduğunu vurgulayan Varank, "Ekim ayı ihracat rakamlarına da baktım. 101 milyon dolarlık ihracatla, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8'lik bir ihracat artışı gerçekleştirdiğini görebiliyoruz. Ayrıca yatırım iştahınız da çok güçlü. İlk 9 ayda özel sektörün Tekirdağ'daki 5 milyar liralık yatırımına teşvik vermişiz. Tekirdağ'ın potansiyelini ileri taşıyacak projelere de hız vereceğiz." dedi. 

ÇERKEZKÖY OSB’YE DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZİ

Varank, Kalkınma Ajansı aracılığıyla Çerkezköy OSB'ye bir dijital dönüşüm merkezi kuracaklarını dile getirdi. Bu merkezin hem sanayicilere danışmanlık hizmeti vereceğini hem de OSB'deki meslek lisesinin müfredatına katkı sunacağını anlatan Varank, ilk aşamada 100 firmanın dijital dönüşüm seviyesinin test edileceğini ifade etti. 

20 BİN KİŞİYE EĞİTİM

Varank, orta vadeli hedeflerinin ise burada 20 bin kişiye eğitim verilmesi olduğunun altını çizerek, “6 milyon liralık bu yatırımın 2021'in ilk yarısında faaliyete geçmesini planlıyoruz. KOBİ'lerin enerji verimliğini güçlendirecek bir projemiz de olacak. Bu kapsamda önümüzdeki 3 yıllık süreçte, Trakya Bölgesi'ndeki 350 KOBİ'nin enerji verimliliğini iyileştirip, rekabetçiliklerini artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

 

13 MİLYON LİRALIK KAYNAK

Gençlerin ve kadınların istihdama katılımını çok önemsediklerine dikkati çeken Bakan Varank, “Bu sene başlattığımız Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı'yla 13 milyon liralık bir kaynağı bölgeye aktarıyoruz. Seracılık ve kırsal kalkınma projelerinde kullanılacak bu kaynak 365 dezavantajlı kadın ve gencimizin istihdamına vesile olacak.” ifadelerini kullandı.
Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, kurum olarak her zaman en üst kaliteye odaklandıklarını belirterek, “Ülkemizin sağlamış olduğu altyapı, yatırım destekleri, sanayi ve ihracatın önünü açacak uygulama ve destekler başarıyı beraberinde getiriyor.” diye konuştu.

Açılış törenine Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Ahmet Uzer, Abdullah Nejat Koçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu da katıldı.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/ucuncu-ceyrekte-guclu-bir-ekonomik-buyume-gosterecegiz

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 113044
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.