/ TEKNOLOJİ

Dünyanın İlk %100 Biyodizel Jeneratörü

21 Şubat 2021

Dünyanın tamamen biyodizel ile çalışan ilk jeneratörü, prototip olarak Türkiye’de üretildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, prototipin üretildiği Arken Jeneratör’ü ziyaret etti. Buradaki incelemeler sırasında yetkililerin kendisine biyodizel jeneratörle ilgili müjde verdiğini ifade eden Bakan Varank, “Dünyanın ilk tamamen biyodizel yakıtlı jeneratörlerini prototip olarak üretmişler. Bunu da özellikle çevreci kaygıları olan sektörlere satmayı planlıyorlar.” dedi.

 

Varank, Türkiye’nin önemli bir üretim ülkesi olduğunun altını çizerek “Muhalefetin sıkça eleştirisi var. Diyorlar ki; ‘Türkiye’de üretim mi var, Türkiye’de fabrika mı var?’ Ama onların kafası geçmişte kalmış. Sadece devletin fabrika yaptığı zamanlarda kalmışlar.” diye konuştu.

 

Bakan Varank, Arken Jeneratör’ün İstanbul’daki fabrikasını ziyaret etti. Ziyarette Yönetim Kurulu Başkanı Alaatdin Birkan Yüksel, yürüttükleri çalışmalar ve şirketin geleceğe dönük planları hakkında Bakan Varank’a bilgi verdi.

 

Fabrikadaki incelemenin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Varank şunları kaydetti:

 

SOSYAL MEDYADAN ULAŞTILAR: Geçen gün bir sosyal medya paylaşımı yaptım. Sık sık ülkemizdeki üretim tesislerini, fabrikaları, yeni girişimleri ziyaret ediyorum. Buradaki arkadaşlarımız da bana sosyal medyadan ulaştı. Sayın bakanım, ‘Bizi de ziyaret edebilir misiniz?’ dediler. Ben de geldim.

 

72 ÜLKEYE İHRACAT: 3 İTÜ’lü elektrik mühendisinin kurduğu bir girişim diyebileceğimiz bir jeneratör fabrikasını ziyaret ediyoruz. Arkadaşlarımızın gayretinden, gösterdikleri çabadan etkilendim. Arken Jeneratör kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen 3 kişi başlayıp şu anda 300 kişiyi istihdam eden önemli bir marka haline gelmiş. Cirolarının yüzde 50’sini ihracattan elde ediyorlar. 72 ülkeye Türkiye’den elektrik jeneratörü satan bir firma.

 

TERZİ USULÜ ÇALIŞIYORLAR: Jeneratör sektörü günden güne değişiyor. Sadece dizel, benzinli motorlara dayalı jeneratörlerin yanı sıra hibrit çözümler var. Güneş enerjisine dayalı çözümler var. Arken’in en güçlü yanlarından bir tanesi ‘terzi usulü’ diyebileceğimiz projeye özel, spesifik işler yapabilmeleri. Geleceğe dönük projelerimizde nasıl kendilerinden faydalanabiliriz bunları konuştuk.

 

BİYODİZEL MÜJDESİ: Bize bir de müjde verdiler. Dünyanın ilk tamamen biyodizel yakıtlı jeneratörlerini prototip olarak üretmişler. Bunu da özellikle çevreci kaygıları olan sektörlere satmayı planlıyorlar.

 

İNŞALLAH 172 ÜLKEDE GÖRÜRÜZ: Türkiye, önemli bir üretim ülkesi. Genç beyinlerimizin, girişimcilerimizin gayretleriyle ülkemizin ekonomisi günden güne büyüyor, gelişiyor. Burada da 3 İTÜ’lü girişimcinin kurduğu bir girişimin nasıl büyük bir marka haline geldiğini, fabrikaya dönüştüğünü görmüş olduk. Burada gördüklerimden gerçekten memnun oldum. Arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum. İnşallah, Arken markasını dünyanın 72 değil 172 ülkesinde görürüz, cirolarının daha fazlasını ihracattan elde ederler.

 

BELKİ KUZEY KORE: Türkiye’nin her tarafını gezerek girişimcilerimizi, üreticilerimizi ziyaret etmeye devam edeceğiz. Bunu bir sebepten dolayı daha yapıyoruz. Muhalefetin sıkça eleştirisi var. Diyorlar ki; ‘Türkiye’de üretim mi var, Türkiye’de fabrika mı var?’ Ama onların kafası geçmişte kalmış. Sadece devletin fabrika yaptığı zamanlarda kalmışlar. Dünyada kendisi fabrika kuran bir ülke kalmadı. Belki Kuzey Kore falan vardır ama dünyanın hiçbir G20 ülkesi artık devlet olarak fabrika yapmıyor. Özel sektörü, müteşebbisleri destekliyor. Onlar da bu dinamizmle ülke ekonomisine çok daha fazla katma değer sağlıyorlar.

 

BİYODİZEL JENERATÖRÜN PROTOTİPİNİ YAPTIK

Arken Jeneratör Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel de şunları söyledi: Vatanımıza, milletimize nasıl bir değer üretebiliriz düşüncesiyle yola çıktık. Standart jeneratörlerimizi üretirken bunlarla ilgili otomasyon, senkron gibi noktalarda da mühendislerimiz çalışıyor. Yüzde 100 biyodizel ile çalışan jeneratörümüzün prototipini yaptık. Hibrit solar sistemlerle ilgileniyoruz.

 

20 MİLYON DOLARLIK CİRO

Arken Jeneratör, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği mezunu Alaadtin Birkan Yüksel, Recep Aşırok ve Kemal Teryaki tarafından 2012’de İstanbul’da kuruldu. Yüzde 100 Türk sermayeli şirket, 300 personeliyle dizel ve benzinin yanı sıra biyodizel, hibrit ve güneş enerjili sistemler üzerinde de çalışmalar yürütüyor. 2020’de 20 milyon dolarlık ciro yapan şirket, bu cironun yarısını ihracattan elde etti.

 

YÜZDE 100 BİYODİZEL İLE ÇALIŞIYOR

Arken Jeneratör’ün prototipini ürettiği biyodizel jeneratör, hayvansal ve bitkisel atıklardan oluşan dizelin geri dönüşüm olarak kullanılması prensibine dayanıyor. Yüzde 100 biyodizel ile çalışır hale getirilen jeneratörün patentini de alan Arken Jeneratör, orta vadede prototipini ticarileştirmeyi planlıyor.

Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/dunyanin-ilk-100-biyodizel-jeneratoru

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 390683
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.