/ EĞİTİM

Meslek Liseleri Yurt Dışına İhracata Başladı

27 Şubat 2021

Millî Eğitim Bakanlığının destekleriyle artık meslek liselerinin yurt dışına da ihracat yapmaya başladıklarını ifade eden Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, mesleki eğitimde atılan adımların meyvelerini verdiğini belirterek "Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Konya ve Mersin illerimizde bulunan meslek liselerimiz, Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında ürettikleri ürünleri, Avrupa'da 6 farklı ülkeye ihraç etti. Meslek liselerimizin ürünlerinin ihracatı yapılan ülkeler ise Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Çekya, Belçika ve Fransa oldu." diye konuştu.

Millî Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitimde üretim kapasitesini artırmak için son yıllarda önemli yatırımlar yaptı. Bakanlıkça verilen desteklerle, Kovid-19 salgını ile mücadelede ihtiyaç duyulan ürünleri üreterek ülkenin ihtiyaçlarının karşılamasına katkıda bulunan meslek liseleri, talep üzerine ilk kez yurt dışına da ihracat yapmaya başladı. Bu kapsamda, 6 mesleki ve teknik anadolu lisesinin ürünleri Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Çekya, Belçika ve Fransa'ya ihraç edildi.
 
Yapılan yatırımlarla güçlenen mesleki eğitim, Kovid-19 salgını ile mücadele günlerinde 81 ilde ve tüm ilçelerde halkın acil ihtiyaç duyduğu maskeden dezenfektan malzemelerine, tek kullanımlık önlük ve tulumdan yüz koruyucu sipere kadar çok sayıda ürün üretti. Bu liselerde, daha sonra solunum cihazından maske makinesine kadar çok sayıda cihaz da başarılı bir şekilde üretildi.
 
"Mesleki Eğitimde Atılan Adımlar Meyvelerini Veriyor"
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, mesleki eğitimde "eğitim-üretim-istihdam" çevrimini güçlendirmeye yönelik attıkları adımların meyvelerini verdiğini görmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
 
Meslek liselerinde 2018'in sonundan itibaren döner sermaye kapsamında yapılan üretimlerin kapasitesini ve çeşitliliğini artırma yönünde okullara verdikleri desteklerin sonuç verdiğine işaret eden Özer, şunları söyledi:  "Son iki yılda bu kapsamda yapılan üretimlerden elde edilen gelir, 2018 yılındakine göre yüzde 100 arttı ve 500 milyon lira bandına ulaştı. Bu yüzde 100'lük artış 2020 yılında Kovid-19 salgını nedeniyle daha önce üretim yapılabilen çoğu üretim kaleminde üretim yapılamamasına rağmen sağlandı. Bu durum, potansiyelimizin çok daha fazla olduğunu gösteriyor." 
 
Kovid-19 salgını ile mücadelede ihtiyaç duyulan ürünleri üreterek ülkenin ihtiyaçlarının karşılamasına katkı veren meslek liselerinin talep üzerine ilk kez yurt dışına da ihracat yapmaya başladıklarını belirten Özer, bu kapsamda 6 ilde bulunan meslek liselerinin Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında ürettikleri ürünleri, Avrupa'da 6 farklı ülkeye ihraç ettiğini ifade etti.
 
Meslek liselerinin ürünlerini ihraç ettiği ülkelerin Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Çekya, Belçika ve Fransa olduğunu bildiren Mahmut Özer, "Bursa Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bulgaristan'a maske; Denizli Osman Aydınlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hollanda ve İngiltere'ye kumaş maske; İstanbul Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çekya'ya maske; İzmir MOPAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Belçika'ya hijyen  kapısı dezenfektan makinesi; Konya Kılıçarslan İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Fransa'ya maske ve Mersin Çamlıbel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise Hollanda'ya tek kullanımlık cerrahi önlük ihracatı yaptı." dedi. 
 
Özer, "Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Konya ve Mersin İl Millî Eğitim Müdürlerimizi, okul yöneticilerimizi, öğretmen ve öğrencilerimizi, önemli başarılarından dolayı kutluyorum." diye konuştu.

Kaynak:http://www.meb.gov.tr/meslek-liseleri-yurt-disina-ihracata-basladi/haber/22639/tr

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 496262
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.