/ SAĞLIK

Çamaşır suyu corona virüsü öldürmede etkili midir?

03 Mart 2020

Son günlerde merak edilen konulardan biride koronavirüse karşı temizlik nasıl yapılmalıdır? Örneğin; temizlikte kullanılan çamaşır suyunun mikrop kırıcı özelliği  virüsler üzerinde de etkili midir? 

Çamaşır Suyu bakterileri öldürür ve virüslere karşı etkilidir. Sadece uygun bir yüzeyde kullandığınızdan ve her zaman ambalajın üzerindeki kullanım talimatlarını okuduğunuzdan emin olun.

Çamaşır suyu corona virüsünü öldürür mü?

Çamaşır sularında bulunan sodyum hipoklorit yani halk arasında bilinen adıyla klor, temas ettiği mikropların protein yapılarını bozar. Bu sayede bakteri ve virüsleri yok ederken sizi de tuvaletlerden yayılan hastalıklardan korumaya yardımcı olur.

Hastanelerde çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) yüzey ve ekipman dezenfektanı olarak kullanılır, antiseptik olarak kullanılması daha seyrektir. Ticari olarak satılan çamaşır sularındaki sodyum hipoklorit konsantrasyonu %5 (50,000 ppm) 'dir. Çeşitli kaynaklar gözden geçirildiğinde çamaşır suyunun konsantrasyon ve temas süresi çok değişmekle birlikte, vejetatif bakteriler için 100 ppm (1/500 sulandırım) -10 dakika, M.tuberculosis ve sporlu bakteriler için 1000 ppm (1/50 sulandırım)- 10 dakika temas süreleri gerekmektedir. Balgam, kan gibi organik maddelerin varlığında bu bakteriler için önerilen çamaşır suyu konsantrasyonu 10 kat daha fazla yoğun hazırlanmalıdır. Virüsler (HIV, Hepatit B ) kan, serum gibi organik maddeler ile zengin bir ortamda bulundukları için önerilen konsantrasyon 5000 ppm (1/10 sulandırım) - 10 dakika, mantarlar cinslerine göre çok farklılık göstermektedirler, Aspergillus niger için 100 ppm – 60 dakika diğerleri için ise 100 ppm –5 dakika. Protozoonlar için ise 100 ppm – 90 dakika temas süresi yeterli olduğu bildirilmiştir.

Dr.Oytun Erbaş: Toplu taşıma araçlarını çamaşır suyu ile temizlemek lazım. Bütün tabanını paspaslayacaklar. 5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu koyularak yapılır. Tutacak yerler, camlar her yer silinecek. Evinizi de bu suyla sileceksiniz. Okullar da bu şekilde temizlenmeli. Alkol de olur ama 5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu çok etkilidir. Toplu taşıma ozon gazı ile de temizlendiğinde her yer yarım saatte temizleniyor. Havalandırılıp hemen binilebiliyor.diyerek tavsiyelerde bulunmuştur.

Not:Dikkatli olunması gereken nokta çamaşır suyunun nerede ve ne ölçüde kullanılacağıdır. Çamaşır suyu asla içilmez içildiği zaman öldürücü etkisi olabilir.

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 376675
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.