/ EKONOMİ

Mesleki Yeterlilik Belgesi Artık 6 Farklı Dilde Düzenlenebilecek

25 Ekim 2020

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin artık 6 farklı dilde düzenlenebileceğini açıkladı.

Çalışma hayatında nitelikli ve belgeli işgücünün ehliyeti konumuna dönüşen ve uluslararası akreditasyona sahip olan Mesleki Yeterlilik Belgelerinin, 2019 yılından bu yana Türkçe-İngilizce olarak çift dilde düzenlenebildiğini hatırlatan Bakan Selçuk, bu doğrultuda vatandaşlarımızın yurtdışında iş aramalarını kolaylaştırdıklarını ifade etti.

Yurtdışında Çalışmak İsteyenlere Büyük Kolaylık

Mesleki Yeterlilik Belgelerinin artık çalışanların  tercihine göre Türkçe-İngilizce, Türkçe-Almanca, Türkçe-Fransızca, Türkçe-İspanyolca, Türkçe-Rusya ve Türkçe- Arapça olarak düzenlenebileceğini kaydeden Bakan Selçuk, “Yurtdışı projelerde ve işletmelerde istihdam edilen vatandaşlarımızın belgeleri için yeminli tercüme hizmeti almaları zorunlu kılınıyordu. Vatandaşlarımızın bu mağduriyetinin önüne geçmek için Mesleki Yeterlilik Kurumu’muz gerekli çalışmalarını tamamladı. Hayata geçirdiğimiz bu uygulama sayesinde yurtdışında çalışmak isteyen vatandaşlarımızın tercüme hizmeti ve noter onayı masraflarını ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Bakan Selçuk, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile referanslandırılan Türkiye Yeterlilik Çerçevesi kapsamında düzenlenen diploma ve mesleki yeterlilik belgelerinin, başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde kabul edildiğini vurguladı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Vize Haline Dönüştü

6 dilde düzenlenebilen Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin dünyada bir ilk olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, şu bilgileri paylaştı:

“Mesleki Yeterlilik Belgeleri, hologram ve kare barkotlu güvenlik önlemleri sayesinde taklit edilemeyecek. Ayrıca uluslararası normlara ve akreditasyon standartlarına uygun olarak dizayn edildi. Bu uygulama ile ülkemizin nitelikli ve belgeli işgücünün dünyada serbest dolaşımı açısından önemli bir adımı atmış olduk. Bir diğer ifadeyle Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne getirdiğimiz bu yeni format,  yurtdışında çalışmak isteyen vatandaşlarımızın vizesi haline dönüştü.”

Böylece; mesleki yeterlilik belgesine sahip olan 1 milyon 250 bin vatandaşın yurtdışında çalışabilmesinde büyük kolaylık sağlandı.

Kaynak:https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-mesleki-yeterlilik-belgesi-artik-6-farkli-dilde-duzenlenebilecek/

YORUMLAR


Yorum Yap


Girilecek rakam : 334795
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.